Την Παρασκευή θα λυθεί ο πολιτικός γρίφος των αλλαγών στη διαδικασία των εκποιήσεων, με τα κόμματα να έχουν πλέον ενώπιόν τους όλα τα δεδομένα, αλλά και εναλλακτικές.
Τα κοινοβουλευτικά κόμματα καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις τους για τις αλλαγές στις εκποιήσεις έχοντας πλέον ενώπιόν τους μια σαφή εικόνα για τις δυσμενείς επιπτώσεις των αλλαγών που ψηφίστηκαν (και αναπέμφθηκαν) και μάλιστα διά χειρός ΕΚΤ.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών αντίγραφο ηλεκτρονικού μηνύματος που έλαβε από την ΕΚΤ, μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατυπώνει τη θέση ότι η τροποποίηση του πλαισίου που διέπει τις εκποιήσεις θα έχει αυξημένο αρνητικό αντίκτυπο στις κυπριακές τράπεζες.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με παρέμβασή της ζήτησε να της δοθεί το δικαίωμα έκδοσης νομικής γνώμης στη συζήτηση για το θέμα των εκποιήσεων, καθώς θεωρεί ότι οι αλλαγές επηρεάζουν τον τομέα ευθύνης τόσο της ΕΚΤ όσο και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ).
Η πολιτική διαχείριση είναι λεπτή, καθώς από τη μία τα κόμματα δεν θέλουν να χρεωθούν μια άτακτη υποχώρηση (αποδεχόμενα την προσεχή Παρασκευή την αναπομπή του νόμου που είχαν ψηφίσει πανηγυρικά πριν από μερικές ημέρες...), αλλά από την άλλη δεν μπορούν να αγνοηθούν οι επίσημες πλέον προειδοποιήσεις. Το βάρος πέφτει στο ΔΗΚΟ, αν ληφθεί υπόψη ότι το ΑΚΕΛ δεν αλλάζει θέση -όπως και τα μικρότερα κόμματα-, ενώ ο ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αναπομπής.
Το emailΣτο ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβε ο κ. Ηροδότου τονίζεται ξεκάθαρα ότι λόγω του σημαντικού ρόλου που έχουν οι πωλήσεις πακέτων ΜΕΔ στον σχεδιασμό των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων, «οι επιδιωκόμενες τροποποιήσεις στο πλαίσιο των εκποιήσεων θα επιβαρύνουν τις προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση πωλήσεων πακέτων ΜΕΔ».
Επιβεβαιώνεται ότι η εποπτική ανησυχία δεν σχετίζεται με το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ούτως ή άλλος περιορισμένος αριθμός των εκποιήσεων, αλλά με την ικανότητα των τραπεζών να πετύχουν τη μείωση του επίπεδο των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους μέσω της πώλησής τους.
Οι επενδυτές, αναφέρεται, ζητούν σταθερό νομικό πλαίσιο που να τους επιτρέπει να τιμολογούν ορθά τις επιδιωκόμενες συμφωνίες, ενώ η σημαντικά παρατεταμένη περίοδος πώλησης της εξασφάλισης βάσει του νέου πλαισίου εκποιήσεων θα έχει «αισθητό αντίκτυπο στην τιμή πώλησης τέτοιων χαρτοφυλακίων».
«Αν οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις εν τέλει εγκριθούν, αναμένουμε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις προβλέψεις για απομείωση δανείων, τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να αναγνωρίσουν υπό το πρότυπο χρηματοοικονομικής αναφοράς 9 (IFRS 9), θα πρέπει να εξεταστούν εκτεταμένες περίοδοι (ανάκτησης της εξασφάλισης), μπορεί να πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση στην ανάκτηση της εξασφάλισης και η εισροή νέων ΜΕΔ μπορεί να επιταχυνθεί, καθώς θα παρεμποδίζονται τα κίνητρα για βελτίωση της κουλτούρας αποπληρωμής και της αποφυγής των στρατηγικών κακοπληρωτών», αναφέρει το email της ΕΚΤ.
«Ενώ μια ακριβής εκτίμηση του αντίκτυπου είναι δύσκολη σε αυτό το χρονικό σημείο, εντούτοις θα είναι ένα σημαντικό μέρος των εποπτικών ελέγχων για το 2020, που θα ακολουθήσει μια προσέγγιση στη βάση του ρίσκου (risk-based approach) για όλα τα ιδρύματα που εποπτεύουμε», καταλήγει το επίμαχο email.
Η διέξοδοςΠαράλληλα, οι βουλευτές έχουν ενώπιόν τους και μια λύση από την Κεντρική Τράπεζα, λύση η οποία διασώζει πολιτικά τα κόμματα που ψήφισαν τις τελευταίες αλλαγές στη διαδικασία καθώς οδηγεί στο ζητούμενο -όπως εκφράστηκε και από τους εισηγητές των αλλαγών-, δηλαδή την επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρακτικά προτείνεται μια περίοδος παγώματος της εκτέλεσης των εκποιήσεων για υποθέσεις ΜΕΔ πρώτης κατοικίας για τις οποίες είναι σε εξέλιξη διαμεσολάβηση μέχρι τον φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο), οπότε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου δεσμεύθηκε να φέρει μια ολιστική λύση, έναν μηχανισμό παρακολούθησης των αναδιαρθρώσεων δανείων.
Ο μηχανισμός αυτός θα λαμβάνει υπόψη και τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής εποπτείας.
Η πρόταση νόμου της ΚΤ πλέον εισάγει τη δυνατότητα παγώματος της εκτέλεσης της εκποίησης για το διάστημα που μεσολαβεί, από τη διαπίστωση του Χρηματοοικονομικού επίτροπου αποφαίνεται ότι υπήρξε παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας της ΚΤΚ μέχρι η ΚΤΚ να εκδώσει τη δική της απόφαση για το κατά πόσο υπήρξε παραβίαση του Κώδικα.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών εξετάστηκε και η συμβιβαστική πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, η οποία δίνει εξουσία στον Χρηματοοικονομικό επίτροπο να αποφαίνεται κατά πόσο υπήρξε συμμόρφωση του τραπεζικού ιδρύματος με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΚΤΚ για τις αναδιαρθρώσεις και αν διαπιστώνεται παραβίαση.
«Θέλουμε να βρεθεί ένας μηχανισμός που να δουλεύει αλλά να συνάδει με τις υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ και τον ΕΕΜ (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός). Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε αναλύσεις και ότι θα έρθουμε με έναν μηχανισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ηροδότου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.