Θετικά φαίνεται να αντικρίζουν οι τράπεζες το θέμα της επέκτασης της αναστολής εκποιήσεων για δάνεια με εξασφάλιση κύριας κατοικίας μέχρι 350.000 ευρώ.
Με βάση τα όσα πληροφορείται ο «Π», στην έκτακτη συνεδρία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου (ΣΤΚ) φάνηκε να υπάρχει κλίμα κατανόησης όσον αφορά το θέμα από πλευράς του συνδέσμου. Ωστόσο, τελικές αποφάσεις θα παρθούν την επόμενη βδομάδα (Δευτέρα ή Τρίτη) αφού γίνει εσωτερική διαβούλευση των μελών του συνδέσμου. Οι πιέσεις που έχουν τα τραπεζικά ιδρύματα τα τελευταία χρόνια από τη μία λόγω της παρουσίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και από την άλλη λόγω της πανδημικής κρίσης είναι αναμφίβολα κάτι που προβληματίζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τραπεζικές πηγέςΤραπεζικές πηγές ανάφεραν στον «Π» πως η συμφωνία για πάγωμα εκποιήσεων κύριας κατοικίας μέχρι 350.000 ευρώ έως τον Μάρτιο του 2021 δεν αναμένεται να αλλάξει τα τραπεζικά δεδομένα. Όμως, οι ίδιες πηγές τόνισαν στην εφημερίδα μας πως οι τράπεζες θα επιδιώξουν να μην συμπεριληφθούν στην επέκταση της αναστολής εκποιήσεων δάνεια που αφορούν επιχειρήσεις. Ένα σημείο το οποίο αποτελεί αγκάθι για την όλη συμφωνία έχει να κάνει με τις προθέσεις των άμεσα εμπλεκόμενων μερών, που δεν είναι άλλοι από τους μετόχους των τραπεζών και ιδιαίτερα τους ξένους μετόχους. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο κάποια μέλη του ΣΤΚ εξέφρασαν την επιθυμία να διαβουλευτούν με τα διοικητικά τους συμβούλια ώστε να πάρουν την τελική απόφαση προτού να πάρουν θέση την ερχόμενη βδομάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, το 80,6% του συνολικού όγκου των ΜΕΔ με εξασφάλιση κύριας κατοικίας αξίας μέχρι 350.000 ευρώ βρίσκεται σε καθυστέρηση πέραν των 180 ημερών. Από αυτά το 34% βρίσκεται σε καθυστέρηση από 1 μέχρι πέντε χρόνια, ενώ 31% αυτών των κόκκινων δανείων παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέντε μέχρι δέκα έτη και 15,6% με καθυστέρηση πέραν των δέκα ετών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει αυξημένες προβλέψεις για τα δάνεια που έχουν μεγάλη καθυστέρηση, κάτι που, όπως είναι λογικό, θα έχει αρνητικές προεκτάσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε πως τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η Βουλή προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση της αναστολής των εκποιήσεων του νόμου τότε οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές. Γιατί απλούστατα θα δίνεται η ευχέρεια στη Βουλή να επεκτείνει την περίοδο αναστολής στη βάση πολιτικών κυρίως κριτηρίων.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνεδρία της ολομέλειας στις 10 Δεκεμβρίου, οι βουλευτές ανέβαλαν τη συζήτηση και την ψηφοφορία για πέντε προτάσεις νόμου που αφορούσαν την επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, ύστερα από προτροπή του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και εν αναμονή των αποφάσεων των τραπεζών να προχωρήσουν οικειοθελώς στην επέκταση της περιόδου χάριτος. Είχε προηγηθεί και η ομιλία του υπουργού Οικονομικών ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά την οποία ο υπουργός είχε απευθύνει έκκληση στον Σύνδεσμο Τραπεζών να προβεί σε στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021, «χωρίς να διακινδυνεύεται η αξιοπιστία της χώρας από νομοθετικές πράξεις οι οποίες θα έστελναν λανθασμένα μηνύματα στους οίκους αξιολόγησης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.