Τράπεζα Κύπρου: Περιμένοντας την κίνηση της Lone Star

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ Δημοσιεύθηκε 23.9.2022
Τράπεζα Κύπρου: Περιμένοντας την κίνηση της Lone Star

Η Lone Star καλείται να λάβει αποφάσεις: να αποσυρθεί ή να καταθέσει τελικά δεσμευτική προσφορά διατηρώντας την τελευταία τιμή (1,51 ευρώ ανά μετοχή) ή να την αυξήσει αναμένοντας την αντίδραση της διοίκησης. Μια τρίτη επιλογή είναι να επανέλθει όταν κρίνει ότι υπάρχουν ευνοϊκότερες συνθήκες

Αδειάζει η κλεψύδρα για το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Lone Star, το οποίο με βάση την ιρλανδική νομοθεσία έχει διορία μέχρι την επόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου για κάνει την επόμενη κίνησή του στην προσπάθεια να εξαγοράσει την Τράπεζα Κύπρου. Οι επιλογές της είναι βασικά δύο: να αποσυρθεί ή να καταθέσει τελικά δεσμευτική προσφορά διατηρώντας την τελευταία τιμή (1,51 ευρώ ανά μετοχή) ή να την αυξήσει αναμένοντας την αντίδραση της διοίκησης. Μια τρίτη επιλογή είναι να επανέλθει όταν κρίνει ότι υπάρχουν ευνοϊκότερες συνθήκες.

Παρά το μπαράζ των δημοσιευμάτων στον κυπριακό, αλλά και το διεθνή Τύπο, που σχολιάζουν τις κινήσεις της Lone Star, το ταμείο δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια, αλλά ο τρόπος που έχει χειριστεί την προσπάθεια εξαγοράς, μας δίνει μια εικόνα της στρατηγικής που ακολουθεί:

Η στρατηγική

1ον Δεν θέλει να αποκτήσει απλά μια ισχυρή μειοψηφική συμμετοχή, αλλά επιδιώκει ένα μεγάλο ποσοστό (αν όχι το σύνολο των μετοχών, σίγουρα πέραν του 75%) για να μπορεί να υλοποιήσει το σχεδιασμό του. Αν κοιτάξει κανείς τις επενδύσεις της Lone Star θα δει ότι κινείται αυτόνομα για να έχει τον πλήρη έλεγχο των κινήσεων. Στη Lone Star έχουν επενδύσει κυρίως συνταξιοδοτικά ταμεία και πανεπιστήμια των ΗΠΑ, επενδυτές με συντηρητικό προφίλ.

Μεγάλο ποσοστό κατέχει και στις άλλες δύο τράπεζες που ελέγχει σε Γερμανία και Πορτογαλία. Η συμμετοχή σε αυτές τις δύο τράπεζες δεν είναι βραχυπρόθεσμη.

H Lone Star είναι ο μοναδικός μέτοχος της γερμανικής IKB Deutsche Industriebank AG, μιας τράπεζας που απευθύνεται σε μεσαίες επιχειρήσεις σε Γερμανία και Ευρώπη, με έδρα το Ντίσελντορφ. Η IKB ήταν από τις από τις πρώτες ευρωπαϊκές τράπεζες που δήλωσαν οικονομικά προβλήματα το καλοκαίρι του 2007 όταν κατέρρευσε η αγορά στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τράπεζα έλαβε στήριξη από το γερμανικό κράτος, το οποίο πώλησε το ποσοστό του στη Lone Star το 2008.

Αν η IKB είναι μια σχετικά μικρή τράπεζα για τα γερμανικά δεδομένα (με ενεργητικό 16 δισ. ευρώ και 548 εργαζόμενους), η πορτογαλική Novo Banco είναι συστημική και εποπτεύεται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ. Η Novo Banco ιδρύθηκε στις 4 Αυγούστου 2014 από την Τράπεζα της Πορτογαλίας για τη διάσωση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Banco Espírito Santo. Τον Μάρτιο του 2017, η Πορτογαλική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η Lone Star Funds θα αποκτήσει το 75% της τρίτης μεγαλύτερης πορτογαλικής τράπεζας, Novo Banco, με αντάλλαγμα μια κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1 δισ. ευρώ. To πρώτο εννιάμηνο του 2021 το καθαρό υπόλοιπο δανείων της Novo Banco ήταν €23,5 δισ.

Η Lone Star δεν έχει ανακοινώσει πρόθεση αποεπένδυσης από τις δύο τράπεζες.

Αν τελικά το ντιλ προχωρήσει, η ολοκλήρωση θα απαιτήσει την έγκριση της συναλλαγής από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ.

