Ο κατώτατος μισθός ανέβασε στα ύψη τα μουρμουρητά - Ιστορική μεταρρύθμιση με όλους όμως δυσαρεστημένους

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ Δημοσιεύθηκε 1.9.2022
Ο κατώτατος μισθός ανέβασε στα ύψη τα μουρμουρητά - Ιστορική μεταρρύθμιση με όλους όμως δυσαρεστημένους
Η εκκίνηση στα 940 ευρώ για τον κατώτατο μισθό βρίσκει με παράπονα τους κοινωνικούς εταίρους. Οι εργοδότες θεωρούν υψηλό το ποσό και οι συντεχνίες διαμαρτύρονται για την απουσία καθορισμού ωρών εργασίας και άλλα

Ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση για τη θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ), o οποίος ορίστηκε στα 940 ευρώ, με εισαγωγικό μισθό 885 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες της απασχόλησης, αλλά και εργοδότες και συντεχνίες είναι δυσαρεστημένες από το αποτέλεσμα.

Η πλευρά των εργοδοτών θεωρεί υψηλό το ποσό των 940 ευρώ με το οποίο γίνεται η εκκίνηση του θεσμού στην Κύπρο, καθώς αντιστοιχεί στο 62,75% του διάμεσου μισθού. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2020, με πηγή το αρχείο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΚΑ), ο διάμεσος των μηνιαίων απολαβών εκτιμήθηκε στα 1.498 ευρώ. Η πρακτική από την εισαγωγή του θεσμού σε άλλες χώρες (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) δείχνει ότι ο κατώτατος ξεκίνησε από πιο χαμηλά για να ανέλθει σταδιακά στο 60% του διάμεσου μισθού.

Οι συντεχνίες, από την άλλη, θεωρούν ότι το ποσό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο λαμβάνοντας υπόψη τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Το καθαρό ποσό του κατώτατου είναι 837,07 ευρώ, μετά την αφαίρεση της εισφοράς του εργαζομένου προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (8,6%) και το ΓεΣΥ (2,65%). Η κυβέρνηση εισάγει από την 1η Ιανουαρίου 2023 έναν κατώτατο μισθό, λίγο πιο πάνω από τον υφιστάμενο κατώτατο των 924 ευρώ, που αφορά έναν μικρό αριθμό εργαζομένων, ο οποίος όμως δεν έχει αυξηθεί από το 2012.

H κυβέρνηση εστιάζει στη μεγάλη εικόνα, στην εισαγωγή ενός θεσμού που ενισχύει το κοινωνικό κράτος.

«Μία ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση παίρνει σάρκα και οστά. Ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός στηρίζει τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους και ευάλωτους. Μαζί με άλλες μεγάλες μεταρρυθμίσεις, καθιστούμε ισχυρότερο και δικαιότερο το κράτος πρόνοιας στον τόπο μας», αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και προσθέτει:

«Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας του υπουργού Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων. Ιδιαίτερα όμως, αποτελεί φόρο τιμής για τη Ζέτα Αιμιλιανίδου που πίστεψε και εργάστηκε γι' αυτό το όραμα».

Οι ώρες εργασίας

Η σημαντικότερη αστοχία, κατά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, είναι ότι δεν υπάρχει αναφορά στις ώρες εργασίας στις οποίες αντιστοιχεί ο κατώτατος.

Το διάταγμα ορίζει ότι το ωράριο πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων σε κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι αυτό που ίσχυε κατά την έκδοση του παρόντος διατάγματος, με βάση νομοθεσία, διάταγμα, σύμβαση, έθιμο ή πρακτική. Στην περίπτωση εργαζομένων με μερική απασχόληση, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός προσαρμόζεται αναλόγως των ωρών εργασίας σε σχέση με το πλήρες ωράριο που αναφέρεται πιο πάνω.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι με 940 ευρώ αμείβεται εργασία και 38 ωρών και 42 ωρών ή περισσότερων (με μέγιστο τις 48 ώρες), ανάλογα με το επάγγελμα.

Για το θέμα των ωρών εργασίας, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι θα ξεκινήσει νέα διαβούλευση εντός του Σεπτεμβρίου, στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, χωρίς να είναι σαφές ότι θα υπάρξει κατάληξη μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Οι κοινωνικοί εταίροι κλήθηκαν το επόμενο δεκαήμερο να υποβάλουν υπομνήματα με τα θέματα που θέλουν να συζητηθούν.

Τι ανακοινώθηκε

To Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το διάταγμα για την εφαρμογή Εθνικού Κατώτατου Μισθού, το οποίο νωρίτερα είχε παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας σε εργοδότες και συντεχνίες. Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, από τον νέο θεσμό αναμένεται να ωφεληθούν 40.000 χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, με τις αυξήσεις των απολαβών να φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και το 30%. Σε μικρότερο βαθμό επηρεάζονται θετικά άλλοι 60.000.

Το διάταγμα προβλέπει τα εξής:

  • Eξαιρούνται όσοι εργάζονται στη γεωργοκτηνοτροφία, στη ναυτιλία και οικιακές βοηθοί.
  • Επίσης, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία για τους οποίους εφαρμόζεται το περί Κατωτάτων Μισθών στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2020.
  • Όταν ο εργοδότης προσφέρει σίτιση και στέγαση, θα μπορεί με συμφωνία μεταξύ των μερών να αφαιρείται από το ποσό σε χρήμα 15% για τη σίτιση και 10% για στέγαση. Ο εργοδοτούμενος θα μπορεί με ειδοποίηση 45 ημερών να απαλλαγεί από αυτό το μέρος της συμφωνίας.
  • Σε εποχιακούς εργαζόμενους (μέγιστη περίοδος απασχόλησης έως δύο μήνες) ηλικίας μέχρι και 18 ετών, μπορεί να αποκόπτεται ποσοστό 25% από τον ΕΚΜ, χωρίς να μπορεί να αποκοπεί άλλο ποσό (για πιθανή στέγαση ή σίτιση).
  • Οι διατάξεις του διατάγματος δεν επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο οποιαδήποτε νομοθεσία ή και σύμβαση ή και άλλη συμφωνία ή πρακτική ή έθιμο που προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους εργοδοτούμενους.

Διαδικασία αναπροσαρμογής

Ιδρύεται Επιτροπή Αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, η οποία διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και αποτελείται από τρεις εκπρόσωπους των εργαζομένων, τρεις εκπρόσωπους των εργοδοτών και τρεις ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς ή εγνωσμένου κύρους εμπειρογνώμονες, ειδικούς σε εργασιακά θέματα. Η πρώτη αναπροσαρμογή θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2024 και στη συνέχεια, ο κατώτατος θα αναπροσαρμόζεται κάθε δύο χρόνια.

Η αναθεώρηση θα λαμβάνει υπόψη:

  • την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη και τη διαφοροποίηση στο κόστος διαβίωσης,
  • τις τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης και ποσοστά ανεργίας,
  • τη διαφοροποίηση στην οικονομική ανάπτυξη και στα επίπεδα παραγωγικότητας,
  • τη διαφοροποίηση και τις τάσεις στα επίπεδα απολαβών και την κατανομή τους,
  • τις επιπτώσεις που οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού θα έχει στα επίπεδα απασχόλησης, τους δείκτες σχετικής και απόλυτης φτώχειας, το κόστος διαβίωσης και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Οι αντιδράσεις

Η ΟΕΒ, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για μούδιασμα και ανησυχία στις επιχειρήσεις για το ύψος του κατώτατου μισθού.

