Η προπληρωμένη κάρτα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια διότι σε περίπτωση υποκλοπής χρησιμοποιείται μόνο το μέγιστο ποσό της κάρτας
Πέντε απλές συμβουλές μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας από εμάς για να πραγματοποιεί με τον μέγιστο δυνατό βαθμό ασφάλειας συναλλαγές και πληρωμές μέσω διαδικτύου.
Η εγκατάσταση ενός λογισμικού προστασίας από ιούς αποτελεί την πιο απλή, αλλά σημαντική πρώτη κίνηση, όπως είναι ήδη γνωστό στους περισσότερους χρήστες.
Αναμφισβήτητα, το διαδίκτυο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που στην προσπάθειά μας να αποφύγουμε τις ουρές των ταμείων, την ορθοστασία και το χάσιμο χρόνου, επιδιώκουμε να πραγματοποιήσουμε τις πληρωμές υπηρεσιών και προϊόντων μέσω διαδικτύου. Επειδή όμως οι κίνδυνοι για διαδικτυακές απάτες παραμονεύουν, καλό θα ήταν να δούμε παρακάτω τι πρέπει να προσέχουμε για να είμαστε όσο το δυνατόν προστατευμένοι και να έχουμε μία ασφαλή πλοήγηση στον κυβερνοχώρο.
Κατ' αρχήν, θα πρέπει «να είναι ασφαλής η σύνδεσή μας στην ιστοσελίδα», όπως ανέφερε στον «Π» ο τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων, Σταύρος Ιακωβίδης. Συγκεκριμένα, «το https (hypertext transfer protocol secure), το οποίο αναγράφεται μπροστά από τη διεύθυνση της ιστοσελίδας, φανερώνει την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Ένας σύνδεσμος (url), ο οποίος αρχίζει με το πρόθεμα https, υποδηλώνει μια διαδικτυακή σύνδεση στην οποία θα χρησιμοποιηθεί κανονικά το πρωτόκολλο προστασίας (https) και τα δεδομένα θα ανταλλάσσονται κρυπτογραφημένα», συμπλήρωσε ο κ. Ιακωβίδης.
Προπληρωμένη κάρταΕπιπλέον, προσθέτει ότι «για ασφαλείς ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει «να χρησιμοποιούνται προπληρωμένες κάρτες για τη συναλλαγή». Η χρήση της προπληρωμένης κάρτας έχει γίνει ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζει σχετική ευκολία. Συγκεκριμένα, «η έκδοσή της γίνεται από όλες τις τράπεζες, ο κάτοχός της καταθέτει ένα χρηματικό ποσό που επιθυμεί και τη χρησιμοποιεί στις ηλεκτρονικές του αγορές», ανέφερε ο κ. Ιακωβίδης. Η συγκεκριμένη χρήση προσφέρει «μεγαλύτερη ασφάλεια, διότι ακόμη και αν κάποιος υποκλέψει τα στοιχεία της κάρτας, το μέγιστο ποσό που μπορεί να χρησιμοποιήσει είναι το υπόλοιπο της κάρτας και όχι το όριο της πιστωτικής», υπογράμμισε. Επιπρόσθετα, «ο χρήστης μπορεί να ελέγξει καλύτερα τις οικονομικές του συναλλαγές, μειώνοντας τον κίνδυνο να ξοδεύει περισσότερα από τις δυνατότητές του», συμπλήρωσε.
Το PayPal Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό «να προτιμάται το PayPal ως τρόπος πληρωμής», πρόσθεσε ο κ. Ιακωβίδης. Το PayPal είναι ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι μέσω του οποίου είναι δυνατόν κάποιος να εισπράξει χρήματα ή να πληρώσει μία συναλλαγή. Απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή είναι «να γίνει μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό του PayPal. Έπειτα ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει τα χρήματα που βρίσκονται στο ηλεκτρονικό του πορτοφόλι για να κάνει τις αγορές του», όπως ανέφερε ο κ. Ιακωβίδης.
Δημόσιο δίκτυο Όσον αφορά τη σύνδεση σε δημόσιο δίκτυο για πληρωμή μέσω διαδικτύου, αυτό καλό είναι να αποφεύγεται, αφού ενέχει κινδύνους υποκλοπής προσωπικών δεδομένων.
«Είναι επικίνδυνο να γίνονται αγορές από δημόσια δίκτυα ή δημόσιους υπολογιστές», σημείωσε ο κ. Ιακωβίδης. «Μπορεί κάποιος να υποκλέψει τα στοιχεία της κάρτας ή τους κωδικούς. Δεν το συνιστώ», τόνισε.
VPN και κωδικοίΒέβαια υπάρχει δυνατότητα ασφαλέστερης σύνδεσης από δημόσιο δίκτυο. «Εκτός σπιτιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλατφόρμα VPN για σύνδεση στο διαδίκτυο ή πρόγραμμα multi factor authentication, το οποίο την ώρα της οικονομικής συναλλαγής σου στέλνει μήνυμα στο κινητό σου για να εγκριθεί η συναλλαγή». Τέλος, υπάρχουν ορισμένες εφαρμογές οι οποίες δημιουργούν ονόματα χρηστών (username) και κωδικούς (password) για σύνδεση με ιστοσελίδες τραπεζών, και όχι μόνο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης σε λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων, e-mail κ.λπ. Συνήθως λειτουργούν ως «πορτοφόλια» κωδικών, όπως είναι για παράδειγμα οι εφαρμογές Enpass και Lastpass. Ο εφαρμογές αυτές «θυμούνται τους κωδικούς» για εμάς, ενώ ο χρήστης πρέπει απλά να θυμάται έναν κωδικό ο οποίος του δίνει πρόσβαση στο «πορτοφόλι» των κωδικών.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.