2ον Επέλεξε να ακολουθήσει τους ιρλανδικούς κανόνες εξαγορών οι οποίοι επιβάλουν τη συναίνεση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου (υπενθυμίζεται ότι η καταστατική έδρα του Συγκροτήματος είναι στην Ιρλανδία) για να προχωρήσει η συναλλαγή. Πρόκειται για τον πιο φιλικό τρόπο για μια εξαγορά. Η Lone Star θα μπορούσε να προχωρήσει σε πιο επιθετικές επιλογές (απευθυνόμενη αρχικά σε μετόχους και μεθοδεύοντας μια επιθετική εξαγορά), αλλά δεν το έκανε.

Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου μέχρι στιγμής είναι αρνητικό και θεωρεί ότι η τελευταία προσφορά δεν αντιστοιχεί στην αξία της τράπεζας και την απόδοση που πρέπει να έχουν οι μέτοχοί της.

3ον Το ενδιαφέρον για την Κύπρο παραμένει ζωντανό. Μάλιστα, η Lone Star ψάχνει τη συναίνεση και τη συνεργασία με την εγχώρια πολιτική και οικονομική ελίτ, γι΄αυτό και στελέχη της είχαν επαφές στην Κύπρο, όπως γράφτηκε στον κυπριακό Τύπο (stockwatch, Η Καθημερινή). Σε αυτές τις επαφές έγινε προσπάθεια να απαντηθούν εντυπώσεις για τις προθέσεις της, ότι δηλαδή έχει σκοπό να «κομματιάσει» την Τράπεζα Κύπρου, μεταφέροντας το μήνυμα ότι είναι ένας επενδυτής που πιστεύει στην Τράπεζα Κύπρου, στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, και ότι έχει τη δύναμη να υποστηρίξει την επένδυσή της, καθώς κουβαλά κεφάλαια 85 δισ. δολαρίων.

Μια καθαρή επένδυση

Η Lone Star προωθεί και ένα πρόσθετο όφελος για τη χώρα: την απομάκρυνση από το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας των Ρώσων μετόχων μέσα από μια καθαρή επένδυση.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου με ποσοσό 9,27% είναι η Lamesa Investments Limited συμφερόντων του Ρώσου ολιγάρχη Βίκτορ Βέξελμπεργκ. Οι μετοχές του είναι παγωμένες λόγω των κυρώσεων.

Παράγοντες της βιομηχανίας των υπηρεσιών σχολίασαν στον «Π» ότι ανεξάρτητα από τι θα κάνει το διοικητικό συμβούλιο, η προσπάθεια της Lone Star στέλνει ένα θετικό μήνυμα για τη χώρα, καθώς δείχνει ότι μπορεί να προσελκύσει σοβαρό χρήμα, και μάλιστα από τις ΗΠΑ.

Η επίσπευση της ολοκλήρωσης του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο «θόλωσε» κάπως την εικόνα, καθώς συνδέθηκε με τη δημοσιοποίηση των κινήσεων της Lone Star. Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δημοσιοποίησε τις επιφυλάξεις του για την προοπτική να είναι ένας ο μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, επιφύλαξη που έχει αναπαράγει και η στήλη «Lex» των Financial Times.

Ποια είναι η σωστή τιμή;

Στο διά ταύτα, όμως, όταν μιλάμε για εξαγορές, αυτό που μετρά είναι η τιμή. Συνεπώς, αν το διοικητικό συμβούλιο συμφωνήσει σε μια νέα δεσμευτική προσφορά και η ΕΚΤ εγκρίνει τον νέο μέτοχο (το πιο πιθανό, καθώς ήδη είναι μέτοχος σε άλλη συστημική τράπεζα της ευρωζώνης), τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους.

Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου έχει ξεκαθαρίσει ότι η τιμή των 1,51 ευρώ δεν είναι η κατάλληλη. Σημειώνεται ότι η αποτίμηση λαμβάνει υπόψη και τους περιορισμούς που έχει η διαπραγμάτευση σε μια αγορά χωρίς βάθος, το Liquidity Discount, που οδηγεί σε χαμηλότερη αποτίμηση μετοχές που δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμες.

Αξιολογώντας το ενδιαφέρον της Lone Star από την πλευρά των μετόχων, προσφέρει μια διέξοδο σε όσους θέλουν να ρευστοποιήσουν τη συμμετοχή τους σε μια τιμή υψηλότερη από τη χρηματιστηριακή, η οποία είχε βρεθεί και κάτω από 1 ευρώ. Η δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος της Lone Star έχει δώσει ώθηση τις τελευταίες ημέρες στη μετοχή της τράπεζας. Χθες κατέγραψε νέο υψηλό κατά 7,52% και έκλεισε στα €1,425.

Χθες το Reuters προχώρησε σε μια άσκηση - ανάλυση της αξίας της Τράπεζας Κύπρου, την οποία ανεβάζει σχεδόν στη διπλάσια τιμή από αυτή που προσφέρει η Lone Star.

