Το σχέδιο των τραπεζών για εισαγωγή ή αύξηση χρεώσεων για συναλλαγές στα γκισέ ώστε να στρέψουν τους πελάτες τους προς τα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης προκαλεί αντιδράσεις οι οποίες έφτασαν και σε πολιτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προειδοποίησε χθες ακόμη και με νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να μην ισχύσουν αυξήσεις στις χρεώσεις για φυσικά πρόσωπα (ειδικά για ευάλωτα) και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει στείλει στους πελάτες της (φυσικά πρόσωπα, νομικές οντότητες και πελάτες των κέντρων διεθνών εργασιών) ενημέρωση ότι από τις 13 Ιανουαρίου του 2020 θα ισχύει αναθεωρημένος κατάλογος χρεώσεων και προμηθειών. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει αυξήσεις στις οποίες αναφέρθηκε χθες εκτενώς ο κ. Νεοφύτου, ενώ το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών. «Έχουν διέξοδο οι τράπεζες. Να αποσύρουν τις αποφάσεις και τις εξαγγελίες τους, διαφορετικά θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους πολίτες. Να μην ανησυχούν, γιατί δεν θα τους επιτρέψουμε ποτέ να τις εφαρμόσουν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, και τόνισε: «Δεν έχω προσέξει οποιαδήποτε προσπάθεια νοικοκυρέματος των εξόδων των τραπεζών, αλλά με μια νοοτροπία εμείς αποφασίζουμε, εξήγγειλαν αυξήσεις που προκαλούν. Αυξήσεις που στρέφονται στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (….) αυτούς που χτυπούν στο ψαχνό, είναι τα πιο ευάλωτα στρώματα του λαού μας. Αυτή είναι η ευαισθησία τους. Ενδεχομένως να έχουν παρεξηγήσει την υπευθυνότητα κάποιων, όχι για τα πρόσωπα, αλλά για χάρη της οικονομίας να βάλουν πλάτες». Ακολούθως ο κ. Νεοφύτου έφερε ορισμένα παραδείγματα: η έκδοση βιβλιαρίου επιταγών αυξάνεται από 25 ευρώ σε 40, μια αύξηση 60%. «Σίγουρα δεν θα επηρεάσει μια επιχείρηση που έχει τζίρο εκατομμύρια, αλλά για έναν συνταξιούχο, των 400 και 500 ευρώ σύνταξη, αυτό είναι μια αύξηση του 60%. Εξόφληση λογαριασμού κοινής ωφελείας, από 2 ευρώ σε 5 ευρώ. Αύξηση 150%. Δηλαδή για να πληρώσει κάποιος τέλος του μηνός το ρεύμα, τον λογαριασμό του νερού και του τηλεφώνου, θα θέλει 15 ευρώ τον μήνα (…)», είπε. Κληθείς ο κ. Νεοφύτου να σχολιάσει τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού, απάντησε ότι θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και «όχι να τιμωρούν τον παππού και τη γιαγιά που δεν ξέρει ηλεκτρονικά να κάνει τις συναλλαγές. Κι αν τούτο το παράδειγμα που έχω πει δεν μπορούν να το καταλάβουν, βάζω ερωτηματικά και για την ικανότητά τους (σ.σ. τις διοικήσεις των τραπεζών) να διαχειριστούν τέτοιους οργανισμούς, συνδεδεμένους με την οικονομία της χώρας».
Τι λένε οι τράπεζεςΤραπεζικές πηγές σχολιάζοντας τις αντιδράσεις και το αίτημα για μη επιβάρυνση των συνταξιούχων ανέφεραν ότι η οδηγία PSD2 (για τις πληρωμές) απαγορεύει ρητά τη διάκριση, ακόμα και θετική, με βάση την ηλικία. Γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός για χρεώσεις για τους ηλικιωμένους ή τους άνω των 65. Στην Τράπεζα Κύπρου έχει δοθεί εντολή να μην χρεώνονται οι εν λόγω πελάτες και να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του πελάτη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι επιταγές αποτελούν μια μάστιγα, και ειδικά για τους μικρομεσαίους, ενώ υπενθυμίζουν ότι όλες οι συναλλαγές είναι ήδη φθηνότερες ή δωρεάν από τα ψηφιακά μέσα. Ενδεικτικά ήδη στην Τράπεζα Κύπρου το 75% των συναλλαγών γίνεται εκτός ταμείου, με το κινητό να είναι το μεγαλύτερο κατάστημα.
Έδωσε διορία η Επ. ΘεσμώνΤο ζήτημα των αυξημένων χρεώσεων συζητήθηκε και στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Αξιών, με τους βουλευτές να είναι επιθετικοί απέναντι στις τράπεζες, καθώς θεωρούν ότι πλήττουν κυρίως του συνταξιούχους και τους λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στη συνεδρίαση, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, είχε αναφέρει ότι «η ΚΤ δεν μπορεί να παρεμβαίνει ούτε στα επιτόκια που χρεώνουν οι τράπεζες, αλλά με προφορικές παρεμβάσεις και συναντήσεις μπορεί να δείξει τουλάχιστον την προτίμησή της. Ωστόσο, «σύμφωνα με τη ρήτρα 19/4 τού περί Συγκρισιμότητας των Τελών Νόμου του 2017, παρέχεται το δικαίωμα στο Υπουργείο οικονομικών να επεμβαίνει όταν θεωρεί ότι είναι υπερβολικές οι χρεώσεις σε ευάλωτες ομάδες». «Έχουμε δώσει περιθώριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ώστε να αναπτυχθεί ένας διάλογος και να κατανοήσουν και οι τράπεζες ότι τον καταναλωτή θα τον έχουν πάντα ανάγκη, και όταν τον διώξουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα έρθει μια ώρα που θα τον παρακαλούν και δεν θα επιστρέφει», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Προχθές ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε στο θέμα, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην κυβέρνηση αφού, όπως είπε, «έκλεισαν και ξεπούλησαν τον Συνεργατισμό και η αυθαιρεσία των τραπεζών έχει απογειωθεί. Αβέρτα χρεώνουν, αυξάνουν τις χρεώσεις και βάζουν νέες χρεώσεις».
Στο θέμα επανήλθαν και χθες τα κόμματα ασκώντας εκ νέου κριτική στις τράπεζες. Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ χαρακτήρισε τις νέες τραπεζικές χρεώσεις πλήγμα κατά των ομάδων του λαού που δεν δύνανται, για διάφορους λόγους, να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά ή μέσω αυτόματων ταμειακών μηχανών τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, και τις κάλεσε να κάνουν δεύτερες σκέψεις.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.