Η βασική εκτίμηση είναι ότι ο προϋπολογισμός θα περάσει με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ενώ το ΑΚΕΛ έχει ήδη τοποθετηθεί αρνητικά
Ολα δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2022 θα εγκριθεί με άνετη πλειοψηφία και δεν θα επαναληφθεί η περσινή περιπέτεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία θα είναι ανέφελη για την κυβέρνηση.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ετοιμάσει έναν μεγάλο αριθμό τροπολογιών, οι οποίες θέτουν σε διαρκή εποπτεία την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στην ψηφοφορία της Παρασκευής θα φανούν επί του πεδίου οι συγκλίσεις των κομμάτων επί των τροπολογιών. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με τα κόμματα να «σταυρώνουν» κονδύλια ώστε να απαιτείται η έγκριση της δαπάνης από την Επιτροπή Οικονομικών εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο έναν διαρκή κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Η βασική εκτίμηση είναι ότι ο προϋπολογισμός θα περάσει με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ χωρίς να αποκλείεται η υπερψήφιση και από κάποιο άλλο μικρότερο κόμμα, ενώ το ΑΚΕΛ έχει ήδη τοποθετηθεί αρνητικά.
Κλειδί για να περάσει ο προϋπολογισμός αποτελεί η στάση του ΔΗΚΟ. Ο βασικός, πάντως, λόγος που οδήγησε στην καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2021, η συνεργασία της κυβέρνησης με την Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν υπάρχει.
«Αυτό το κώλυμα δεν υπάρχει φέτος. Το αν θα υπερψηφίσουμε όμως θα το αποφασίσει η κοινοβουλευτική ομάδα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος (Alpha Κύπρου).
Η κριτικήΗ κριτική για την οικονομική πολιτική δεν λείπει στις θέσεις των κομμάτων όπως έχουν ενσωματωθεί στην έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 2022.
O ΔΗΣΥ, από την πλευρά του, επικροτεί τις επιδόσεις της κυβέρνησης και κάνει λόγο για τα αποτέλεσμα μιας σωστής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση με την έναρξη της πανδημίας, αλλά και για την ισχυρή οικονομικής θέσης της Κύπρου προ της πανδημίας, που ήταν αποτέλεσμα των θετικών επιδόσεων της περιόδου 2015-2019.
Το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει ότι η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα έχει βελτιώσει τις συνθήκες στην οικονομία αλλά βλέπει το ποτήρι μισοάδειο:
«Παρά το ότι η οικονομία έχει αφήσει πίσω τις επιδόσεις της περιόδου 2013-2015 και έχει καλύψει τις απώλειες στη συνολική παραγωγή, το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχει σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας για το μέλλον. Χρειάζεται να γίνει μεταστροφή από τη λογική της «αρπακτής» που επικράτησε στο αναπτυξιακό μοντέλο το προηγούμενο διάστημα».
«Η κατάσταση στην οικονομία παραμένει ευάλωτη τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και στην πραγματική οικονομία», σημειώνει από την πλευρά του το ΔΗΚΟ και προβαίνει σε ειδική αναφορά στο ζήτημα της ακριβείας εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι είναι απρόθυμη να προωθήσει μέτρα τα οποία θα αντισταθμίσουν τις συνέπειες της ακρίβειας.
Η κριτική της ΔΗΠΑ είναι πιο ήπια και σημειώνει την ύπαρξη αβεβαιοτήτων όπως η πορεία του τουρισμού, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, η κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος, το αυξημένο κόστος από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές και η εξέλιξη της λειτουργίας του ΓεΣΥ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.