Προωθείται κώδικας χρηστής διακυβέρνησης και σχέδιο για σύνδεση των στρατηγικών σχεδίων των κρατικών επιχειρήσεων με τριετείς προϋπολογισμούς
Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αξιολόγηση της Κύπρου, στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 4 για το 2019, αποκαλύπτει και τις σκέψεις - απόψεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που καταγράφονται στην έκθεση.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο ξεχωρίζει η πρόθεση να γίνει αυστηρότερη και πιο τεχνοκρατική η διοίκηση των ημικρατικών οργανισμών. Η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων ή εισόδου στρατηγικού επενδυτή με ταυτόχρονη παραχώρηση της διοίκησης παραμένει ένα απομακρυσμένο σενάριο, καθώς δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση των σχετικών νομοσχεδίων. Το εναλλακτικό σενάριο είναι ο εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας των κρατικών επιχειρήσεων.
«Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης υιοθέτησης κώδικα χρηστής διακυβέρνησης και ενός σχεδίου σύνδεσης των κρατικών επιχειρήσεων με στρατηγικά σχέδια σε τριετή προϋπολογισμό, θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση των επιδόσεων», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ μεταφέροντας τις απόψεις των κυπριακών αρχών.
Το προσωπικό του Ταμείου στην έκθεσή του σημειώνει ότι η διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να ενισχυθεί μέσω καλύτερων εσωτερικών ελέγχων για την οικονομική διαχείριση. Επίσης ζητεί να ενισχυθεί η διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων και να αναζωογονηθεί η προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να αυξηθεί η οικονομική αποδοτικότητα και να περιοριστούν ενδεχόμενες υποχρεώσεις για το κράτος.
Το δημόσιο χρέοςΣτο ευρύτερο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών, η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει ότι παραμένει δεσμευμένη στη διατήρηση της πειθαρχίας των δαπανών για τη διασφάλιση της διαρκής μείωσης του δημόσιου χρέους. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο για την περίοδο 2020-22 δεν προβλέπει νέα στοιχεία και διατηρεί τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα που έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς της χώρα, αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με το κείμενο, κάθε έκτακτο έσοδο, όπως από την ΚΕΔΙΠΕΣ, θα κατευθυνθούν προς τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Αναγνωρίζεται ότι το μισθολογικό κόστος θα αυξηθεί σταδιακά, εν μέρει αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη σταδιακή αναστροφή των προγραμματισμένων περικοπών των μισθών έως το 2023, αλλά η αύξηση των δαπανών θα παραμείνει κάτω από τη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αναγνωρίζει και τον κίνδυνο εξαφάνισης των παραγωγικών δαπανών σε τομείς όπως η τεχνολογία και η ανώτερη εκπαίδευση.
Σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα παρακολουθεί το ΓεΣΥ και τις επιδόσεις των δημόσιων νοσοκομείων για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθούν δημοσιονομικοί κίνδυνοι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Τέλος, η, εκκρεμούσα μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση αναμένεται ότι θα συμβάλει σε γενικές δημοσιονομικές εξοικονομήσεις και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
ΜεταρρυθμίσειςΟι κυπριακές αρχές παραμένουν δεσμευμένες στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης. Εκπαίδευση, έρευνα και ανάπτυξη και ψηφιακές τεχνολογίες είναι προτεραιότητες πολιτικής για την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Το Ταμείο σημειώνει ότι κάποια πρόοδος έχει ήδη πραγματοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ερευνητικών κέντρων αριστείας.
«Η εφαρμογή της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και της σχεδιαζόμενης ίδρυσης του Υφυπουργού Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής το επόμενο έτος θα δημιουργήσει ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο συνεργασίας μεταξύ δημόσιου κοινού και ιδιωτικού τομέα», τονίζεται.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τονίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για να αναπτυχθεί η χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων ως εναλλακτική λύση χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πέραν του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.