Σε αχαρτογράφητα νερά θα οδηγηθεί το κράτος σε περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού του 2021 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τον τόπο γενικότερα. Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος έκανε εκ νέου έκκληση για ψήφιση του προϋπολογισμού. Ουσιαστικά ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως χωρίς την ψήφιση του προϋπολογισμού το κράτος θα ακρωτηριαστεί αφού ούτε νέα στήριξη μπορεί να δοθεί στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις, ούτε κοινωνικές παροχές μπορεί να υπάρξουν ούτε και να λειτουργήσει το σύστημα υγείας. Η ομιλία του κ. Πετρίδη κινήθηκε σε δύο άξονες. Πρώτον, αφορούσε τη δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κράτος ως αποτέλεσμα της πανδημικής κρίσης και δεύτερον τις συνέπειες από την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.
Δημοσιονομικοί δείκτεςΣε σχέση με την κατάσταση των δημοσιονομικών ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η ύφεση θα είναι πιο κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, το 2020 το ΑΕΠ της χώρας θα παρουσιάσει συρρίκνωση 5,5% από 7% που ήταν οι εκτιμήσεις του περασμένου Απρίλη. Εξήγησε πως χωρίς τα μέτρα της κυβέρνησης η συρρίκνωση θα έφτανε το 10%. Ωστόσο, όπως είπε από το 2021 η οικονομία αναμένεται να τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης με την ανάπτυξη να φθάνει κοντά στο 4,5%.
Σχετικά με το δημόσιο χρέος αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 115% του ΑΕΠ το 2020 από 95,5% το 2019 και στη συνέχεια να επανέλθει σε πτωτική πορεία από το 2021 όπου προβλέπεται να υποχωρήσει στο 111% το 2021, λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης της οικονομίας και βελτίωσης των δημοσιονομικών δεικτών. Εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου σχετικά με την ανεργία αναφέρουν πως το 2021 θα κυμανθεί στο 7% ενώ το 2022 στο 6%. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη η ανεργία δεν θα παρουσιάσει περαιτέρω κλιμάκωση λόγω των μέτρων στήριξης που πήρε η κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζομένους μέσα από την εφαρμογή 120 μέτρων. Υπέδειξε πως παρά τις δημοσιονομικές πιέσεις λόγω της πανδημικής κρίσης, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 παραμένει αυξημένος κατά 742 εκατ. ευρώ ή 10,6% συγκριτικά με τον προϋπολογισμό του 2020.
Τραπεζικός τομέαςΑναφέρθηκε εκτενώς και στον τραπεζικό τομέα ο οποίος συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) παρά του ότι τα τελευταία έτη παρουσιάστηκε τεράστια μείωση των ΜΕΔ της τάξεως του 75,5%. Ο κ. Πετρίδης απεύθυνε έκκληση προς τον Σύνδεσμο Τραπεζών όπως προβεί σε στοχευμένη αναστολή εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021. «Το ύψος των ΜΕΧ παραμένει υψηλό και εγκυμονεί κινδύνους. Παρά το γεγονός ότι η θέση ρευστότητας των τραπεζών αλλά και η κεφαλαιουχική τους επάρκεια παραμένει ισχυρή, δεν αποκλείεται επίσης να παρατηρηθούν εκ νέου πιέσεις στο τραπεζικό μας σύστημα λόγω της πανδημίας», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών. Ως εκ τούτου σημείωσε πως θα πρέπει να μην διακινδυνευθεί η αξιοπιστία της χώρας από νομοθετικές πράξεις, οι οποίες θα στείλουν λανθασμένα μηνύματα τόσο στους οίκους αξιολόγησης όσο και στην ΕΕ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.