Tο Ταμείο θα αποτελεί μια πλατφόρμα, η οποία θα συγκεντρώσει κεφάλαια από το κράτος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αλλά και ιδιωτικά ταμεία (fund)
Η βελτίωση της πρόσβασης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση αποτελεί μια από τις σταθερές παρατηρήσεις διεθνών οργανισμών -και περιλαμβάνεται στις τελευταίες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- για τις παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η κυπριακή οικονομία.
Με στόχο την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας παραδίδει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου μελέτη στην κυβέρνηση για τη σύσταση ενός Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund), το οποίο θα ενισχύει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την παροχή κεφαλαίου. Ακολουθώντας τα παραδείγματα αντίστοιχων δράσεων σε Ελλάδα και Ισραήλ, το Ταμείο θα αποτελεί μια πλατφόρμα η οποία θα συγκεντρώσει κεφάλαια από το κράτος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αλλά και ιδιωτικά ταμεία (fund). Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το Συμβούλιο -στο οποίο αναφέρθηκαν χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας Τάκης Κληρίδης και το μέλος του Ανδρέας Ασιώτης κατά την παρουσία τους στην Επιτροπή Οικονομικών- το Equifund θα διαθέτει επενδυτική επιτροπή και διαχειριστή (οι οποίοι δεν θα έχουν σύνδεση με το κράτος). Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την άντληση κεφαλαίων, η οποία και θα αξιολογείται. Αν γίνει δεκτή, το Ταμείο θα παρέχει κεφάλαια έναντι της απόκτησης μετοχών της εταιρείας. Πρόκειται για μια καινότομα προσέγγιση, η οποία επιτρέπει τη δωρεάν χρηματοδότηση επιχειρήσεων -βέβαια κάτω από αυστηρές διαδικασίες- ενώ την ίδια ώρα τα κεφάλαια θα ανακυκλώνονται, καθώς το Ταμείο θα έχει έσοδα από την απόδοση των επενδύσεών του.
Η σύσταση του εν λόγω Ταμείου συνάδει και με τις τελευταίες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
”Τα μέτρα χρηματοδοτικής στήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να βασίζονται, κυρίως, σε επιχορηγήσεις. Οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως τα επιχειρηματικά κεφάλαια, η χρηματοδότηση με μέσα μετοχικού κεφαλαίου ή η συμμετοχική χρηματοδότηση (σ.σ. όπως το προτεινόμενο ταμείο), παραμένουν περιθωριακές για τις κυπριακές επιχειρήσεις. Ο καλύτερος συντονισμός της στήριξης των επιχειρήσεων θα μπορούσε να βελτιώσει την υιοθέτησή τους”, αναφέρουν οι συστάσεις της Επιτροπής.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Ασιώτης σημείωσε ότι το Συμβούλιο Οικονομίας με την εισήγησή του προς την Κυβέρνηση για δημιουργία Ταμείου για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, η οποία και θα δημοσιοποιηθεί, αναδεικνύει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην οικονομία. Σήμερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν «πρόβλημα χρηματοδότησης από τις τράπεζες», οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν κάποια ρίσκα.
Η εισήγηση για τη σύσταση του Ταμείου θα διαβιβαστεί και στην Επιτροπή Οικονομικών.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.