Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι δημιούργησε γύρω στις 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ συνέβαλε στην εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του Κράτους
Καθοριστική συμβολή στην προσπάθεια για ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, είχε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, με βάση τα στοιχεία έρευνας της Ernst and Young Κύπρου (ΕΥ), η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στη Λευκωσία, στις 8 Οκτωβρίου 2020.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, η οποία αξιολόγησε τις επιδράσεις του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος στην κυπριακή οικονομία για την περίοδο 2013-2018, το συνολικό ύψος της άμεσης και έμμεσης συμβολής του Προγράμματος στην οικονομία υπολογίζεται μεταξύ €7.6 με €9.7 δις. Παράλληλα υπολογίζεται ότι δημιούργησε γύρω στις 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ συνέβαλε στην εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του Κράτους. Σημειώνεται, επίσης, πως φαίνεται να είχε, θετική συμβολή και στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρή εστία κινδύνου για την οικονομία.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, εξάλλου, στο γεγονός πως από το Πρόγραμμα φαίνεται να επωφελούνται άμεσα ή έμμεσα, αρκετοί τομείς της οικονομίας, γεγονός που προσδίδει επιπρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, βάσει της έρευνας, 60% περίπου από το σύνολο της οικονομικής συμβολής του Προγράμματος στην οικονομία φαίνεται να κατέληξε, πέραν των κατασκευών και των ακινήτων, σε διάφορους τομείς, όπως τραπεζικές, χρηματοοικονομικές και επαγγελματικές υπηρεσίες, λογιστικά και δικηγορικά γραφεία κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, ακόμη, στο γεγονός ότι πολλοί από τους επενδυτές που λαμβάνουν την κυπριακή υπηκοότητα μέσω επένδυσης, φέρνουν στον τόπο νέο επιχειρηματικό ταλέντο και συνεχίζουν να επενδύουν σε νέα έργα, δημιουργώντας έτσι πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία.
Σε δηλώσεις του στη διάσκεψη, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Γιώργος Πέτρου, ανέφερε πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με το βαρύ πλήγμα που έχει δεχτεί η κυπριακή οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19, το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, αφού η προσέλκυση ξένων επενδύσεων ήταν και παραμένει ένα χρήσιμο εργαλείο και μία σωστή μέθοδος για εισροή νέων κεφαλαίων και σταθεροποίηση της οικονομίας του τόπου. «Τις τελευταίες εβδομάδες και κυρίως μετά από τις αποκαλύψεις του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, δέχεται μία άνευ προηγουμένου πολεμική, η οποία θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγική και άδικη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το Πρόγραμμα να μην εμπλακεί στην πολιτική και κομματική αντιπαράθεση. Αντίθετα θα πρέπει να στηριχθεί από όλους, αφού ενδεχόμενος τερματισμός του συνεπάγεται απώλεια θέσεων εργασίας, εσόδων για το κράτος, αλλά και αναπτυξιακού οφέλους που πηγάζει από τη δραστηριοποίηση διεθνούς εμβέλειας επενδυτών στην Κύπρο», σημείωσε.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.