H περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ θα έρθει από το σχέδιο Εστία, τις νέες πωλήσεις δανείων, την ανταλλαγή χρέους με ακίνητα και την επαναταξινόμηση αναδιαρθρωμένων δανείων σε εξυπηρετούμενα
Η Εκθεση Δημοσιονομικών Κινδύνων που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2020 αφιερώνει μια ολόκληρη ενότητα στο υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί έναν δυνητικό κίνδυνο για την κυπριακή οικονομία.
«Οι κύριοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα προέρχονται από το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του ιδιωτικού χρέους, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την παροχή νέων δανείων προς την οικονομία και ως επακόλουθο την αύξηση του ΑΕΠ και της κερδοφορίας των τραπεζών, με αρνητικό αντίκτυπο στα δημόσια φορολογικά έσοδα», αναφέρεται στην έκθεση η οποία καταγράφει και μέτρα για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Το ”Εστία”Η έκθεση περιγράφει και τις δράσεις μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ειδική αναφορά υπάρχει στο σχέδιο Εστία, στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στη νομοθεσία για τις εκποιήσεις. Από την έκθεση προκύπτει ότι η αποτυχία του σχεδίου Εστία επηρεάζει τον σχεδιασμό για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα αυστηρός:
«Αν ο κάθε δανειολήπτης, βλέποντας τα δικά του δεδομένα, θεωρεί ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα χωρίς αυτό το σχέδιο, το οποίο κατά μέσο όρο μειώνει το δάνειό του στο μισό, ανάλογα με την περίπτωση (ας πράξει αναλόγως). Ας μην δημιουργηθεί, όμως, η εντύπωση ότι ”έτσι γίνεται στην Κύπρο, θα έρθει ένα καλύτερο και πιο γενναιόδωρο σχέδιο”. Ούτε πρόθεση υπάρχει, ούτε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε, μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο.
Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι οι Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) εμφανίζουν σημάδια σταδιακής βελτίωσης, ενισχυόμενα από την αύξηση των αναδιαρθρώσεων. Σε απόλυτους αριθμούς, οι συνολικές μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις μειώθηκαν το 2018 κατά 10,5 δισ. ευρώ, στα 10,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο λόγος των προβλέψεων προς τις MEX (δείκτης κάλυψης) παρουσίασε αύξηση στο 51,3% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018 σε σύγκριση με 47,3% τον Δεκέμβριο του 2017. Το ποσοστό των χορηγήσεων που έχουν αναδιαρθρωθεί ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2018 στο 19,5% του συνόλου των χορηγήσεων.
ΜέτραΣε ό,τι αφορά τη σταδιακή ομαλοποίηση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην έκθεση τονίζεται ότι προωθήθηκαν ενέργειες στη βάση των πιο κάτω βασικών πυλώνων:
- Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του νομικού πλαισίου, σχετικά με τη διαχείριση των ΜΕΔ και την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
- Την εφαρμογή του σχεδίου ΕΣΤΙΑ τον Ιούλιο του 2019 και το οποίο απευθύνεται σε ΜΕΔ με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.
- Την μετατροπή της ΣΚΤ σε Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, ως αποτέλεσμα της πώλησης μέρους των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων στην Ελληνική Τράπεζα.
Στην έκθεση τονίζεται ότι «ως αποτέλεσμα της συναλλαγής για τη ΣΚΤ, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα έχει μειωθεί από 344% σε 288% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2018, ενώ θεωρείται πιθανή μεγαλύτερη πτώση δεδομένης της συνεχιζόμενης δανειακής απομόχλευσης που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια».
Νέα μείωσηΓια το 2019 και το 2020 εκτιμάται περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ λόγω της εφαρμογής του σχεδίου ΕΣΤΙΑ, της νέας πώλησης χαρτοφυλακίου ΜΕΔ από τραπεζικά ιδρύματα, της συνέχισης των αναδιαρθρώσεων και της ανταλλαγής χρέους με ακίνητα (Debt to Asset Swap) και της επαναταξινόμησης αναδιαρθρωμένων δανείων σε εξυπηρετούμενα.
«Αυτές οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν λόγω των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται για την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω νομικών και κανονιστικών αλλαγών. Η βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα, καθώς και η βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα και δρουν αντισταθμιστικά στους προαναφερθέντες δημοσιονομικούς κινδύνους», αναφέρεται στην έκθεση του ΥΠΟΙΚ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.