Tα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν, ίσως, τον μεγαλύτερο «βραχνά» της ελληνικής οικονομίας. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ και καθιστούν δύσκολη έως εξαιρετικά δύσκολη την αναπτυξιακή αντιστροφή του κλίματος στην Ελλάδα.
Η Τράπεζα της Ελλάδας μετά από έγκριση του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα, κατέθεσε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την πρότασή της για μια συστημική και εμπροσθοβαρή μείωση των «κόκκινων δανείων».
Το σχέδιο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν ενημερωθεί οι συστημικές τράπεζες της χώρας.
Ουσιαστικά, η Τράπεζα της Ελλάδας προτείνει τη δημιουργία μιας Bad bank για την αποενοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως και 45 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς ισολογισμούς και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τι είπε ο ΣτουρνάραςΟ διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας προ ημερών σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, αναφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Τόνισε ότι οι συνθήκες ρευστότητας –παρά την πανδημία του κορωνοϊού– παραμένουν πολύ θετικές με σημαντική αύξηση των καταθέσεων. Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Αναλυτικότερα, ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε:
Πρώτον, ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων φτάνει σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου τριμήνου του έτους τα 60 δισ. ευρώ.
Δεύτερον, η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών δεν είναι ιδιαίτερη υψηλή λόγω του αυξανόμενου ποσοστού αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Τρίτον, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μόνο εάν οι τράπεζες αναλάβουν εγκαίρως προβλέψεις μπορούν να ανταποκριθούν.
Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε, επίσης, ότι η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής είχε «πολύ θετικά αποτελέσματα για την οικονομία» αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν επαρκεί καθώς ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μεγάλος ενώ δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι «απαιτείται και συμπληρωματική λύση που να αντιμετωπίζει, ταυτόχρονα, και τα δύο αυτά προβλήματα».
Περιγράφοντας τη λύση, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας διευκρίνισε ότι τόσο η τράπεζα όσο και οι σύμβουλοί της –οι συμβουλευτικές Rothchild, BCG και Deloitte– συνεργάστηκαν ώστε να προετοιμαστεί μια συνολική λύση.
Η συγκεκριμένη πρόταση βασίζεται σε μια Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού όπου θα μεταφερθούν σε εθελοντική βάση, αρχικά στη λογιστική τους αξία, τα «κόκκινα δάνεια» που θα περισσέψουν από την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής.
Επιπλέον, θα προστεθούν σε αυτή την bad bank και όσα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκύψουν λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις στελεχών του τραπεζικού κλάδου, τα νέα αυτά μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φτάσουν τα 8 με 10 δισ. ευρώ.
Με αυτό το δεδομένο, η bad bank θα κληθεί να αναλάβει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους από 40 έως και 45 δισ. ευρώ.
Τι προβλέπει το σχέδιοΚυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει σταδιακή απορρόφηση των ζημιών των τραπεζών σε ικανό βάθος χρόνου ώστε η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση να ενεργοποιείται μόνο όταν παρουσιάζονται ζημιές.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η bad bank θα χρησιμοποιήσει την υποδομή των υπηρεσιών που έχει, ήδη, δημιουργηθεί.
Σύντομα, το συνολικό σχέδιο θα κατατεθεί και στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η κυβέρνηση θα πρέπει προηγουμένως να το εγκρίνει, κάτι που αναμένεται να γίνει χωρίς χρονοτριβή με δεδομένη την άμεση ανάγκη εύρεσης λύσης σε ένα χρονίζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.