Τις τελευταίες πινελιές φαίνεται πως βάζει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η αρμόδια υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κατώτατου μισθού, με τους κοινωνικούς εταίρους να περιμένουν εναγωνίως την επόμενη επίσημη πρόσκληση της κ. Αιμιλιανίδου όπου πιθανόν να ανακοινωθεί και το ακριβές ποσό του κατώτατου.
Μιλώντας στον «Π» ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά πως ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση όπως σταματήσουν οι οποιεσδήποτε εξωθεσμικές παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται εκ του πονηρού και οι οποίες έχουν στόχο να αλλοιωθεί το συμφωνηθέν πλαίσιο.
Με βάση τα όσα πληροφορείται η εφημερίδα, σημαντικό ζήτημα (πέραν του ακριβές ποσού του εθνικού κατώτατου μισθού) έχει να κάνει και με την πτυχή του μηχανισμού αναπροσαρμογής του. Ο μηχανισμός αναπροσαρμογής έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τις συντεχνίες, όσο και για τους εργοδότες, αφού θα τεθούν οι παράμετροι ώστε να αναπροσαρμόζεται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων όπως είναι το κόστος ζωή, αλλά και οι μακροοικονομικοί δείκτες π.χ. πορεία του ΑΕΠ, ανεργία. Η υπουργός Εργασίας μαζί με τους τεχνοκράτες του υπουργείου μελετούν εξονυχιστικά τις πτυχές του μηχανισμού αναπροσαρμογής στη βάση και των μελετών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, ενώ πέραν των κριτηρίων αναμένεται να αποφασιστεί και το χρονικό περιθώριο εξέτασης της αναπροσαρμογής αυτής, με άλλα λόγια κάθε πόσο θα γίνεται η αξιολόγησή του.
Ένα άλλο σημείο το οποίο εξετάζεται από την αρμόδια υπουργό είναι και εάν η εφαρμογή του κατώτατου μισθού θα υιοθετηθεί αμέσως ή αν θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος κάποιων μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η υπουργός προσανατολίζεται στο σενάριο της σταδιακής υιοθέτησης του κατώτατου μισθού, κάτι που συμφωνούν και οι εργοδοτικές οργανώσεις της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, ώστε να δοθεί και το ανάλογο χρονικό περιθώριο στις επιχειρήσεις για να προετοιμαστούν κατάλληλα. Πάντως, με βάση πληροφόρηση που έχουμε, ορισμένες συντεχνίες έχουν και επίσημα μεταφέρει τη θέση πως με την παρούσα κατάσταση και τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί η εφαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνει αμέσως και όχι εξελικτικά.
Επιπλέον, στοιχείο είναι και η μέχρι τώρα διάσταση απόψεων μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ό,τι αφορά το ακριβές ποσό του διάμεσου μισθού το οποίο θα ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό και του εθνικού κατώτατου μισθού. Σημειώνεται πως με τον διάμεσο εννοούμε την μέση τιμή των μισθών και όχι τον μέσο όρο. Υπενθυμίζεται πως με βάση τις ευρωπαϊκές πρακτικές ο διάμεσος μισθός καθορίζεται με ειδική φόρμουλα (η οποία εξαιρεί τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση) και στην περίπτωση της Κύπρου είναι περίπου στα 1.700 ευρώ, ενώ για τον καθορισμό του κατώτατου αναμένεται να ληφθεί υπόψη περίπου το 60% του προαναφερθέντος ποσού. Τέλος, να σημειωθεί πως η υιοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού αναμένεται να καλύψει το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού ή περίπου 40.000 εργαζόμενους.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.