Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν τώρα οι κυπριακές αρχές είναι αν χρησιμοποιήθηκε η χώρα για το στήσιμο εταιρειών με σκοπό τη φοροδιαφυγή και την απόκρυψη εισοδημάτων
Σε ένα κτήριο γραφείων στη Λεμεσό δηλώνει ως κύρια διεύθυνση η συντριπτική πλειοψηφία των 272 εταιρείων από την Κύπρο, που περιλαμβάνονται σε διαρροή λίστας 1.488 πελατών της Cayman National Bank και της Cayman National Trust της νήσου Μαν. Η νέα διαρροή (το υλικό είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο https://unicornriot.ninja) πατά στα χνάρια των Panama Papers και αποκαλύπτει ένα τραπεζικό δίκτυο με επίκεντρο τη θυγατρική της Cayman National Corporation (των γνωστών νησιών Κέιμαν) στη Νήσο Μαν, ένα μικρό νησάκι στην Ιρλανδική θάλασσα που αποτελεί κτήση του Βρετανικού Στέμματος.
Σύμφωνα με τη διαρροή, η Cayman National ειδικεύεται στην υπεράκτια τραπεζική, τμήμα της παγκόσμιας βιομηχανίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που βοηθά τους πελάτες της, συχνά εξαιρετικά πλούσιους, να επενδύουν ανώνυμα μεγάλα ποσά αποφεύγοντας φορολογικές υποχρεώσεις.
Τα στοιχεία της έρευνας δημοσίευσε ο ιστότοπος Unicorn Riot. Πίσω από τη διαρροή βρίσκεται ο ακτιβιστής χάκερ Φινέας Φίσερ. Πέρα από ονόματα εταιρειών και διευθύνσεις αποκαλύπτονται και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών.
Η Distributed Denial of Secrets, διαδικτυακή κοινότητα με στόχο τη διαφάνεια, ξεκίνησε να δημοσιεύει αντίγραφα των διακομιστών της τράπεζας, έγγραφα καθώς και επικοινωνίες μεταξύ τραπεζιτών και άλλων. Παράλληλα δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο ερευνούν τα στοιχεία και έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν ιστορίες.
Η Cayman National Bank (Isle of Man) Limited, και η Cayman National Trust Company (Isle of Man) με ανακοίνωσή τους επιβεβαιώσαν τη διαρροή και κάνουν λόγο για κλοπή δεδομένων από εγκληματική ομάδα χάκερς.
Η ΚύπροςΗ Κύπρος αποτελεί τη δικαιοδοσία με τον δεύτερο υψηλό αριθμό εταιρειών - πελατών της Cayman National Bank και Cayman National Trust Trust. Οι 780 προέρχονται από τη Νήσο Μαν, οι 272 από την Κύπρο, οι 153 από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 107 από τα νησιά Κέιμαν, οι 51 από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι 12 από τις Σεϋχέλλες, οι 11 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 7 από την Μπελίζε, 7 από την Ιρλανδία και ένας μικρός αριθμός από άλλες δικαιοδοσίες εμπλέκονται στην υπεράκτια τραπεζική πρακτική, όπως το Γιβραλτάρ, το Τζέρσεϊ, ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, το Μπαρμπάντος, το Γκέρνσεϊ, η Μάλτα και η νήσος Μαυρίκιος.
Η λίστα περιλαμβάνει και τα υπόλοιπα 3.818 λογαριασμών, με 891 πελάτες (φυσικά πρόσωπα και εταιρείες) να δηλώνουν ως δικαιοδοσία προέλευσης την Κύπρο.
Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν τώρα οι κυπριακές αρχές, ερευνώντας εταιρείες και φυσικά πρόσωπα με παρουσία στην Κύπρο, αν χρησιμοποιήθηκε το κυπριακό σύστημα για το στήσιμο εταιρειών με σκοπό τη φοροδιαφυγή.
Όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα στο διαδίκτυο. Σε αντίθεση με τα Panama Papers και τη λίστα Φαλτσιάνι οι κυπριακές αρχές δεν χρειάζεται να ζητήσουν στοιχεία από άλλες χώρες, αλλά απλώς μπορούν να «κατεβάσουν» το αρχείο και να προχωρήσουν σε έλεγχο (φορολογικό και άλλο) όλων των προσώπων (φυσικών και νομικών) με παρουσία στην Κύπρο.
Η νήσος ΜανΤο νησί του Μαν αποτελεί ένα κρυμμένο «μυστικό» στην καρδιά της ιρλανδικής θάλασσας και ιδιαίτερα γνωστό στη βιομηχανία των off shore. Αποτελεί κτήση του Βρετανικού Στέμματος από το 1765, αλλά με ευρεία αυτονομία από το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων και σε θέματα φορολογίας. Το τελευταίο επέτρεψε στο μικρό νησί των 85.000 κατοίκων να εξελιχθεί σε ένα υπεράκτιο επιχειρηματικό κέντρο.
Τα νησιά Κέιμαν, από την οποία προέρχεται η τράπεζα που δέχτηκε το χτύπημα του ακτιβιστή χάκερ, υπό τη διεθνή πίεση άρχισε να δημοσιεύει τα ονόματα των πραγματικών ιδιοκτητών των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο νησί, κάτι που δεν ισχύει για τις κτήσεις του Βρετανικού Στέμματος...
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.