Η Κύπρος συγκαταλέγεται στην τριάδα των χωρών της ευρωζώνης, μαζί με την Ιταλία και τη Λιθουανία, με τα χαμηλότερα ποσοστά υποστήριξης στο ευρώ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.
Η κυπριακή κοινή γνώμη παραμένει από τις πιο επιφυλακτικές στην ευρωζώνη απέναντι στο κοινό νόμισμα, αν και έχει βελτιωθεί σημαντικά η άποψή της για το ευρώ. Στο ερώτημα αν το ευρώ είναι κάτι καλό για τη χώρα σας, το 55% απαντά θετικά (65% ο μέσος όρος στην ευρωζώνη) και το 34% αρνητικά (26% στην ευρωζώνη) με τις απαντήσεις να κατατάσσουν την Κύπρο στην τριάδα των χωρών της ευρωζώνης, μαζί με την Ιταλία και τη Λιθουανία, με τα χαμηλότερα ποσοστά υποστήριξης στο ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου. Ταυτόχρονα η Κύπρος καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση στις θετικές απαντήσεις, άνοδος κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2018, ενώ οι αρνητικές τοποθετήσεις μειώθηκαν κατά 6%, επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης.
Παράλληλα, στην Κύπρο καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό θετικής τοποθέτησης, 70%, στο ερώτημα αν το ευρώ αποτελεί κάτι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ο μέσος όρος είναι 76%. Στην Κύπρο καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό (20%) που θεωρεί ότι το ευρώ αποτελεί κάτι κακό για την Ένωση.
Στο σύνολο, πάντως, των κρατών μελών της ευρωζώνης το ευρώ πετυχαίνει ιστορικό υψηλό αποδοχής.
Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις πολίτες θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα είναι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποστήριξη που διαπιστώνεται από το 2002, όταν άρχισαν οι έρευνες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για τη ζώνη του ευρώ, το 76 % όσων απάντησαν θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα είναι καλό για την ΕΕ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποστήριξη που διαπιστώνεται μετά την εισαγωγή των κερμάτων και χαρτονομισμάτων του ευρώ το 2002, ενώ σημειώθηκε αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του προηγούμενου έτους. Ομοίως, το 65 % των πολιτών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θεωρούν ότι το ευρώ είναι επωφελές για τη χώρα τους: πρόκειται επίσης για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει σημειωθεί ποτέ. Το κοινό νόμισμα υποστηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών και των 19 κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.
Πρακτικά οφέληΣύμφωνα με την έρευνα οι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν σαφώς τα πολύ πρακτικά οφέλη που έχει αποφέρει στην καθημερινή τους ζωή. Τα τέσσερα πέμπτα όσων απάντησαν συμφωνούν ότι το ευρώ κατέστησε ευκολότερες την άσκηση διασυνοριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τη σύγκριση των τιμών και την πραγματοποίηση αγορών σε άλλες χώρες, καθώς και στο διαδίκτυο. Η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη ζώνη του ευρώ θεωρεί επίσης ότι το ευρώ έχει καταστήσει τα ταξίδια ευκολότερα και λιγότερο δαπανηρά.
«Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από κέρματα και χαρτονομίσματα στις τσέπες μας: είναι ένα σύμβολο της ενότητας και της παγκόσμιας ισχύος της Ευρώπης. Σήμερα, το ευρώ είναι ήδη το νόμισμα 340 εκατομμυρίων Ευρωπαίων σε 19 κράτη μέλη. Έχει αποφέρει απτά οφέλη σε όλους: σταθερές τιμές, χαμηλότερο κόστος συναλλαγών, προστασία των αποταμιεύσεων, πιο διαφανείς και ανταγωνιστικές αγορές, αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, διευκόλυνση των ταξιδιών και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Περίπου 60 χώρες ανά τον κόσμο συνδέουν το νόμισμά τους με το ευρώ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», σχολιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
ΜεταρρυθμίσειςΟι απαντήσεις των Κυπρίων ακολουθούν τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε ό,τι αφορά θέματα όπως ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών πολιτικών. Το 69% των Ευρωπαίων (68% των Κυπρίων) θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό στη ζώνη του ευρώ, ενώ μόνο το 7% (4% στην Κύπρο) θα επιθυμούσε να υπάρχει λιγότερη συνεργασία. To 80% εκφράζει επίσης συνεχή ισχυρή υποστήριξη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθούν οι επιδόσεις των εθνικών οικονομιών.
Στην Κύπρο ένα εντυπωσιακό ποσοστό, 75% -πολύ υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι 63%- ζητεί αλλαγές στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων της ηλεκτρικής ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, αποδεχόμενο και ιδιωτικοποιήσεις.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.