Ισχυρό σοκ από το «κανόνι» της Thomas Cook

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 24.9.2019
Ισχυρό σοκ από το «κανόνι» της Thomas Cook
Το κλείσιμο του τουριστικού οργανισμού έρχεται σε μια περίοδο που ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη για τον κυπριακό τουρισμό

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ / ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ


Σε έναν αγώνα δρόμου για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε στον κυπριακό τουρισμό η πτώχευση της Thomas Cook επιδίδονται από χθες τα ξημερώματα οι κυπριακές αρχές. Το κλείσιμο του τουριστικού οργανισμού έρχεται σε μια περίοδο που ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη για τον κυπριακό τουρισμό λόγω της αβεβαιότητας του Brexit και της έντασης του ανταγωνισμού στη Μεσόγειο.

Αν και ήταν γνωστό ότι ο αρχαιότερος διοργανωτής ταξιδιών στον κόσμο αντιμετώπιζε προβλήματα, η Thomas Cook έφερνε στην Κύπρο το 5,5%-6% των συνολικών αφίξεων (250.000 άτομα) και δημιουργούσε τουριστική δαπάνη που υπολογίζεται σε 187,5 εκατ. ευρώ.

Ποσό 50 εκατ. ευρώ, που αποτελούσε τα δεδουλευμένα της σεζόν (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο), θεωρείται ήδη χαμένο, ανατρέποντας τον προγραμματισμό κυπριακών ξενοδοχείων.

Υφυπουργείο Τουρισμού και τουριστική βιομηχανία εξετάζουν εναλλακτικές, με τη διαφοροποίηση του κυπριακού τουριστικού προϊόντος και το άνοιγμα σε νέες αγορές να αποτελεί πλέον ζήτημα υψηλής προτεραιότητας.

Οι επιπτώσεις

Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος την επόμενη ημέρα της κατάρρευσης της Thomas Cook κινούνται προς δύο κατευθύνσεις

  • Αν και το μερίδιο της Thomas Cook είχε περιοριστεί τα τελευταία χρόνια (διακινούσε σχεδόν το 12% των αφίξεων...) αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων είχε απόλυτη εξάρτηση από τον βρετανικό οργανισμό, με αποτέλεσμα σήμερα αυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Για τις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες η κατάρρευση του βρετανικού οργανισμού αποτελεί ένα σοκ.

  • Πρέπει να καλυφθεί το κενό. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη βρετανική αγορά, αλλά και τη σκανδιναβική και τη γερμανική, από όπου η Thomas Cook έφερνε επισκέπτες στην Κύπρο. Επιπλέον η Thomas Cook συνέβαλε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου


Σύμφωνα με στοιχεία της Hermes Airports, η Thomas Cook το 2016, είχε διακινήσει το 5,6% της συνολικής επιβατικής κίνησης -και στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου- το 2017 το 5,5% και το 2018 περιορίστηκε στο 4,7%. Σε αυτή την τριετία έφερε σχεδόν 790.000 επισκέπτες στην Κύπρο.

Το 2019 υπολογιζόταν ότι θα είχε μερίδιο 4,1%. Οι τρεις αεροπορικές εταιρείες του ομίλου Thomas Cook ώς το τέλος του έτους θα είχαν πραγματοποιήσει περίπου 3.000 πτήσεις στην Κύπρο, μεταφέροντας 230.000 τουρίστες από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου (Thomas Cook UK), των σκανδιναβικών χωρών (Thomas Cook Scandinavia) και της Γερμανίας (Condor). Από αυτούς, οι 185.000 έχουν ήδη έρθει.

ΚΕΒΕ και ΟΕΒ με χθεσινές τους ανακοινώσεις ζήτησαν τη λήψη μέτρων.

«Επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις για λήψη μέτρων που θα μειώσουν όσο το δυνατό περισσότερο τα προβλήματα που θα προκύψουν ούτως ώστε να μην επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό οι αφίξεις για τη χειμερινή περίοδο, αλλά και το 2020», αναφέρει το ΚΕΒΕ. Η ΟΕΒ από την πλευρά της τονίζει ότι η πτώχευση της Thomas Cook ενισχύει την ανάγκη για στόχευση σε νέες αγορές ούτως ώστε να θωρακιστεί ο τουρισμός μας από εξωγενείς απειλές και κινδύνους.

Μονόδρομος η ανάπτυξη αγορών

Η έκθεση του Λονδίνου, η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Ευρώπης, θα αποτελέσει το πρώτο τεστ για τη διαχείριση της κατάστασης. Ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος κατέστησε χθες σαφές σε δηλώσεις του, μετά την ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, ότι η ανάπτυξη νέων αγορών αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη εναλλακτική. Σύμφωνα με τον ίδιο, τους τελευταίους έξι μήνες το Υφυπουργείο Τουρισμού δούλευε με το σενάριο ότι τόσο το 2019 όσο και το 2020 θα είναι δύσκολες χρονιές, χωρίς να έχει υπ’ όψιν του αυτό που θα γίνει με τη βρετανική εταιρεία.

«Πλέον γίνεται ακόμη πιο σημαντικό μετά την Thomas Cook και εναπόκειται σε όλους μας, συντονισμένα και δυναμικά, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες όχι μόνο να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, αλλά να αναπτύξουμε κι άλλο τον τουρισμό είτε μέσω παραδοσιακών αγορών αλλά με διαφορετικούς τουριστικούς πράκτορες είτε μέσω νέων αγορών», σημείωσε ο κ. Περδίος και τόνισε τη σημασία ανάπτυξης νέων αγορών για την Κύπρο.

«Αν δει κανείς τις αφίξεις μέχρι τέλος Αυγούστου θα πει ότι είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Όμως, να θυμίσω τις εκπτώσεις που κάναμε για να φτάσουμε τις αφίξεις τις περσινές. Τώρα αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα. Η Thomas Cook θα έφερνε ακόμα 45.000 επισκέπτες μέχρι το τέλος της σεζόν. Ίσως, αυτούς για φέτος να τους έχουμε χάσει. Θα προσπαθήσουμε την τελευταία στιγμή. Δεν θέλω να δώσω το μήνυμα του πανικού. Νιώθω ότι στα δύσκολα η Κύπρος συσπειρώνεται, έτσι συμβαίνει και στον τουρισμό (...) θα δουλέψουμε σκληρότατα για να ανακτήσουμε τις όποιες απώλειες».

Νέα κενά στις συνδέσεις

Στα αεροδρόμια της Κύπρου, σε Λάρνακα και Πάφο, η χθεσινή ημέρα ήταν ήρεμη. Χθες Δευτέρα (23/9) ακυρώθηκαν επτά πτήσεις από σκανδιναβικά αεροδρόμια προς Λάρνακα και αντίστροφα εξαιτίας της χρεωκοπίας της Thomas Cook. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τη Hermes Airports, περίπου 8.000 ταξιδιώτες παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στην Κύπρο αυτές τις μέρες, οι οποίοι επρόκειτο να αναχωρήσουν για τις χώρες τους με την Thomas Cook. Γίνονται διευθετήσεις ώστε να ταξιδέψουν με άλλες εταιρείες. Η Hermes ανακοίνωσε, επίσης, ότι το 4,1% της ετήσιας επιβατικής κίνησης στα κυπριακά αεροδρόμια ανήκε στην Thomas Cook, με τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκανδιναβία και τη Γερμανία. Μέχρι το τέλος του 2019 η εταιρεία είχε κλεισμένες στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου 456.000 θέσεις για Μεγάλη Βρετανία, σκανδιναβικές χώρες και Γερμανία. Μέχρι χθες, από τους 230.000 τουρίστες που ανέλαβε η εταιρεία, έχουν ταξιδέψει από και προς την Κύπρο 185.000 άτομα.

Οι εγκλωβισμένοι

Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα η Hermes ανακοίνωσε ότι προγραμματίστηκαν οι πρώτες τέσσερις πτήσεις για να μεταφέρουν τους τουρίστες της Thomas Cook που εγκλωβίστηκαν στο νησί, μία από το αεροδρόμιο Λάρνακας και τρεις από το αεροδρόμιο Πάφου. Οι πτήσεις αυτές αφορούν επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώθηκαν και ήταν προγραμματισμένες να γίνουν το διάστημα 23-25 Σεπτεμβρίου. Οι νέες πτήσεις θα διεκπεραιωθούν από τις εταιρείες Titan Airways, Easy Jet και Miami Air International. Η Hermes ενημέρωσε, επίσης, ότι την εβδομάδα 23-29 Σεπτεμβρίου ακυρώνονται 32 πτήσεις μετ’ επιστροφής από τις αεροπορικές εταιρείες του ομίλου Thomas Cook, 24 προς Λάρνακα και οκτώ προς Πάφο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
€1,2 εκατ. στη διάθεση Προεδρικού και υπουργών για εργοδότηση συμβούλων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

€1,2 εκατ. στη διάθεση Προεδρικού και υπουργών για εργοδότηση συμβούλων

€1,2 εκατ. στη διάθεση Προεδρικού και υπουργών για εργοδότηση συμβούλων

Υπόθεση Αββακούμ: Τα τσούγκρισαν για τα καλά μοναχοί – δικηγόροι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Αββακούμ: Τα τσούγκρισαν για τα καλά μοναχοί – δικηγόροι

Υπόθεση Αββακούμ: Τα τσούγκρισαν για τα καλά μοναχοί – δικηγόροι

Βροχές και καταιγίδες, σήμερα, Σάββατο - Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο
ΚΥΠΡΟΣ

Βροχές και καταιγίδες, σήμερα, Σάββατο - Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο

Βροχές και καταιγίδες, σήμερα, Σάββατο - Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο

Κινητά στα σχολεία/Απαγόρευση: Συμφωνούν γονείς και εκπαιδευτικοί, διαφωνούν οι μαθητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητά στα σχολεία/Απαγόρευση: Συμφωνούν γονείς και εκπαιδευτικοί, διαφωνούν οι μαθητές

Κινητά στα σχολεία/Απαγόρευση: Συμφωνούν γονείς και εκπαιδευτικοί, διαφωνούν οι μαθητές

Ελλάδα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία, σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Αρκαδία και Αργολίδα
ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία, σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Αρκαδία και Αργολίδα

Ελλάδα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία, σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Αρκαδία και Αργολίδα