Μάριος Τσιακκής στον Π: Χωρίς στήριξη επιχειρήσεων, δεν θα εξέλθουμε από την κρίση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ Δημοσιεύθηκε 1.11.2020
Μάριος Τσιακκής στον Π: Χωρίς στήριξη επιχειρήσεων, δεν θα εξέλθουμε από την κρίση
Οι οικονομικές αντοχές των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο εξαντλημένες σήμερα, μετά από οκτώ μήνες σημαντική υπολειτουργία τους. Αυτό τις καθιστά πολύ πιο αδύναμες να διαχειριστούν μια νέα παρατεταμένη κρίση.

Τα δεδομένα με την νέα έξαρση του κορωνοϊού επιβάλλουν τη συνέχιση των σχεδίων στήριξης των επιχειρήσεων, τονίζει στον «Π» ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής και προειδοποιεί ότι οι οικονομικές αντοχές των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο εξαντλημένες σήμερα, μετά από 8 μήνες σημαντική υπολειτουργία τους. «Αυτό τις καθιστά πολύ πιο αδύναμες να διαχειριστούν μια νέα παρατεταμένη κρίση, χωρίς τη στήριξη από το κράτος. Τα περιθώρια ρευστότητας που διαθέτουν έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ από 1.1.21 θα αρχίσει και η αποπληρωμή των δόσεων προς τις τράπεζες, κάτι που τους αφαιρεί επιπρόσθετη ρευστότητα».


Ο κ. Τσιακκής προσθέτει ότι μπορεί τους προηγούμενους μήνες, ιδιαίτερα την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, η οικονομία να ανέβασε ρυθμούς σε σύγκριση με τους μήνες του lockdown αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις ανέκτησαν πλήρως τους περσινούς τους ρυθμούς. «Στη συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων ο κύκλος εργασιών παραμένει μειωμένος σε σχέση με το 2019», αναφέρει.



Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται. Τους προηγούμενους μήνες η οικονομία ανέβασε ρυθμούς. Βλέπετε πισωγύρισμα και ανακοπή της ανάκαμψης;

Δυστυχώς, βλέπουμε ότι υπάρχει έξαρση του ιού τις τελευταίες ημέρες και ορθώς η κυβέρνηση προχώρησε σε έκτακτα νέα μέτρα αναχαίτισής του. Οφείλουμε να πάμε καλά και σε αυτή τη φάση, προκειμένου να μην χαθούν όσα πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τυχόν επιδείνωση της κατάστασης θα επιφέρει επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους επιχειρηματίες και στους εργαζόμενους.

Μπορεί τους προηγούμενους μήνες, ιδιαίτερα την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, η οικονομία να ανέβασε ρυθμούς σε σύγκριση με τους μήνες του lockdown αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις ανέκτησαν πλήρως τους περσινούς τους ρυθμούς. Στη συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων ο κύκλος εργασιών παραμένει μειωμένος σε σχέση με το 2019.

Το σίγουρο είναι ότι και οι αμέσως επόμενοι μήνες θα κινηθούν αρνητικά λόγω της μεγάλης ανατροπής που υπήρξε στην οικονομία. Ως ΚΕΒΕ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς, προσπαθούμε να στηρίξουμε την οικονομία και τις επιχειρήσεις, ώστε οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό να περιοριστούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Στην προσπάθεια αυτή τόσο το κράτος όσο και το τραπεζικό σύστημα οφείλουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές τους αντοχές και δυνατότητες.



Από εδώ και πέρα τι είδους στήριξη χρειάζεται η οικονομία; Το τέλος των σχεδίων στήριξης σε τι κατάσταση βρίσκει το επιχειρείν; Θα δούμε λουκέτα και απολύσεις με τη λήξη των σχεδίων;

Οι επιχειρήσεις, ήδη, βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες ζημιές από τις επιπτώσεις της πανδημίας, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα επανέλθει η ομαλότητα. Για τους λόγους αυτούς δεν θα πρέπει να αυξήσουμε τα αδιέξοδα και τα προβλήματά τους. Πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου ότι χωρίς στήριξη των επιχειρήσεων δεν θα καταφέρουμε να εξέλθουμε από την κρίση.

Το ΚΕΒΕ με την τεχνογνωσία του και σε συνεργασία με τους συμβούλους του, μακριά από αχρείαστες δημόσιες τοποθετήσεις, έχει αφιερώσει άπειρες ώρες για να μελετήσει την κατάσταση υποβάλλοντας τις εισηγήσεις του στην κυβέρνηση.

