Η Αίγυπτος είναι μία χώρα που διψά για επενδύσεις, γεγονός που προσφέρει την ευκαιρία στον κυπριακό τομέα υπηρεσιών να αναπτύξει μία νέα, δυναμική αγορά
Η τριμερής συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου αρχίζει να αποκτά πλέον και έντονο οικονομικό χαρακτήρα. Η ανανέωση της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και η υπογραφή δύο εκτελεστικών προγραμμάτων για την προώθηση των επενδύσεων -το πρώτο σε διμερές επίπεδο ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο και το δεύτερο σε τριμερές μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου- αποτελούν τα πρώτα απτά αποτελέσματα της συνεργασίας η οποία ωριμάζει και έχει ξεπεράσει το στάδιο των πολιτικών διακηρύξεων.
Η Αίγυπτος είναι μια χώρα που διψά για επενδύσεις, γεγονός που προσφέρει την ευκαιρία στον κυπριακό τομέα υπηρεσιών να αναπτύξει μία νέα, δυναμική αγορά.
Στο κείμενο της διακήρυξης του Καΐρου, το οποίο υιοθετήθηκε την Τρίτη, γίνεται αναφορά στην αφρικανική ηπειρωτική ζώνη ελευθέρων συναλλαγών, η οποία λειτουργεί από τον Ιούλιο, στην οικονομική ζώνη του καναλιού του Σουέζ, αλλά και στην «Ένωση για τη Μεσόγειο», μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με γαλλική σφραγίδα για την ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Βορείου Αφρικής.
Η Αίγυπτος, μία αναδυόμενη οικονομική υπερδύναμη σε απόσταση αναπνοής από την Κύπρο, αξιοποιεί την τριμερή για να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κύπρος βλέπει να ανοίγεται μπροστά της μία ευκαιρία να πατήσει πόδι στην Αφρική, μία ήπειρο που γνωρίζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε την ενεργό εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην προώθηση επενδύσεων, ενώ για την υπογραφή της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, σχολίασε ότι «καταδεικνύει την ισχυρή βούληση, τόσο των κυβερνήσεων όσο και των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, για περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών μας σχέσεων».
Η διακήρυξηΕιδικότερα, σύμφωνα με τη διακήρυξη οι τρεις χώρες «αναγνώρισαν τα επιτεύγματα που επιτεύχθηκαν κατά την προεδρία της Αιγύπτου της Αφρικανικής Ένωσης το 2019 και χαιρέτισαν την έναρξη της επιχειρησιακής φάσης της αφρικανικής ηπειρωτικής ζώνης ελευθέρων συναλλαγών τον Ιούλιο του 2019 και αναγνώρισαν το φιλόδοξο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η οικονομική ζώνη του καναλιού του Σουέζ, ανοίγοντας το, δρόμο για ευρύτερες οικονομικές ευκαιρίες μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης».
Επιπλέον οι ηγέτες «εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν για την επίτευξη μιας ενισχυμένης αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου και μίας ισχυρότερης στρατηγικής δέσμευσης σε τομείς κοινών συμφερόντων, αξιοποιώντας τη δυναμική που δημιουργήθηκε από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης των Αραβικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2019 στην Αίγυπτο. Επανέλαβαν επίσης τη σημασία της Ένωσης για τη Μεσόγειο ως μέσο εντατικοποίησης της συνεργασίας μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου στο πλαίσιο της Νότιας Διάστασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας».
Η ενέργειαΑπό την ατζέντα δεν μπορεί να λείπει η ενέργεια. Οι τρεις «εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία τους μέσω μίας σειράς συμφωνιών για την έρευνα και τη μεταφορά φυσικού αερίου, γεγονός που υπογραμμίζει περαιτέρω ότι η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να χρησιμεύσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Εν προκειμένω, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανακοίνωση της εγκατάστασης του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) που θα βρίσκεται στο Κάιρο ως σημαντικός μηχανισμός για τον συντονισμό των πολιτικών αερίου και την ευθυγράμμιση του ενεργειακού τομέα με την αειφόρο ανάπτυξη, και συμφώνησαν να εντείνουν και να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις για την ανύψωση του EMGF στο επίπεδο μίας περιφερειακής οργάνωσης. Για τον σκοπό αυτό, αναγνώρισαν τη σημασία της δημιουργίας ενός ηλεκτρικού δικτύου μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως η συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Αιγυπτιακής Εταιρείας Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και της Εταιρείας διασύνδεσης Euro-Africa στις 22 Μαΐου 2019».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.