Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, αλλά βλέπει μία σειρά από κινδύνους γι' αυτό και προκρίνει μια ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα
Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέσα από την έκθεση των στελεχών του για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Κύπρου. Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, αλλά βλέπει μία σειρά από κινδύνους. Επαναλαμβάνει τις ανησυχίες του για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο του ΓεΣΥ, των δικαστικών αποφάσεων για το κρατικό μισθολόγιο και ζητεί συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Η υγεία«Οι κίνδυνοι από τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή του ΓεΣΥ θα μπορούσαν να μειωθούν με την αυστηρή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με στόχο να καταστεί ο τομέας της δημόσιας υγείας πιο ανταγωνιστικός και να εξασφαλιστεί επαρκής διαχείριση κινήτρων για παρόχους και ασθενείς», τονίζεται στην έκθεση.
Η επικεφαλής της ομάδας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο, Anita Tuladhar σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον «Πολίτη» μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είχε εξηγήσει τι ακριβώς φοβάται το Ταμείο, αλλά και τι ζητάει από τις κυπριακές αρχές:
«Το κράτος», είπε, «έχει αναλάβει την υποχρέωση να καλύψει τις όποιες ελλείψεις χρηματοδότησης προκύπτουν για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) τα πρώτα πέντε έτη. Θα υπάρξουν πρόσθετες δημοσιονομικές επιπτώσεις εάν ο ΟΚΥπΥ δεν διατηρήσει ένα μερίδιο στην αγορά και δεν ελέγξει το κόστος της λειτουργίας του για να δημιουργήσει λειτουργικά πλεονάσματα. Δεύτερον, ενώ ο γενικός μηχανισμός προϋπολογισμού (σ.σ. ο σφαιρικός προϋπολογισμός) του ΓεΣΥ μπορεί να μετριάσει τις δημοσιονομικές πιέσεις, η ευρύτερη κάλυψη υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ ενδέχεται να αυξήσει τη ζήτηση για υπηρεσίες και κατά συνέπεια να αυξήσει τις συνολικές δαπάνες. Επιπλέον, η ταχεία γήρανση του πληθυσμού θα επιβαρύνει τις μελλοντικές ανάγκες της υγειονομικής περίθαλψης. Για να μετριαστούν αυτοί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο ΟΚΚπΥ θα αυξήσει με επιτυχία την παραγωγικότητα των δημόσιων φορέων παροχής υγειονομικής περίθαλψης και θα διατηρήσει ένα μερίδιο στην αγορά υπηρεσιών υγείας, ώστε η λειτουργία του να παράγει πλεονάσματα».
Πρακτικά το Ταμείο ζητεί επενδύσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια ώστε αυτά να είναι σε θέση να «κλέψουν» πελάτες από τον ιδιωτικό τομέα...
Δημόσια οικονομικάΤο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί να διατηρηθεί η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και να διαφυλαχτούν τα υψηλά πλεονάσματα. Μάλιστα βλέπει παράθυρο ευκαιρίας για μεταρρυθμίσεις, το ευνοϊκό περιβάλλον. Το πιο επικίνδυνο θέμα δεν είναι άλλο από το κρατικό μισθολόγιο και η επίπτωση των δικαστικών αποφάσεων. Το ΔΝΤ ζητεί μεσοπρόθεσμα την υλοποίηση μιας ουδέτερης δημοσιονομικής πολιτικής. «Η εξέλιξη των δαπανών θα πρέπει να διατηρηθεί σταθερά με ρυθμό χαμηλότερο από εκείνον του ρυθμού αύξησής του και τα κυκλικά και απροσδόκητα έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την ΚΕΔΙΠΕΣ θα πρέπει να εξοικονομηθούν για να διασφαλιστεί η σταθερά καθοδική πορεία του δημόσιου χρέους. Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αύξηση του μισθολογικού κόστους, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων που προκύπτουν από την αναστροφή της μείωσης των δημόσιων μισθών και των συντάξεων, κάτω από την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ», σύμφωνα με την έκθεση.
Τα ΜΕΔΣτο μέτωπο των ΜΕΔ, περιγράφεται η μετακίνηση από το τραπεζικό σύστημα των ΜΕΔ της ΣΚΤ και η τιτλοποίηση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου ΜΕΔ (της Τράπεζας Κύπρου), κινήσεις οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ΜΕΔ, οδηγώντας σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα.
Ωστόσο, το Ταμείο τονίζει πως το επίπεδο των ΜΕΔ εξακολουθεί να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, τα επίπεδα του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους παραμένουν αυξημένα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον καθαρισμό των ισολογισμών των τραπεζών και δημιουργίας κεφαλαιακών αποθεμάτων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.