Άκρως αποκαλυπτικά ήταν τα όσα ανέφερε ο Χάρης Γεωργιάδης για τα γεγονότα του Μαρτίου 2013, μιλώντας στην «Ετήσια Διάλεξη του Υπουργού Οικονομικών» του Πανεπιστημίου Κύπρου
Την προσωπική του μαρτυρία για τα γεγονότα του Μάρτη του 2013, αποκαλύπτοντας και λεπτομέρειες του παρασκηνίου, κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στην «Ετήσια Διάλεξη του Υπουργού Οικονομικών» την οποία διοργάνωσε χθες η Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης, με την ομιλία του με τίτλο «Ο Απολογισμός, σκέψεις για το μέλλον» υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε και απηύθυνε έκκληση να μην χαθεί η δεύτερη ευκαιρία που κέρδισε η χώρα, αφήνοντας το στίγμα του για το μέλλον. «Το 2019 θα έχουμε την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση στην ευρωζώνη (…). Είμαστε μια ανάσα από την επίτευξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης. Οι κοινωνικοί δείκτες και οι δείκτες κατανομής εισοδήματος έχουν καταγράψει πλήρη διόρθωση και είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είμαστε, με λίγα λόγια, σε μια σαφώς καλύτερη θέση. Έχουμε εξασφαλίσει μια δεύτερη ευκαιρία. Ας την αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία και ας τη διαχειριστούμε με αυτοπεποίθηση και με υπευθυνότητα».
Το «κούρεμα»Ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε την ομιλία του από τη 15η Μαρτίου. Όπως διηγήθηκε τη νύχτα του πρώτου Eurogroup, στις 15 Μαρτίου δεν είχε συμμετοχή. «Ήταν η τελευταία νύχτα πριν από την απόλυτη καταιγίδα. Όταν ξημέρωσε και πήρα το κινητό στα χέρια μου, βρήκα αναπάντητες κλήσεις και σειρά από δραματικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες. ’Μάλλον βγαίνουμε από το ευρώ’, έλεγε ένα μήνυμα από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη που ήταν εκεί, για να ακολουθήσουν και άλλα, με το τελευταίο να αναφέρεται στη συμφωνία που τελικά επιτευχθεί για κούρεμα καταθέσεων, οριζόντια σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα», ανέφερε. Ιδιαίτερα γλαφυρή είναι η διήγησή του και για τα όσα ακολούθησαν: «Το δεύτερο επεισόδιο συνέβη λίγες μόνο μέρες μετά, την ώρα που συνεδρίαζε η Βουλή για να απορρίψει πανηγυρικά αυτή την πρόταση για το πρώτο, οριζόντιο κούρεμα. Βρισκόμουν μόνος στο Υπουργείο Εργασίας, μαζί με τη συνεργάτιδα και τον αστυνομικό μου συνοδό και παρακολουθούσαμε τη συνεδρία της Βουλής σε απευθείας μετάδοση, όταν ενημερώθηκα ότι κατευθύνεται προς το γραφείο μου η τρόικα. Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών απουσίαζε στη Μόσχα και οι Τροϊκανοί επιθυμούσαν επειγόντως να έχουν επαφή με στέλεχος της κυβέρνησης. Και ενώ η αντίσταση της Βουλής κορυφωνόταν, εγώ λάμβανα την πληροφόρηση ότι η κατάσταση στις τράπεζες είναι πλέον μη αναστρέψιμη, ότι ούτε η Λαϊκή ούτε και η Τράπεζα Κύπρου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ξανά και ότι ένα ακόμη πιο βαθύ κούρεμα καταθέσεων, είναι αναπόφευκτο. Την τρόικα, να σημειώσω, συνόδευε ο κ. Πανίκος Δημητριάδης».
«Φίλε μου, 15 δισ. κανούν σε;»Ο Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαίωσε, μέσα από τη διήγησή του, ότι το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι το δεύτερο Eurogroup του Μάρτη του 2013, αναδύθηκαν απίθανες λύσεις. «Υπήρχαν άλλοι που πίστευαν πραγματικά ότι θα έρθουν κάποια δισεκατομμύρια ως βοήθεια από κάποιες απίστευτες πηγές από το εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. «Υπήρχε δήθεν ένας επενδυτής που θα μας έστελνε μερικά δισεκατομμύρια. Ένα βράδυ κάποιοι ξαγρύπνησαν περιμένοντας να έρθει το SWIFT μέσω της Ελληνικής Τράπεζας. Πολιτικός αρχηγός με προσέγγισε στο περιθώριο μιας σύσκεψης στο Προεδρικό και με ρώτησε: «φίλε μου, 15 δισεκατομμύρια κανούν σε; Αλλά έν’ δολάρια». Βουλευτής μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιήσω επαφή με τον κ. Αρτέμη Σώρρα, εάν μη τι άλλο για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο, όπως μου είχε πει. Και άλλοι βέβαια, υιοθετούσαν τη θέση ότι μια έξοδος της Κύπρου είτε από την ευρωζώνη, είτε και από την ίδια την ΕΕ, δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί. Αυτό το σενάριο πάντως, με το οποίο κάποιοι φανερά φλέρταραν, δεν ήταν καθόλου απόμακρο. Είχαμε φτάσει μια ανάσα από την έξοδο. Υπήρχαν κύκλοι στην Ευρώπη που πιθανώς να το επεδίωκαν, κύκλοι στο εσωτερικό που το καλοέβλεπαν και άλλοι που με τις ανεύθυνες προσεγγίσεις τους παραλίγο να το κάνουν πραγματικότητα. Δίνω αυτές τις αναφορές όχι για να κάνω κουτσομπολιό, αλλά γιατί τις θεωρώ ενδεικτικές του κλίματος που είχε επικρατήσει εκείνη την περίοδο και των συνθηκών μέσα στις οποίες έπρεπε να λειτουργήσουμε», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Χάρη Γεωργιάδη
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.