Διατήρηση της ανοδικής πορείας στις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βλέπουν αναλυτές και ειδικοί στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ της περασμένης Πέμπτης για αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, της υψηλότερης στην ιστορία της ΕΚΤ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας Berenberg, Χόλγκερ Σμάιντινγκ, χαρακτήρισε την αύξηση ως μια τολμηρή κίνηση, προσθέτοντας πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της σημαντικά κατά τις επόμενες συνεδρίες. Ο Σμάιτινγκ εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση το 2023, κάτι που δεν είναι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ. «Είναι πιθανόν, όταν αντιληφθεί το βάθος της ύφεσης που αναμένουμε να εκτυλιχθεί, η ΕΚΤ να τερματίσει τις αυξήσεις σε κάποιο στάδιο νωρίς το 2023».
Παράλληλα, ο Κονσταντίν Βέιτ, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην αμερικανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων PIMCΟ, ανέφερε σε σημείωμά του πως εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα στοχεύσει να φέρει τα επιτόκιά της σε ουδέτερη περιοχή και ως εκ τούτου αναμένει πρόσθετες αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στις συνεδρίες του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου. «Αναμένουμε μια μετάβαση προς αυξήσεις 25 μονάδων βάσης τον επόμενο χρόνο, καθώς ο κύκλος αυξήσεων μετατίθεται από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στη νομισματική σύσφιξη», είπε.
Σ. Κληρίδης
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων και πως υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη και ένας νέος κύκλος Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ).
Ειδικότερα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ήταν αναμενόμενο να κινηθεί επιθετικά η ΕΚΤ, διότι το ίδιο έχουν κάνει και άλλες Κεντρικές Τράπεζες, παγκοσμίως, ενώ σημείωσε πως η ΕΚΤ ήταν και λίγο πίσω χρονικά σε σχέση με τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες και της γινόταν κριτική ότι καθυστέρησε να αντιδράσει. «Ήταν αναμενόμενο και δεν είχε και πολλές επιλογές η ΕΚΤ», τόνισε.
Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να περιέλθει σε ύφεση η ευρωζώνη, αλλά και στις προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή «για πολύ μικρή ανάπτυξη, κάτω από 1%», υπογραμμίζοντας ότι «με όλα αυτά που συμβαίνουν με τα θέματα της ενέργειας, σίγουρα είναι υπαρκτό και το ενδεχόμενο ύφεσης».
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει το ενδεχόμενο νέου κύκλου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), ο κ. Κληρίδης είπε ότι «οπωσδήποτε και αυτός είναι ένας κίνδυνος», προσθέτοντας πως «από τη στιγμή που αυξάνονται τα επιτόκια και επιβραδύνεται η ανάπτυξη, αυτό θα δημιουργήσει πιέσεις στους δανειζόμενους, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αύξηση των ΜΕΔ». «Το ερώτημα είναι πώς θα επηρεαστεί η κάθε χώρα ξεχωριστά και ειδικά η Κύπρος», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «την Κύπρο δεν την επηρεάζει άμεσα το θέμα του φυσικού αερίου, αλλά μας επηρεάζει η όλη κατάσταση που επικρατεί».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.