Κατά την άποψή μας, τα δεδομένα με τη νέα έξαρση του κορωνοϊού επιβάλλουν τη συνέχιση των σχεδίων. Θα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι ο συνδυασμός, στήριξη από το κράτος και κατανόηση που επέδειξαν οι επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους, συνέβαλε αποτελεσματικά στο να μην έχουμε σημαντική αύξηση της ανεργίας.

Οι οικονομικές όμως αντοχές των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο εξαντλημένες σήμερα, μετά από 8 μήνες σημαντική υπολειτουργία. Αυτό τις καθιστά πολύ πιο αδύναμες να διαχειριστούν μια νέα παρατεταμένη κρίση, χωρίς τη στήριξη από το κράτος. Τα περιθώρια ρευστότητας που διαθέτουν έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ από 1.1.21 θα αρχίσει και η αποπληρωμή των δόσεων προς τις τράπεζες κάτι που τους αφαιρεί επιπρόσθετη ρευστότητα. Άγνωστη παραμένει ακόμα και η πρόθεση του κράτους ως προς την καταβολή των διαφόρων φόρων και τελών, η οποία πολύ σωστά ανεστάλη στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να συνυπολογιστούν και ανάλογα να σχεδιαστούν τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης. Σημαντική ανάσα προσφέρεται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το οποίο η Κύπρος μπορεί να αντλήσει μέχρι και €1,1δις την επόμενη επταετία.

Η αποδέσμευση αυτών των κονδυλίων συνδέεται και με την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Υπηρεσία, τη Δικαιοσύνη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέματα εξαιρετικής σημασίας και προτεραιότητας για το ΚΕΒΕ. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να προχωρήσει και η ψηφιοποίηση σε όλα τα κομμάτια της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Παράλληλα, το Επιμελητήριο ζήτησε την άμεση προώθηση των έργων υποδομής του κράτους, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια αγορά και να δημιουργηθούν συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης.

Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις χρεωκοπίες και το κλείσιμο επιχειρήσεων, τις απολύσεις προσωπικού, την αύξηση της ανεργίας και την πλήρη ανατροπή της πορείας της οικονομίας. Έχουμε ευθύνη να αντιδράσουμε τάχιστα και αποτελεσματικά, ώστε η οικονομία να ξαναμπεί στον δρόμο της ομαλότητας και της κανονικότητας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με γνώμονα την εργατικότητα και τη δημιουργικότητα που χαρακτηρίζει τον Κύπριο επιχειρηματία θα τα καταφέρουμε.



Οι απολύσεις

Το ΚΕΒΕ τοποθετήθηκε αρνητικά στις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας για τους πλεονασμούς. Είναι, όμως, δίκαιο επιχειρήσεις που στηρίχθηκαν από το κράτος να προχωρούν τελικά σε απολύσεις;

Το ΚΕΒΕ, από την πρώτη στιγμή εφαρμογής των Ειδικών Σχεδίων για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, δήλωσε σύμφωνο με τον όρο της μη απόλυσης προσωπικού για συγκεκριμένο διάστημα για όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να δεχθούν στήριξη από το κράτος. Μάλιστα, με επανειλημμένες εγκυκλίους και ανακοινώσεις μας καλέσαμε τα μέλη μας να συμμορφωθούν με αυτή την υποχρέωση και να αποφύγουν τις απολύσεις για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. Ακόμα και σήμερα, που τα Ειδικά Σχέδια έχουν περιοριστεί μόνο σε ορισμένους κλάδους/επιχειρήσεις από το σύνολο των κλάδων/επιχειρήσεων με τα μεγαλύτερα πλήγματα, το ΚΕΒΕ προτρέπει όλα τα μέλη του να αποφύγουν τις απολύσεις προσωπικού. Είναι δε ξεκάθαρη η θέση μας ότι όσες επιχειρήσεις επιλέγουν να συμμετέχουν σε σχέδια στήριξης του κράτους δεν μπορούν να προχωρούν σε απολύσεις.

