Η Ελβετία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Σουηδία και η Γαλλία αναδεικνύονται ως οι καλύτεροι προορισμοί για την ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας.
Η Κύπρος αξιολογήθηκε και κατατάχθηκε στην «προηγμένη κατηγορία», καταλαμβάνοντας τη δωδέκατη θέση στη σχετική λίστα με γενική βαθμολογία 54,5 στον «χάρτη» για Ιδιωτικές Επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA EPB Heatmap- χάρτης EPB) σύμφωνα με ανακοίνωση της PwC.
Στα πλεονεκτήματα της Κύπρου, σύμφωνα με τον χάρτη, περιλαμβάνονται το Μακροοικονομικό περιβάλλον (κατέλαβε την 5η θέση), καθώς και το Φορολογικό και Ρυθμιστικό περιβάλλον (κατέλαβε την 4η θέση).
Ο χάρτης καταγράφει επίσης τους τομείς στους οποίους η Κύπρος παρουσιάζει αδυναμίες και απαιτείται βελτίωση και ειδικότερα, οι τομείς αυτοί αφορούν στην ενσωμάτωση των στόχων ESG, με την Κύπρο να καταλαμβάνει μόλις την 31η θέση ανάμεσα σε 34 χώρες και στο πεδίο της τεχνολογίας και των υποδομών, όπου η Κύπρος βρίσκεται στη 18η θέση.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του «Χάρτη», η Ελβετία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Σουηδία και η Γαλλία αναδεικνύονται ως οι καλύτεροι προορισμοί για την ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας.
Ο χάρτης EPB αξιολογεί 34 χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ, με βάση τον βαθμό ελκυστικότητάς τους σε διάφορες κατηγορίες, όπως είναι το Μακροοικονομικό περιβάλλον, το Επιχειρηματικό Τοπίο και η ευκολία της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, το Φορολογικό και Ρυθμιστικό πλαίσιο, το τρίπτυχο Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση (ESG), η Δημόσια Υγεία, η Εκπαίδευση, οι δεξιότητες και το ταλέντο, καθώς και η Τεχνολογία και οι Υποδομές.
Η Κύπρος αξιολογήθηκε και κατατάχθηκε στην «προηγμένη κατηγορία», καταλαμβάνοντας τη δωδέκατη θέση στη σχετική λίστα με γενική βαθμολογία 54,5, σε απόσταση αναπνοής από την ενδέκατη Ολλανδία (54,8) και το δέκατο Λουξεμβούργο (54,9).
Την κορυφή της πρώτης έκδοσης του «Χάρτη» κατέλαβε η Ελβετία, γεγονός που αποδίδεται σε μια σειρά από καθοριστικούς παράγοντες. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της και το υψηλότερο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΕ), σε συνδυασμό με τη μεγάλη επενδυτική κοινότητα, τις σημαντικές ξένες άμεσες επενδύσεις και την ευχέρεια στην καταβολή φόρων.
Με βάση τα ευρήματα της πρώτης έκδοσης του «Χάρτη», πέντε κράτη αποτελούν τις ηγετικές δυνάμεις στη σχετική λίστα, δώδεκα κράτη αξιολογήθηκαν στην «προηγμένη κατηγορία», με συνολική βαθμολογία τουλάχιστον 50 στα 100, δώδεκα κράτη συγκαταλέγονται στην «αναπτυσσόμενη κατηγορία» με συνολική βαθμολογία μεταξύ 40 και 50 στα 100 ενώ πέντε κράτη κατατάσσονται στην «αναδυόμενη κατηγορία», αφού η βαθμολογία τους στον Χάρτη ΕΒΡ είναι χαμηλότερη από 40 στα 100.
Και οι τέσσερις σκανδιναβικές χώρες κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα με βάση τη συνολική βαθμολογία τους: Νορβηγία (2η), Σουηδία (5η), Δανία (7η) και Φινλανδία (8η). Η Σουηδία είναι πρώτη στις κατηγορίες ΠΚΔ και Δημόσια Υγεία ενώ η Νορβηγία ηγείται στην κατηγορία Εκπαίδευση, Δεξιότητες και Ταλέντο.
Ισχυρές επιδόσεις σημειώνει και το Ηνωμένο Βασίλειο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στη συνολική βαθμολογία, αναφέρεται τέλος στην σχετική ανακοίνωση.Πηγή: ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.