Οι επιδόσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, το επίπεδο των γενικών υποδομών, και το μικρό μέγεθος της αγοράς, αποτελούν ορισμένα από τα εμπόδια για την εδραίωση της καινοτομίας στην Κύπρο
Ένα μικρό βήμα προόδου στο μέτωπο της καινοτομίας έκανε η Κύπρος, κερδίζοντας μια θέση, σε σύγκριση με το 2018, στον «Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας 2019» (Global Innovation Index 2019). Η Κύπρος παραμένει στην ομάδα των 30 πιο καινοτόμων χωρών, καταλαμβάνοντας την 28η θέση (από την 29η πέρυσι) μεταξύ μεταξύ 129 χωρών. Ο δείκτης συντάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), το Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ και τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων INSEAD της Γαλλίας.
Στην περιοχή μας -Βόρειο Αφρική και Δυτική Ασία- η Κύπρος φιγουράρει στη δεύτερη θέση, πίσω από το Ισραήλ, το οποίο καταλαμβάνει την 10η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Οι δυσκολίεςΟ Δείκτης Global Innovation Index (GII) αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών με βάση 80 επιμέρους δείκτες, που καλύπτουν από τις επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και τις εφαρμογές διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων, μέχρι τη δημιουργία εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας.
Στις επτά κατηγορίες επιμέρους δεικτών η Κύπρος παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις στους πέντε σε σύγκριση με τη θέση της στην κεντρική κατάταξη. Ειδικότερα, είναι 20ή στη «Γνώση και Τεχνολογία», 24η στην «Ποιότητα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος», 25η στους «Θεσμούς» και 28η στη «Δημιουργικότητα». Αντίθετα, χειρότερες είναι οι επιδόσεις στις «Υποδομές» (34η) και -δυστυχώς- στο «Ανθρώπινο Κεφάλαιο» (49η).
Πιο βαθιά, στους 80 επιμέρους δείκτες, οι επιδόσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη (71η θέση), το ποσοστό αποφοίτων στις φυσικές επιστήμες και στους μηχανικούς (82η θέση), το επίπεδο των γενικών υποδομών (86η θέση), οι δυσκολίες στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση (66η θέση) και το μικρό μέγεθος της αγοράς (111η θέση) αποτελούν ορισμένα από τα εμπόδια για την εδραίωση της καινοτομίας στην Κύπρο.
Ταυτόχρονα η Κύπρος είναι 5η στους νέους επιχειρηματίες, 9η στη διαδικτυακή δημιουργικότητα, 11η στην οικολογική βιωσιμότητα, 12η στην εκπαίδευση και 14η στο ποσοστό γυναικών με ισχυρούς πανεπιστημιακούς τίτλους.
Η περιοχή μαςΤο Ισραήλ, που κατατάσσεται στην 10η θέση παγκοσμίως (κέρδισε μια θέση), εξακολουθεί να είναι η πλέον καινοτόμος οικονομία στην περιοχή της Βορείου Αφρικής και της Δυτικής Ασίας από το 2009. Η Κύπρος (28η, κέρδισε επίσης μία θέση) είναι δεύτερη στην περιοχή, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (36ο διεθνώς, κέρδισε δύο θέσεις). Η Κύπρος (28η) - το μόνο κράτος της περιοχής που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (36ο), η Γεωργία (48η ) και η Τουρκία (49η) κατατάσσονται στα κορυφαία 50 του GII. Όλες αυτές οι χώρες παρουσιάζουν βελτίωση στην παγκόσμια κατάταξή τους. Άλλες χώρες της περιοχής που παρουσιάζουν ανοδική κίνηση στο τοπίο καινοτομίας είναι η Αρμενία (64η), το Μαρόκο (74η), ο Λίβανος (88η) και η Αίγυπτος (92η).
Το Κατάρ (65ο, υποχώρησε κατά 14 θέσεις) και το Ομάν (80ό, έχασε 11 θέσεις) βιώνουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση στην παγκόσμια κατάταξή τους σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής. Η Σαουδική Αραβία (68η), η Τυνησία (70ή), το Μπαχρέιν (78ο), το Αζερμπαϊτζάν (84η), η Ιορδανία (86η), η Αλγερία (113η) και η Υεμένη (129η) βίωσαν μια πιο ήπια υποχώρηση στην κατάταξή τους στον «Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας 2019»
Η ΕλλάδαΗ Ελλάδα καταλαμβάνει την 41η θέση και παίρνει την καλύτερη «βαθμολογία» της στο πεδίο του ανθρώπινου κεφαλαίου (20ή θέση διεθνώς), κάτι που επιβεβαιώνει πόσο προικισμένο έμψυχο δυναμικό διαθέτει. Χειρότερη είναι η κατάταξή της σε άλλους επιμέρους δείκτες: Υποδομές (43η), Θεσμοί (51η), Γνώση και Τεχνολογία (53η), Δημιουργικότητα (53η), Ποιότητα αγορών (54η) και «Ποιότητα επιχειρηματικού περιβάλλοντος» (59η). Σε ορισμένα πεδία η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική υστέρηση, όπως η συνεργασία πανεπιστημίων-βιομηχανιών στο πεδίο της έρευνας (μόλις 122η).
Για ένατη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση παγκοσμίως σε επίπεδο καινοτομίας κατακτά η Ελβετία, ενώ ακολουθούν κατά σειρά Σουηδία, ΗΠΑ, Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.