Tο κυπριακό τραπεζικό σύστημα –και η χώρα γενικότερα– παραμένει ευάλωτο σε τρεις σημαντικές απειλές, αλλά η Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΧΣ) της Κεντρικής Τράπεζας για το 2018 προβλέπει μείωση του κινδύνου από τις συγκεκριμένες απειλές.
«Παρά τη θετική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και τη συνέχιση της εύρωστης οικονομικής μεγέθυνσης, παράγοντες όπως το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, σε συνάρτηση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, συνεχίζουν να καθιστούν την οικονομία ευάλωτη» προειδοποιεί η Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής, τα ακόλουθα ευάλωτα σημεία έχουν εντοπιστεί ως οι κύριες πηγές κινδύνου για το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου:
- Το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) και η χαμηλή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων.
- Απαιτείται από τα πιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν τις εντατικές προσπάθειές τους για τη μείωση των ΜΕΧ, εφαρμόζοντας ολιστικές και βιώσιμες στρατηγικές. Παράλληλα, οι ΜΕΧ που βρίσκονται εκτός του τραπεζικού τομέα, εξακολουθούν να παραμένουν στην πραγματική οικονομία και να την επιβαρύνουν, καθώς ο ιδιωτικός τομέας παραμένει σε μεγάλο βαθμό υπερχρεωμένος.
Η ευπάθεια χαρακτηρίζεται σταθερή, σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του κινδύνου, αλλά αναμένεται να βελτιωθεί.
- Οι μειωμένες προοπτικές κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων.
- Η Κεντρική σχολιάζει ότι η αύξηση των εσόδων των τραπεζών, o περιορισμός των δαπανών τους και η ενίσχυση της λειτουργικής τους αποτελεσματικότητας, αποτελούν μεγάλη πρόκληση. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να διευρύνουν τη βάση εσόδων τους, να επενδύσουν στην τεχνολογία, να επικεντρωθούν στην ποιότητα και στην ανάπτυξη των υπηρεσιών που παρέχουν στους πελάτες τους, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές εσόδων για τη βελτίωση της κερδοφορίας τους. Η ευπάθεια χαρακτηρίζεται επίσης σταθερή, σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του κινδύνου, αλλά αναμένεται να βελτιωθεί.
- Το υπέρμετρο χρέος του εγχώριου μη χρηματοοικονομικού ιδιωτικού τομέα.
- Η καθοδική πορεία του χρέους των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Η ευπάθεια χαρακτηρίζεται σταθερή, σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του κινδύνου, αλλά αναμένεται να βελτιωθεί.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.