To Reuters σχολιάζει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Πανίκος Νικολάου, πέτυχε μια αξιοσέβαστη απόδοση 7,3% επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) το πρώτο εξάμηνο του 2022, εξαιρουμένων των έκτακτων δαπανών. Αυτό εξηγεί γιατί η τράπεζα απέρριψε τρεις προσφορές, η τελευταία από τις οποίες την αποτίμησε σχεδόν 0,4 φορές τα ενσώματα ίδια κεφάλαια. Ο κ. Νικολάου, προσθέτει το δημοσίευμα, στοχεύει σε ROTE 10% το επόμενο έτος, αν και οι αναλυτές προβλέπουν 8% για το 2025, με βάση τα στοιχεία της Visible Alpha. Ακόμα και αν η Τράπεζα Κύπρου πετύχει αυτό το χαμηλότερο νούμερο, μια δίκαιη αποτίμηση θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στο 0,8 φορές το ενσώματο μετοχικό κεφάλαιο, ή περίπου 1,3 δισ. ευρώ - διπλάσια από την προσφορά της Lone Star.

Η πίστη του Π. Νικολάου

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Πανίκος Νικολάου, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τράπεζας στις 31 Αυγούστου για το πρώτο εξάμηνο, επανέλαβε την πίστη του στις προοπτικές της τράπεζας και στην αξία που μπορούν να αποκομίσουν οι μέτοχοι.

«Η δυναμική στρατηγική μας, η οποία αξιοποιεί την ισχυρή πελατειακή μας βάση, την ηγετική μας θέση στην αγορά και την επένδυσή μας στην ψηφιακή μας υποδομή και την προσφορά ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες, αποδεικνύεται επιτυχημένη», τόνισε ο κ. Νικολάου. «Η πρόοδός μας γίνεται αντιληπτή. Σε ανακοίνωσή του στις 19 Αυγούστου 2022, το διοικητικό συμβούλιο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη στρατηγική και τις προοπτικές μας με τη βεβαίωση της λήψης και την ομόφωνη απόρριψη τριών εθελοντικών, υπό όρους, μη δεσμευτικών προσφορών από τη Lone Star από τις 5 Μαΐου 2022, αναφορικά με πιθανή προσφορά σε μετρητά για το σύνολο του εκδομένου, και αυτού που θα εκδοθεί, μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Παραμένουμε ξεκάθαρα επικεντρωμένοι στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας και με την αναβάθμιση των στόχων μας τώρα αναμένουμε να επιτύχουμε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 10% από το 2023 και μετέπειτα, θέτοντας τις βάσεις για ουσιαστική διανομή μερισμάτων από το 2023 και μετέπειτα, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς και υπό τη λήψη εποπτικών εγκρίσεων».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νομική Υπηρεσία Vs Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Μια σκληρή νομική μάχη που είναι κυρίως πολιτική
ΚΥΠΡΟΣ

Νομική Υπηρεσία Vs Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Μια σκληρή νομική μάχη που είναι κυρίως πολιτική

Νομική Υπηρεσία Vs Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Μια σκληρή νομική μάχη που είναι κυρίως πολιτική

Πρόεδρος Κομισιόν: «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης στο Κυπριακό και η ΕΕ στηρίζει το νησί»
ΚΥΠΡΟΣ

Πρόεδρος Κομισιόν: «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης στο Κυπριακό και η ΕΕ στηρίζει το νησί»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης στο Κυπριακό και η ΕΕ στηρίζει το νησί»

Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για τριμερή ή πενταμερή λέει το λεγόμενο «υπεξ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για τριμερή ή πενταμερή λέει το λεγόμενο «υπεξ»

Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για τριμερή ή πενταμερή λέει το λεγόμενο «υπεξ»

Επιστολή Στεφάνου σε Πρ. Χριστοδουλίδη: «Προσβολή για τη δημοκρατία η μη αναφορά στο πραξικόπημα σε εγκύκλιο του υπ. Παιδείας»
ΚΥΠΡΟΣ

Επιστολή Στεφάνου σε Πρ. Χριστοδουλίδη: «Προσβολή για τη δημοκρατία η μη αναφορά στο πραξικόπημα σε εγκύκλιο του υπ. Παιδείας»

Επιστολή Στεφάνου σε Πρ. Χριστοδουλίδη: «Προσβολή για τη δημοκρατία η μη αναφορά στο πραξικόπημα σε εγκύκλιο του υπ. Παιδείας»

Λεμεσός: Αύριο η απόφαση τού Δικαστηρίου για τους 10 που συνελήφθησαν στη διαδήλωση κατά αστυνομικών πρακτικών για έλεγχο αλλοδαπών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεμεσός: Αύριο η απόφαση τού Δικαστηρίου για τους 10 που συνελήφθησαν στη διαδήλωση κατά αστυνομικών πρακτικών για έλεγχο αλλοδαπών

Λεμεσός: Αύριο η απόφαση τού Δικαστηρίου για τους 10 που συνελήφθησαν στη διαδήλωση κατά αστυνομικών πρακτικών για έλεγχο αλλοδαπών