Υπό εκπόνηση τελεί εξειδικευμένη οδηγία από την Κεντρική Τράπεζα για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων στην Κύπρο, οι οποίες πλέον διαχειρίζονται σχεδόν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Κύπρου. Στα «χέρια» εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων βρίσκονται δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις δανείων ανέρχονται στα 2,73 δισ. ευρώ (2,7 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου και 33 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Τράπεζα). Το ποσό των 15 δισ. ευρώ ξεπερνά το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (10,13 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου), καθώς κόκκινα δάνεια ύψους 6,4 δισ. ευρώ έχουν βγει εκτός τραπεζικού συστήματος μετά την πώληση εργασιών και υποχρεώσεων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα.
Τα δάνεια αυτά βρίσκονται σήμερα στην κατοχή της ΚΕΔΙΠΕΣ, και αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από την αξιολόγηση «μετά το πρόγραμμα», αλλά και τις ανά χώρα συστάσεις της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, έχει ζητήσει την ενίσχυση της εποπτείας των εν λόγω εταιρειών. Τυχόν αποτυχία κάποιας από τις υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα θα επέφερε ζημιά στους ιδιοκτήτες τους, αλλά αποτυχία της ΚΕΔΙΠΕΣ θα προκαλέσει ζημιά στον Κύπριο φορολογούμενο, γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η ευαισθησία από πλευράς των ευρωπαϊκών αρχών. Τα κόκκινα δάνεια της πρώην ΣΚΤ αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του κράτους από το οποίο προσδοκάται η ανάκτηση (δηλαδή όφελος) της κρατικής ενίσχυσης που δόθηκε για τη διευκόλυνση της εξόδου της πρώην ΣΚΤ από την κυπριακή τραπεζική αγορά.
ΑναλογικάΑρμόδιες πηγές σχολιάζουν στον «Π» ότι σήμερα η αγορά διαχείρισης πιστώσεων δεν λειτουργεί ανεξέλεγκτα, αλλά υπάρχει πλαίσιο αδειοδότησης και παρακολούθησης.
Ειδικότερα, για τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων ισχύουν, με βάση την Αρχή Αναλογικότητας, όσα προβλέπονται για τη λειτουργία των τραπεζών. Δηλαδή υποβάλλονται εκθέσεις -από στατιστικά στοιχεία μέχρι αναφορές για τυχόν νομικές υποθέσεις- και ακολουθούνται οι πρόνοιες για τις αρχές διοίκησης και διακυβέρνησης (διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, κανονιστικής συμμόρφωσης κ.λπ.) . Επίσης, οι εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων οφείλουν να ακολουθούν τον Κώδικα Αναδιάρθρωσης Δανείων.
Οι δε προστασία των δανειοληπτών -που διασφαλίζεται- αφορά το δίκαιο προστασίας των καταναλωτών.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχει και πλαίσιο αδειοδότησης, δηλαδή πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια για να δοθεί σε μια εταιρεία άδεια λειτουργίας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.