Τρέχουν τα έργα, σε αναμονή τα χρήματα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ Δημοσιεύθηκε 16.4.2022
Τρέχουν τα έργα, σε αναμονή τα χρήματα
Η κυβέρνηση ανακοινώνει δράσεις και έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά η άντληση των ευρωπαϊκών πόρων παραμένει σε εκκρεμότητα.

H υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ξεκινήσει, μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται και έργα προκηρύσσονται, αλλά η άντληση των αναγκαίων πόρων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το κεντρικό εργαλείο του NextGenerationEU, παραμένει σε εκκρεμότητα. Η Κύπρος έχει εισπράξει προκαταβολή ύψους 150 εκατ. ευρώ, έναντι της συνολικής χρηματοδότησης του 1,2 δις ευρώ που έχει αιτηθεί. Θα έπρεπε να είχε ήδη εκταμιευτεί η πρώτη δόση των 97 εκατ. ευρώ, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα η υλοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου που αφορά την πρόσβαση των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων και διαχείρισης δανείων στα δεδομένα δανειοληπτών και οφειλετών στο κτηματολόγιο και το σύστημα Artemis.


Η ψήφιση των νομοσχεδίων έχει μεταφερθεί για μετά το Πάσχα, καθώς παραμένει η αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόσβαση σε στοιχεία εγγυητών, συνδεδεμένων προσώπων και παρόχων εξασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι η εκταμίευση τελεί υπό την αίρεση υλοποίησης συμφωνημένων έργων και μεταρρυθμίσεων. Χωρίς την εκπλήρωση όλων των ορόσημων κάθε δόσης, δεν μπορεί να υποβληθεί αίτημα εκταμίευσης. Τα προαπαιτούμενα της πρώτης δόσης θα έπρεπε να είχαν εκπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοινώνει δράσεις και έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα κονδύλια αποτελούν έσοδο για τον προϋπολογισμό, ενώ τα έργα που έχουν ανακοινωθεί (και άλλα που ακολουθούν) θα υλοποιηθούν έστω και μόνο με εθνικούς πόρους, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η εκταμίευση των δόσεων, δυσκολεύοντας, όμως, την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η μη εκταμίευση είναι ένα πιθανό σενάριο, καθώς το θέμα των εγγυητών αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για κόμματα και βουλευτές. 

Μέχρι στιγμής, έχουμε τέσσερα έργα με αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία:

1ον Κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου.
To Cyprus Equity Fund θα επενδύει, αγοράζοντας μετοχές, σε επιλέξιμες επιχειρήσεις. Προβλέπεται κρατική συνεισφορά στο Ταμείο ύψους €30 εκ., ποσό που θα συμπληρωθεί από ιδιωτικά κεφάλαια. Το έργο χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, με συμπληρωματική χρηματοδότηση από τις επανεισροές της πρωτοβουλίας Jeremie. Η τελευταία διευκολύνει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω τραπεζικού δανεισμού και οι επανεισροές προέρχονται από την αποπληρωμή δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε χθες τη Συμφωνία Χρηματοδότησης για την ανάθεση της Διαχείρισης του Κυπριακού Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ). Προηγήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεων μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και ΕΤΕ και τώρα ξεκινά η επιλογή Διαχειριστή Ταμείου (Fund Manager) από την αγορά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το ΕΤΕ έχει αναλάβει τη διαχείριση αντίστοιχων επενδυτικών ταμείων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έχει να επιδείξει σημαντική τεχνογνωσία σε αναδυόμενες αγορές όπως αυτή της Κύπρου.

Το Κυπριακό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου θα επενδύει κυρίως σε νεοφυείς και καινοτόμες κυπριακές εταιρείες, αντιμετωπίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα χρηματοδοτικά κενά που εντοπίζονται στην κυπριακή αγορά χρηματοδότησης υψηλού κινδύνου.

Το ΥΠΟΙΚ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι η ανάθεση της διαχείρισης της διαδικασίας επιλογής Διαχειριστή Ταμείου και της παρακολούθησης της λειτουργίας του Ταμείου από το ΕΤΕ διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την επιτυχή ανάπτυξη και λειτουργία του Ταμείου προς την κατεύθυνση των στόχων που έχουν καθοριστεί στη διαμορφωθείσα από την κυβέρνηση επενδυτική στρατηγική του Ταμείου. Θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό σεμινάριο στις 4 Μαΐου, για την παρουσίαση του Ταμείου.2ον Αναβάθμιση Παραδοσιακών Χώρων Εστίασης και Πώλησης Παραδοσιακών Προϊόντων με δυνατότητα ένταξής τους στο Σύμφωνο ‘Taste Cyprus’».

