Έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης συνιστά να υποβληθεί η Κύπρος σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» το 2020, με σκοπό την αξιολόγηση της σοβαρότητας πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών
Eις βάθος έκθεση για την Κύπρο, προκειμένου να εξετάσει τη σοβαρότητα των πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τις χθεσινές ανακοινώσεις άνοιξε ο νέος κύκλος του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ο πρώτος της θητείας της νέας Επιτροπής.
Η φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου περιλαμβάνει και μια έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης, που αποτελεί μέσο ελέγχου για μακροοικονομικές ανισορροπίες. Η έκθεση συνιστά να υποβληθούν 13 κράτη μέλη σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» το 2020, με σκοπό τον εντοπισμό και την αξιολόγηση της σοβαρότητας πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που τα πλήττουν, ώστε να προετοιμαστούν για μακροπρόθεσμες προκλήσεις και πιθανούς μελλοντικούς κλυδωνισμούς. Τα κράτη μέλη τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο των εν λόγω επισκοπήσεων είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Σουηδία.
Σύμφωνα με την έκθεση η Κύπρος παρουσιάζει αυξημένο χρέος και μεγάλη αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, προβλήματα τα οποία συνδέονται με τις εναπομένουσες προκλήσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν και παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την κερδοφορία των τραπεζών. Ωστόσο το επίπεδο των ΜΕΔ παραμένει υψηλό.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος βιώνει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες και συγκεκριμένα: πολύ υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, υψηλά αποθέματα ιδιωτικού, δημόσιου και εξωτερικού χρέους σε ένα περιβάλλον σχετικά υψηλής ανεργίας και αδύναμης δυνητικής ανάπτυξης. Ορισμένοι δείκτες παραμένουν πέρα από τα ενδεικτικά όρια και συγκεκριμένα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση, το χρέος του ιδιωτικού τομέα, το δημόσιο χρέος και το ποσοστό ανεργίας. Ολα τα παραπάνω θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.