Από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα Ειδικά Σχέδια τήρησαν τα χρονοδιαγράμματα περί απολύσεων και το κράτος αδυνατεί να συνεχίσει να τους παρέχει στήριξη λόγω δημοσιονομικών περικοπών, εναπόκειται στις ίδιες να αποφασίσουν κατά πόσο, ως αποτέλεσμα μείωσης όγκου εργασιών και ρευστότητας, είναι σε θέση να κρατήσουν το σύνολο του προσωπικού τους. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ο περί Τερματισμού Απασχόλησης Νόμος, όπου καθορίζονται και οι λόγοι για τους οποίους προβαίνει μια επιχείρηση σε πλεονασμούς, τον οποίο όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε.

Στην περίπτωση όμως που η πανδημία συνεχιστεί και το κράτος λόγω οικονομικών περιορισμών δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις, δεν θεωρούμε ότι τεκμηριώνεται η θέση ότι οι επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται να προβούν σε πλεονασμούς. Και για να μην παρερμηνευθεί η θέση μας, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να ενεργήσουν με αυτό τον τρόπο. Δεν δεχόμαστε όμως και την άποψη ότι θα πρέπει να στερηθούν, δεδομένου ότι ενεργούν πάντα στο πλαίσιο των ισχυουσών νομοθεσιών, το δικαίωμά τους να πάρουν εκείνες τις αποφάσεις που οι ίδιες κρίνουν απαραίτητες για τη διάσωσή τους και κατ' επέκταση των απαραίτητων θέσεων εργασίας που οι συνθήκες τους επιτρέπουν.

Το ΚΕΒΕ τονίζει ξανά την ανάγκη για νηφάλιες προσεγγίσεις από όλους. Στόχος μας αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν είναι να μεταφέρει ο ένας στον άλλο τα βάρη της κρίσης, αλλά να συμβάλουμε όλοι μαζί στη συνολική έξοδο της οικονομίας από την ύφεση.



Κεφάλαιο Brexit. Το κακό σενάριο, της μη συμφωνίας είναι στο τραπέζι. Οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Όπως είναι γνωστό, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί πολύ σημαντικό εταίρο της Κύπρου σε θέματα εμπορίου, τουρισμού και όχι μόνο. Ως εκ τούτου, αναμένουμε να δούμε ποιο θα είναι τελικά το περιεχόμενο της μελλοντικής σχέσης με το ΗΒ και πώς αυτή θα επηρεάσει την Κύπρο. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε την τελική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας, και δεν είμαστε σε θέση να προβούμε σε πιο λεπτομερείς εκτιμήσεις.

Η στενή επαφή του ΚΕΒΕ με το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και τα μέλη μας θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για την Κύπρο. Σε στενή συνεργασία με τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου - ΗΒ που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ, την ύπατη αρμοστεία του ΗΒ στην Κύπρο αλλά και μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας σε οκτώ διεθνείς επιχειρηματικούς οργανισμούς, ενημερώνουμε σε τακτική βάση τα μέλη μας στέλνοντάς τους κάθε νέα πληροφορία που παράγεται ώστε να προετοιμάζονται έγκαιρα. Την ίδια στιγμή μεταφέρουμε προς όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες τις απόψεις/εισηγήσεις των μελών μας για θέματα που τους επηρεάζουν προκειμένου ως Κύπρος να διεκδικήσουμε τις καλύτερες ρυθμίσεις για αυτούς στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της νέας εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΗΒ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Η Κύπρος ενώπιον μιας νέας Συρίας: Ο φόβος της αναγνώρισης τ/κ κράτους – Το καλό και το κακό σενάριο

Επίσκεψη Στάρμερ: Οι Βρετανοί επανέρχονται δριμύτεροι στο Κυπριακό - Μυστική συνάντηση με τους Μενελάου και Ονάρ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Στάρμερ: Οι Βρετανοί επανέρχονται δριμύτεροι στο Κυπριακό - Μυστική συνάντηση με τους Μενελάου και Ονάρ

Επίσκεψη Στάρμερ: Οι Βρετανοί επανέρχονται δριμύτεροι στο Κυπριακό - Μυστική συνάντηση με τους Μενελάου και Ονάρ

Ο Στ. Παπασταύρου στον «Π» για την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΚΟΠ, τον Κούμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο και λίγο για… πολιτική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στ. Παπασταύρου στον «Π» για την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΚΟΠ, τον Κούμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο και λίγο για… πολιτική

Ο Στ. Παπασταύρου στον «Π» για την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΚΟΠ, τον Κούμα, το κυπριακό ποδόσφαιρο και λίγο για… πολιτική

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες
ΚΥΠΡΟΣ

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι