Το ποσοστό του πληθυσμού της Κύπρου που καταβάλλει περισσότερο από το 30% των εισοδημάτων του για στέγαση είναι μόλις 2,8% σε σύγκριση με 10,4% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ
Tο πρόβλημα της στέγασης την Κύπρο προέκυψε ως επακόλουθο του υπερδανεισμού, που δεν λάμβανε υπόψη την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους, αλλά και των μη βιώσιμων πολιτικών στέγασης που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Ο κ. Πετρίδης μιλώντας στην παρουσίαση «Στεγαστική Πολιτική - Προσιτή Κατοικία, Αξιοποίηση Κινήτρων, Εργαλείων και Μέτρων» προσέθεσε ότι η αυξανόμενη ζήτηση στέγης λόγω της αύξησης των φοιτητών και η αύξηση του ενδιαφέροντος σε μισθώσεις τύπου Airbnb, «μείωσαν» το κτηριακό απόθεμα της αγοράς. Παράλληλα, δεν υπήρξε ικανοποιητική αύξηση του κτηριακού αποθέματος για περίοδο ετών λόγω της οικονομικής κρίσης και της δυσκολίας παραχώρησης δανειοδότησης εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λόγω αυστηρότερων ελέγχων που έχουν επιβληθεί.
Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι στο παρελθόν έγιναν σημαντικά λάθη και στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Δεν χρησιμοποιήθηκαν, είπε, σύγχρονα πολεοδομικά εργαλεία στον σχεδιασμό, αλλά ενδεχομένως ικανοποιήθηκαν πρόσκαιρες πιέσεις για συνεχείς επεκτάσεις οικιστικών περιοχών, που όχι μόνο δεν έλυσαν το θέμα της στέγασης του πληθυσμού, αλλά συνέτειναν και στη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων.
Προσιτή στέγασηΠροσιτή στέγαση, με βάση τη διεθνή πρακτική, είπε ο κ. Πετρίδης, σημαίνει ότι το νοικοκυριό δεν πρέπει να ξοδεύει περισσότερο από το 30% του ακαθάριστου εισοδήματός του για σκοπούς στέγασης. Επομένως, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως κράτος και ως κοινωνία, είναι η αυξημένη ζήτηση οικιστικών μονάδων, οι οποίες να είναι οικονομικά προσιτές.
Το Υπουργείο Εσωτερικών είπε ο κ. Πετρίδης έχει προχωρήσει στην εισαγωγή πολεοδομικών κινήτρων και εργαλείων για παραγωγή προσιτής κατοικίας και δημιουργία αγοράς προσιτού ενοικίου, στην εισαγωγή νέων απλοποιημένων και στοχευμένων στεγαστικών σχεδίων (σε ορεινές και ακριτικές περιοχές και παγκύπρια, χωρίς γεωγραφική κάλυψη-αναθεώρηση των κριτηρίων παραχώρησης στεγαστικής βοήθειας σε εκτοπισθέντες), σε νέο πρόγραμμα δημιουργίας οικιστικών μονάδων από ΚΟΑΓ και διαφοροποίηση ρόλου του ΚΟΑΓ.
Στεγαστικά σχέδιαΝέα, απλουστευμένα και στοχευμένα στεγαστικά σχέδια παροχής οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση έχουν εισαχθεί, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη. Αφορούν ορεινές περιοχές (110 κοινότητες με υψόμετρο άνω των 600 μ.), σε ακριτικές περιοχές (περιοχές κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής στους Δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου και σε 18 κοινότητες και δήμους που γειτνιάζουν με τη γραμμή αντιπαράθεσης). Προωθείται ενιαία στεγαστική πολιτική σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση από το κράτος για απόκτηση κατοικίας και αναθεωρήθηκαν τα κριτήρια παροχής στεγαστικής βοήθειας στους πρόσφυγες. Επίσης, παραχωρείται αυξημένο ποσό ενίσχυσης με βάση νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, στο ύψος που ισχύει και για τα νέα στεγαστικά σχέδια.
Από 1η Ιουλίου του 2019 που εφαρμόζονται τα νέα στεγαστικά σχέδια έχουν ληφθεί για τις ακριτικές περιοχές 44 προτάσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ, από τις οποίες εγκρίθηκαν 17 για ποσό περίπου 555.000 ευρώ. Για τις ορεινές περιοχές λήφθηκαν οκτώ προτάσεις ύψους 235.000 ευρώ, από τις οποίες εγκρίθηκαν δύο για ποσό 70.000 ευρώ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.