Ψηλά στην ατζέντα των εργασιακών ζητημάτων έχει τεθεί και το θέμα της κατάργησης του 12% «πέναλτι» για όσους εργαζομένους θα ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους αντί στο 65ο. Από τη μία οι συντεχνίες απαιτούν επιτακτικά την κατάργηση του μέτρου το οποίο λήφθηκε εν μέσω μέτρων λιτότητας και δημοσιονομικής εξυγίανσης και από την άλλη υπάρχει η άλλη άποψη η οποία θέτει τους δικούς της προβληματισμούς σε σχέση με το ζήτημα, οι οποίοι αφορούν κυρίως τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε περίπτωση κατάργησης του 12%. Μόλις την περασμένη Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος - Το αύριο» τάχθηκε ανοικτά υπέρ της κατάργησης του μέτρου χαρακτηρίζοντάς το ως άδικο.
Στην προσπάθεια να παρουσιαστούν οι θέσεις των υποψηφίων Πρόεδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το καυτό αυτό ζήτημα, ο «Π» έθεσε το εξής ερώτημα προς τους εφτά υποψηφίους: «Είστε υπέρ ή όχι της κατάργησης του 12% πέναλτι για όσους θα ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους;». Ακολουθούν οι απαντήσεις των υποψηφίων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας:
«Πιο δίκαιη ρύθμιση»
Η μείωση κατά 0,5% για κάθε μήνα πρόωρης αφυπηρέτησης είναι ρύθμιση που προωθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Κατανοούμε τη λογική που οδήγησε στη ρύθμιση, εστιάζουμε, όμως, σε επιμέρους διορθώσεις και προσαρμογές. Όπως, για παράδειγμα, τη διάρκεια εφαρμογής της αναλογιστικά μειωμένης σύνταξης και το θέμα των βαρέων επαγγελμάτων που θα κάνουν πιο δίκαιη αυτή τη ρύθμιση. Προς αυτή την κατεύθυνση διεξάγεται κοινωνικός διάλογος και εκτιμούμε ότι θα βρεθεί η σωστή λύση.
ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
«Να τερματιστεί η αδικία»
Η εσαεί μείωση του 12% στις συντάξεις για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους αντί στο 65ο - που είναι το καθορισμένο όριο - αποτελεί ένα προβληματικό μέτρο που δημιουργεί αδικίες για πολλούς εργαζομένους.
Τιμωρεί ανθρώπους που για χρόνια συνεισφέραν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τιμωρεί εργαζόμενους που ενδεχομένως να μην το επιτρέπει η υγεία τους να συνεχίσουν να εργάζονται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Με σεβασμό, λοιπόν, στην ανάγκη βιωσιμότητας του Ταμείου Συνταξιοδότησης, αλλά και προς τους ίδιους τους εργαζόμενους, που έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν τα δεδουλευμένα τους και την ίδια ώρα χωρίς να αναιρείται το κανονικό όριο συνταξιοδότησης στα 65 έτη, θεωρώ πως πρέπει να προχωρήσει η επανεξέταση του συγκεκριμένου μέτρου.
Για να οδηγηθούμε στην κατάργηση της μείωσης του 12% οφείλουμε να προχωρήσουμε σε διαβουλεύσεις με κοινωνικούς εταίρους για τον καθορισμό ισορροπημένων ρυθμίσεων, συνυπολογίζοντας τα χρόνια εργασίας και τη φύση του επαγγέλματος. Έχει σημασία να τερματιστεί αυτή η αδικία.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
«Ολιστική αναβάθμιση Τ.Κ.Α»
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος ο οποίος αποφασίζει να συνταξιοδοτηθεί στα 63 αντί στα 65 έτη λαμβάνει μειωμένη σύνταξη είναι η μειωμένη προσφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η αυξημένη παροχή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων κατά 2 χρόνια, σε σύγκριση πάντα με τη συνταξιοδότηση στα 65 έτη.
Μία πιθανή άμεση κατάργηση της αναλογιστικής αναπροσαρμογής (12%), ουσιαστικά θα μειώνει το όριο συνταξιοδότησης στα 63 έτη.
Ο κύριος μας στόχος πρέπει να είναι η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με στόχο την ευημερία όλων των πολιτών.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, μία άμεση και χωρίς μελέτη κατάργηση της αναπροσαρμογής 12% θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ταμείου για τα επόμενα 30-50 έτη, θέτοντας, παράλληλα, σε κίνδυνο τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού, αλλά και της νέας γενιάς.
Λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πάνω παραμέτρους, πρόθεση μου είναι η ολιστική αξιολόγηση και αναβάθμιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και γενικότερα του Κυπριακού Συνταξιοδοτικού Συστήματος. Αξιολόγηση στην οποία θα περιλαμβάνεται φυσικά και η υφιστάμενη αναλογιστική αναπροσαρμογή στην οποία αναφέρεστε. Λόγω της ευρύτητας του συνταξιοδοτικού θέματος δεν δύναται να γίνονται ούτε εκτιμήσεις, ούτε τοποθετήσεις για μεμονωμένες παραμέτρους. Γι’ αυτόν τον λόγο προσδοκώ στην ευρύτερη αναβάθμιση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών το συντομότερο δυνατόν. Προς αυτόν τον σκοπό, μάλιστα, θα διοργανωθεί στις 25 Οκτωβρίου ημερίδα παρουσίασης των προτάσεων του προεκλογικού μου προγράμματος για το συνταξιοδοτικό στη Λάρνακα.
ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ
«Κατάργηση μόνο για συγκεκριμένα επαγγέλματα»
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι συντάξεις πληρώνονται είτε από αυτούς που εργάζονται (φορολογία/εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών ασφαλίσεων), είτε με νέο κρατικό δανεισμό. Αυτό σημαίνει ότι η παρούσα γενιά που εργάζεται ή οι μελλοντικές γενιές θα επωμισθούν το κόστος. Και εάν λάβουμε υπόψη την υπογεννητικότητα, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τα παιδιά μας.
Στην πραγματικότητα η επιβολή 12% αποτελεί εξισορρόπηση της μεταχείρισης αυτών που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 με τους υπόλοιπους και όχι «πέναλτι». Άρα, εξαίρεση και κατάργηση του 12% πρέπει να εξεταστεί μόνο για επαγγέλματα που κρίνονται ως επιβαρυντικά για την υγεία (ορισμένοι τομείς της μεταποίησης, κατασκευές κ.λπ.), με βάση επιστημονικές μελέτες.
Κατάργηση του 12% θα σήμαινε ενθάρρυνση αποχώρησης από την εργασία στα 63. Οι τάσεις διεθνώς είναι για ενθάρρυνση της ενεργού γήρανσης (active ageing).
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ
«Υπέρ της κατάργησης»
Ναι, είμαι υπέρ της άμεσης κατάργησης του πέναλτι του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος τους, μία αποκοπή η οποία θεσπίστηκε σε εντελώς άλλες και σαφώς καλύτερες οικονομικές συνθήκες απ' ό,τι οι σημερινές. Αν, λοιπόν, το πέναλτι αυτό ήταν κάποτε περίπου ανεπαίσθητο, στις σημερινές συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και αχαλίνωτης ανόδου του κόστους ζωής είναι καταστροφικό και συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τα ήδη χαμηλά εισοδήματα των συνταξιούχων, κυρίως όσων προέρχονται από τη μεσαία και κατώτερη τάξη αμειβομένων. Άλλος ένας λόγος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την κατάργηση του 12% είναι ότι σήμερα οι περισσότεροι δεν καταφεύγουν στην πρόωρη συνταξιοδότηση ως επιλογή, αλλά λόγω αδυναμίας εξεύρεσης εργασίας από άτομα που έχουν υπερβεί τα 55.
ΜΑΡΙΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
«Υποστηρίζω την κατάργηση»
H κατάργηση του 12% είναι μία εκκρεμότητα από τις περικοπές που έγιναν λόγω της οικονομικής κρίσης του 2010-13. Υποστηρίζω την κατάργηση του 12%, αυτή η ανισορροπία χρειάζεται να κλείσει καθώς δεν διαταράσσει την αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα, αφού τα κρατικά έσοδα είναι αρκετά αυξημένα.
Στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μου για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, θέτω το ζήτημα της κατάργησης των πολλαπλών συντάξεων και άλλων παράλογων προνομίων, τη βελτίωση των συντάξεων και τη θεσμοθέτηση μιας αξιοπρεπούς κατώτατης σύνταξης. Η Κύπρος χρειάζεται να δει την οργάνωση της κοινωνίας της πάνω σε πιο μακροπρόθεσμους ορίζοντες, γιατί οι ανάγκες του κράτους πρόνοιας πολλαπλασιάζονται και θα πρέπει να υπάρξει ένα «Συμβόλαιο Αλληλεγγύης» μεταξύ των γενεών.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
«Κατάργηση στα βαρέα και ανθυγιεινά»
Θα ήταν ευχής έργον να μειωθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στο 63ο έτος και προσωπικά το θεωρώ επιδιώξιμο. Το βασικό ερώτημα είναι η βιωσιμότητα τέτοιου μέτρου λαμβάνοντας υπόψη και την υπογεννητικότητα που παρατηρείται. Διότι, κατ’ ουσίαν, η ταχύτερη συνταξιοδότηση συνεπάγεται μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στις νέες γενιές οι οποίες θα κληθούν να αναλάβουν το βάρος των συνταξιοδοτουμένων. Διαζευκτικά, η ενωρίτερη συνταξιοδότηση μπορεί να συνεπάγεται καταβολή ψηλότερων εισφορών των εργαζομένων. Προχωρώντας σε μία στάθμιση των πιο πάνω θεωρώ ότι η πολιτεία μπορεί να προχωρήσει με κατάργηση του 12% πέναλτι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗΣ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.