Το σχέδιο εγκρίθηκε την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και προβλέπει χορηγίες ύψους 8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού με κονδύλια από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το σχέδιο προβλέπει επιχορήγηση μέχρι και €200.000 ανά δικαιούχο και θα καλύπτει το 50% των επιλέξιμων επενδύσεων. Το ποσοστό αυξάνεται στο 65% σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ύπαιθρο και στο 75% σε όσες βρίσκονται σε ορεινές, ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι τα αδειούχα κέντρα αναψυχής κατηγορίας εστιατορίου ή ταβέρνας, (υφιστάμενα κέντρα και όχι νέα εστιατόρια), είτε αυτά λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, είτε εκτός, καθώς και επίσης καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων διατροφής, είτε αυτά είναι υφιστάμενα είτε καινούργια.

«Ο λόγος που εντάξαμε και καταστήματα στο Σχέδιο είναι διότι μπορούν να ενισχύσουν πολύ την τοπική οικονομία, τους γεωργούς και τους παραγωγούς μας και σίγουρα μπορεί να εμπλουτίσουν την αυθεντική εμπειρία που βρίσκει κάποιος στα χωριά μας», εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Η πρώτη προκήρυξη αναμένεται στο τέλος Απριλίου ή το αργότερο αρχές Μαΐου, με προϋπολογισμό €4 εκατ. για το 2022. Το 2023 θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη για το υπόλοιπο ποσό.

3ον Σχέδιο Προώθησης Επενδύσεων Ενεργειακής Απόδοσης από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς.

Το Σχέδιο αποσκοπεί στην προώθηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια και εγκαταστάσεις, που ανήκουν ή/και χρησιμοποιούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Συγκεκριμένα, στοχεύονται μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε υφιστάμενα κτήρια, καθώς επίσης και σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, υποδομές και μονάδες παραγωγής που έχουν στο παρόν στάδιο ψηλή κατανάλωση ενέργειας.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Μέτρου C2.1I1 του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες της προκήρυξης ανέρχεται στα €40 εκ.

Ο οδηγός του σχεδίου έχει δημοσιευτεί, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η υποβολή των αιτήσεων.

4ον Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων Τοπικών Αρχών & Ευρύτερου Δημόσιου.

Το σχέδιο έχει προϋπολογισμό €9 εκατ. και χρηματοδοτείται από το NextGenerationEU. Μέσω του σχεδίου επιδιώκεται η εκτεταμένη ενεργειακή αναβάθμιση της υφιστάμενης κτηριακής υποδομής των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δίκαιου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υπό καταρρακτώδη βροχή και μουσική από αντικυβερνητικούς το διάγγελμα Σούνακ - Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου
ΚΟΣΜΟΣ

Υπό καταρρακτώδη βροχή και μουσική από αντικυβερνητικούς το διάγγελμα Σούνακ - Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου

Υπό καταρρακτώδη βροχή και μουσική από αντικυβερνητικούς το διάγγελμα Σούνακ - Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου

Aνάλυση SkyNews: Γιατί ο Σούνακ κήρυξε πρόωρες εκλογές στη Βρετανία
ΚΟΣΜΟΣ

Aνάλυση SkyNews: Γιατί ο Σούνακ κήρυξε πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Aνάλυση SkyNews: Γιατί ο Σούνακ κήρυξε πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Μπηχτή Αννίτας σε Χριστοδουλίδη: Να ρωτηθεί ο ίδιος για το τι πρεσβεύει και που ανήκει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπηχτή Αννίτας σε Χριστοδουλίδη: Να ρωτηθεί ο ίδιος για το τι πρεσβεύει και που ανήκει

Μπηχτή Αννίτας σε Χριστοδουλίδη: Να ρωτηθεί ο ίδιος για το τι πρεσβεύει και που ανήκει

Δείτε ποιοι διορίστηκαν στο Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας
ΚΥΠΡΟΣ

Δείτε ποιοι διορίστηκαν στο Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας

Δείτε ποιοι διορίστηκαν στο Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας

Ανάκληση έξι χρυσών διαβατηρίων αποφάσισε σήμερα το υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάκληση έξι χρυσών διαβατηρίων αποφάσισε σήμερα το υπουργικό

Ανάκληση έξι χρυσών διαβατηρίων αποφάσισε σήμερα το υπουργικό