Με αφορμή το παράδειγμα της ενοικίασης του Nicosia City Center από την ξένη εταιρεία τεχνολογίας Wrike και τη μετεγκατάσταση περίπου 300 εργαζομένων για απασχόληση, το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά από αρμόδιους φορείς είναι εάν υπάρχει η απαραίτητη προσφορά ακινήτων στη χώρα μας για τη στέγαση των εργαζομένων, οι οποίοι καταφθάνουν για εργασία. Σε μια χρονική στιγμή που το κράτος και επιχειρηματικοί φορείς κάνουν προσπάθειες για προσέλκυση ξένων εταιρειών (γεγονός που έχει επιφέρει καρπούς μέχρι στιγμής), σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει σε σχέση με την έλλειψη χώρων διαμονής, αλλά και γραφειακών χώρων.
Ωστόσο, το ζήτημα της μειωμένης προσφοράς για σκοπούς στέγασης, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, δημιουργεί πιέσεις τόσο σε εταιρείες όσο και σε αρμόδιους φορείς, οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων, ως απότοκο και του Κυπριακού Προγράμματος Πολιτογραφήσεων, αφήνοντας στο περιθώριο οποιαδήποτε άλλη ανάπτυξη, οδήγησε ακριβώς στη σημερινή έλλειψη προσφοράς, ιδιαίτερα για υποδομές στέγασης. Το πρόβλημα της έλλειψης χώρων φαίνεται να είναι πιο έντονο το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω και της μετακίνησης ξένων εταιρειών από χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και όχι μόνον.
Περιορισμένες δυνατότητες Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις παράγοντα της αγοράς ακινήτων, ο οποίος ανέφερε στον «Π» πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση χώρων για γραφεία πρώτης κλάσης, αλλά υπάρχει αστοχία στην εξεύρεση τέτοιων χώρων, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα.
«Δυστυχώς, δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στην Κύπρο σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια πηγή υπέδειξε ότι ακόμα και εάν αποφασίσουν να έρθουν για μετεγκατάσταση εταιρείες στην Κύπρο, οι δυνατότητές μας θα είναι περιορισμένες ώστε να προσφέρουμε σε όλες αυτές τις εταιρείες τις αναγκαίες υποδομές, όπως γραφεία και χώρους διαμονής.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι ανάγκες μιας εταιρείας ή των εργαζομένων οι οποίοι θα ήθελαν να έρθουν στην Κύπρο, είναι άμεσες και επομένως το πρόβλημα γίνεται πιο οξύ. Άλλες πηγές οι οποίες ασχολούνται με τον τομέα των ακινήτων ανέφεραν στον «Π» πως λόγω και του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει, κάποιες εταιρείες ενώ βολιδοσκοπούσαν την Κύπρο, στο τέλος κατέληξαν να μεταφέρουν τους εργαζομένους τους στη Μάλτα.
Διαμονή σε άλλες πόλειςΩστόσο, δεν είναι μόνο στην πτυχή των γραφειακών εγκαταστάσεων που φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα αλλά και στην πτυχή της διαμονής. Συνομιλώντας με παράγοντες και εκπροσώπους ξένων εταιρειών τεχνολογίας και θέτοντάς τους το ερώτημα εάν όντως υπάρχει έλλειψη χώρων διαμονής για εργαζόμενους που φθάνουν στη χώρα μας, μας απάντησαν πως όντως το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό.
«Η Λεμεσός είναι γεμάτη, δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι διαμονής, ειδικά αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή. Για τον λόγο αυτό, αρκετές εταιρείες των οποίων οι εργαζόμενοι απασχολούνται στη Λεμεσό, ενοικιάζουν ή αγοράζουν χώρους διαμονής στην Πάφο. Η Πάφος προσφέρεται για όσους εργάζονται στη Λεμεσό λόγω της κοντινής απόστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.
Μάλιστα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, εταιρεία ξένων συμφερόντων η οποία έχει μεταφέρει τις εργασίες της στην Κύπρο, ήδη έχει προβεί σε αγορά ακινήτου συνολικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ, για διαμονή των εργαζομένων της σε περιοχή μεταξύ των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού.
Άλλη πηγή μας ανέφερε πως εργαζόμενοι των οποίων οι εταιρείες είναι στη Λευκωσία, προτιμούν να ενοικιάζουν κτήρια στη Λάρνακα, η οποία επίσης έχει διαθέσιμα διαμερίσματα, και από εκεί να μεταβαίνουν στη Λευκωσία για εργασία. «Ουσιαστικά, η μεγαλύτερη έλλειψη που παρατηρείται είναι στο ζήτημα που αφορά τους χώρους διαμονής και σε λιγότερο βαθμό τους χώρους εργασίας», κατέληξε η πιο πάνω πηγή.
Καίγονται για στέγασηΌπως πληροφορείται ο «Π», οι ξένες εταιρείες οι οποίες μεταστεγάζουν προσωπικό στην Κύπρο καίγονται για να εξεύρουν μονάδες διαμονής για τους εργαζομένους τους, ωστόσο δεν είναι και τόσο εύκολο. Οι εταιρείες αυτές, οι πιο πολλές εκ των οποίων είναι στη Λεμεσό, ψάχνουν για ενιαία συγκροτήματα διαμερισμάτων, στα οποία θέλουν να στεγάσουν τους υπαλλήλους τους που φθάνουν στη χώρα μας.
«Είναι αρκετά έντονο το ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τεχνολογικές και ναυτιλιακές εταιρείες. Παράλληλα, αυτό που ψάχνουν οι ξένες εταιρείες είναι ενιαία συγκροτήματα για στέγαση του προσωπικού τους, αλλά δεν υπάρχουν έτοιμα τέτοια έργα αυτήν τη στιγμή. Οι ξένες εταιρείες αναζητούν νέα και σύγχρονα συγκροτήματα για στέγαση των εργαζομένων τους, γεγονός που δυσκολεύει την εξεύρεση τέτοιων χώρων», υπέδειξε πηγή του τομέα των κατασκευών.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του CEO, μιας από τις μεγαλύτερες ξένες εταιρείες τεχνολογίας που βρίσκονται στην Κύπρο, ο οποίος ανέφερε στην εφημερίδα πως λόγω του ότι δεν υπάρχει ενιαία ανάπτυξη σε ό,τι αφορά τη στεγαστική πολιτική για εγκατάσταση εργαζομένων οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό, ουσιαστικά αναγκάζονται να τοποθετούν τους εργαζομένους τους σε διάφορα μέρη εντός και εκτός της Λευκωσίας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.