«Ενδέχεται να επιφέρει παράπλευρες αρνητικές συνέπειες σε επί μέρους επιχειρήσεις αλλά και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνολικά, ιδιαίτερα δεδομένης της παγκόσμιας γεωπολιτικής και οικονομικής αστάθειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση και σημειώνει ότι «όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που εξειδικεύονται στο θέμα, εισηγούνται την εισαγωγή ΕΚΜ σε ποσοστά χαμηλότερα από το 60% του ΕΔΜ και σταδιακή αύξησή του, ώστε οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις να μπορούν να απορροφούν τους κραδασμούς και να προσαρμόζονται χωρίς αρνητικές παρενέργειες».

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου τόνισε στον «Π» ότι η εκκίνηση από υψηλότερο σημείο θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους μισθούς, με ανοδικές πιέσεις, σε ένα περιβάλλον γεμάτο δυσκολίες.

«Έχουμε μια ριζική μεταβολή στην αγορά εργασίας και μετακινούμαστε από την εθελοντική ρύθμιση των μισθών στη νομοθετική ρύθμισή τους», προσθέτει.

Παρά τις πιο πάνω επιφυλάξεις, η ΟΕΒ ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των εργοδοτών ανά το παγκύπριο, έτσι ώστε με τον νέο χρόνο, η μετάβαση στο νέο καθεστώς της αγοράς εργασίας να πραγματοποιηθεί όσο πιο ομαλά γίνεται.

Δυσαρεστημένες είναι και οι συντεχνίες για τις οποίες η έκδοση του διατάγματος δεν είναι το τέλος της διαδικασίας, αλλά η αφετηρία νέων προσπαθειών για τη θεραπεία όλων των σημείων που θεωρούν προβληματικά, με αιχμή το ωράριο εργασίας.

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός και διαφωνία, τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς τον μη καθορισμό ωριαίας απόδοσης», αναφέρει η ΣΕΚ σε ανακοίνωσή της.

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, μιλώντας στην εκπομπή «Show me the money» του «Πολίτη 107,6», ήταν πιο επιθετική βλέποντας προσπάθεια της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει υφιστάμενες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και κακές εργοδοτικές πρακτικές.

«Αυτό», αναφέρει, «είναι πλήγμα και για τους εργαζομένους και για τους εργοδότες, οι οποίοι ακολουθούν σωστές πρακτικές».

Η κ. Χαραλάμπους προσθέτει ότι παραμένουν χωρίς προστασία οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση, με τον ΕΚΜ να χρησιμοποιείται ως μηχανισμός διάβρωσης εργασιακών δικαιωμάτων από κακούς εργοδότες, που επιθυμούν να παρακάμψουν τις συλλογικές συμβάσεις.

«Από άλλη αφετηρία ξεκινήσαμε και σε άλλη καταλήξαμε», σημειώνει από την πλευρά του στον «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου.

«Βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως η ΑΤΑ, οι αργίες και οι υπερωρίες, δεν ενσωματώνονται στον Γενικό Κατώτατο Μισθό (...), το αρρύθμιστο ωράριο, θα υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του θεσμού και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απορρύθμιση την αγορά εργασίας», αναφέρει η ΔΕΟΚ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Επίσκεψη Στάρμερ: Οι Βρετανοί επανέρχονται δριμύτεροι στο Κυπριακό - Μυστική συνάντηση με τους Μενελάου και Ονάρ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Στάρμερ: Οι Βρετανοί επανέρχονται δριμύτεροι στο Κυπριακό - Μυστική συνάντηση με τους Μενελάου και Ονάρ

Επίσκεψη Στάρμερ: Οι Βρετανοί επανέρχονται δριμύτεροι στο Κυπριακό - Μυστική συνάντηση με τους Μενελάου και Ονάρ

Ο Στ. Παπασταύρου στον «Π» για την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΚΟΠ, τον Κούμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο και λίγο για… πολιτική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στ. Παπασταύρου στον «Π» για την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΚΟΠ, τον Κούμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο και λίγο για… πολιτική

Ο Στ. Παπασταύρου στον «Π» για την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΚΟΠ, τον Κούμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο και λίγο για… πολιτική

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες
ΚΥΠΡΟΣ

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι