Η εικόνα του επταμήνου δεν επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις για σημαντικές απώλειες, ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό, αν και φορείς του τουρισμού εξακολουθούν να μιλούν για μια δύσκολη χρονιά
Tα τελευταία στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών δείχνουν ότι η Κύπρος καταφέρνει να διατηρήσει τα κεκτημένα της τελευταίας τριετίας. Μάλιστα ο φετινός Ιούλιος αποδείχτηκε ο καλύτερος όλων των εποχών σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ξένων επισκεπτών. Τα ίδια στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι πτωχεύσεις αεροπορικών εταιρειών έπληξαν τις αφίξεις από τη γερμανική αγορά. Η δε βρετανική αγορά, που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας, συνεχίζει να αναπτύσσεται, με το Brexit να μην έχει επηρεάσει τις ροές από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εικόνα του επταμήνου δεν επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις για σημαντικές απώλειες (ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό), αν και φορείς του τουρισμού εξακολουθούν να μιλούν για μια δύσκολη χρονιά. Η διατήρηση του αριθμού των αφίξεων δεν οδηγεί και σε υψηλές πληρότητες για μια σειρά από λόγους: μέρος των αφίξεων απορροφάται από μη ξενοδοχειακά καταλύματα, επισκέπτες κατευθύνονται στα κατεχόμενα, ενώ οι επενδύσεις των τελευταίων ετών αύξησαν τον αριθμό των κλινών. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε χαμηλότερες πληρότητες.
Ο ΙούλιοςΟι αφίξεις τουριστών κατά τον προηγούμενο μήνα έχουν σημειώσει ρεκόρ, αφού ήταν οι υψηλότερες μέχρι σήμερα για την Κύπρο, για τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών της ιστοσελίδας της Στατιστικής Υπηρεσίας. Σημείωσαν αύξηση με ποσοστό 2,1% και ανήλθαν στις 550.971 σε σύγκριση με πέρυσι, τον Ιούλιο του 2018 που ανήλθαν στις 539.626.
Αναλυτικότερα, τον Ιούλιο οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 5,4 %, ενώ ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε το Ισραήλ με αύξηση 42% των αφίξεων. Αντίθετα, μεγάλη πτώση σημειώθηκε από τη Γερμανία τον Ιούλιο του 2019 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, με ποσοστό 20,3%. Μικρότερη μείωση στις αφίξεις σημειώθηκε από τη Ρωσία με ποσοστό 4,8% και από την Ελλάδα με ποσοστό 11,1%. Επιπλέον, πτωτική τάση σημείωσαν η Σουηδία και ο Λίβανος με ποσοστά 9,3% και 8,7%, αντίστοιχα.
Το επτάμηνοΌσον αφορά το επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος 2019 οι αφίξεις ταξιδιωτών ανήλθαν στις 2.181.994 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που ανήλθαν στις 2.184.775 άτομα, σημειώνοντας μείωση 0,1%. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1,6% και ο αριθμός των τουριστών ανήλθε στους 747.272, δείχνοντας μια σταθερή ετήσια αύξηση κατά μέσο όρο 30.000 ατόμων, από το 2017 έως σήμερα. Όχι μόνο διαψεύδονται οι εκτιμήσεις ότι οι Βρετανοί δεν θα έρθουν στην Κύπρο, λόγω του Brexit, αλλά αντίθετα η αγορά αναπτύσσεται.
Δεύτερη χώρα με τις περισσότερες αφίξεις την περίοδο Ιανουάριος - Ιούλιος είναι η Ρωσία με 418.991 αφίξεις, αριθμός χαμηλότερος κατά 4,5%. Τρίτη χώρα με τις περισσότερες αφίξεις είναι το Ισραήλ με 151.128 άτομα, 19,5% περισσότεροι από πέρυσι.
Ακολουθεί η Ελλάδα με 99.490 αφίξεις το προηγούμενο επτάμηνο. Η Ελλάδα παρά τον σημαντικό αριθμό των φετινών αφίξεων, παρουσιάζει μείωση 8% σε σύγκριση με το περσινό επτάμηνο.
Την πεντάδα συμπληρώνουν η Σουηδία (83.508, αριθμός μειωμένος κατά 6,2%) και η Γερμανία (υποχώρηση κατά 18,6%).
Πού πάνε οι ΚύπριοιΤα ταξίδια των κατοίκων της Κύπρου στο εξωτερικό κατέγραψαν αύξηση 1,1% σε ετήσια βάση για τον μήνα Ιούλιο 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία.
Όσον αφορά το επτάμηνο του 2019 σημειώνεται αύξηση με ποσοστό 12% και συνολικό αριθμό ταξιδιών που ανέρχεται στις 896.600, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων χρόνων.
Αναλυτικότερα, τον φετινό Ιούλιο τα ταξίδια εκτός Κύπρου ανήλθαν σε 166.175 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018 που ανήλθαν στα 164.376.
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2019 σημειώθηκε αύξηση με ποσοστό 33,8% στις επιστροφές από τη Ρωσία. Αντίθετα, μείωση με ποσοστό 8,7% παρατηρήθηκε τόσο από την Ελλάδα όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά τη μείωση των ταξιδιών προς την Ελλάδα, το 1/3 των Κύπριων ταξιδιωτών πετούν προς ελληνικά αεροδρόμια.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.