Η επιλογή του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Κύπρου και η νέα ανθρωπογεωγραφία στην Ελληνική Τράπεζα μονοπωλούν το ενδιαφέρον
Η ονοματολογία κυριαρχεί στο πολιτικό και οικονομικό παρασκήνιο της Κύπρου, καθώς έχουν ανοίξει μία σειρά θέσεων σε κρίσιμα πόστα. Η επιλογή του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Κύπρου και η νέα ανθρωπογεωγραφία στην Ελληνική Τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και τον σχηματισμό μιας νέας μετοχικής δομής, μονοπωλούν το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού και πολιτικού προσωπικού της χώρας. Οχι άδικα γιατί τα πρόσωπα σε κρίσιμες θέσεις έχουν σημασία.
Η ΚεντρικήΟ υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Κυριακή στον «Π» είχε αναφέρει ότι είναι ζήτημα ημερών ο διορισμός του νέου διοικητή.
«Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαμορφώσει πλήρως την εικόνα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Στον ίδιο εναπόκειται να κάνει την επιλογή του κατάλληλου προσώπου. Εκτιμώ πως είναι ζήτημα ημερών», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.
Η θητεία της Χρυστάλλα Γιωρκάτζη λήγει στις 11 Απριλίου και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβληματίζεται έντονα για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση. Μάλιστα συζητά με πολλούς συνομιλητές του και δέχεται ακόμη και προτάσεις. Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, ανακυκλώνονται μια σειρά από ονόματα -τα οποία έχει αναφέρει και ο «Π» σε παλαιότερα ρεπορτάζ- και συγκεκριμένα των Κωνσταντίνου Ηροδότου, εκτελεστικού συμβούλου στην Κεντρική Τράπεζα (πρώην εφόρου Αποκρατικοποιήσεων και έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια στον τραπεζικό κλάδο στο Λονδίνο, στη UBS Investment Bank), Ανδρέα Περσιάνη, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΤΚ (με πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό και στην Κύπρο στον επενδυτικό και χρηματοοικονομικό κλάδο) και Γιώργου Συρίχα, πρώην εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας.
Αν μπορούμε να ρισκάρουμε μια πρόβλεψη είναι ότι ο νέος διοικητής σίγουρα δεν θα προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο και θα έχει εμπειρία από τον τραπεζικό τομέα.
Στην Κεντρική Τράπεζα υπάρχει και μια κενή θέση εκτελεστικού συμβούλου, η οποία επίσης θα πρέπει να καλυφθεί.
Το συμβούλιοΗ ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου στην Ελληνική Τράπεζα φέρνει και αλλαγές σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, καθώς είναι λογικό να αποτυπωθεί η νέα μετοχική δομή, καθώς η Δήμητρα Επενδυτική αύξησε το ποσοστό της, η Third Point δεν μετείχε στην αύξηση και η συμμετοχή της περιορίστηκε και εισήλθαν δύο νέοι θεσμικοί επενδυτές, η αμερικανική Pimco και η κυπριακή 7Q.
H πεντάδα των βασικών μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, με ποσοστό άνω του 5% είναι:
- Wargaming Group Ltd, 20,61%.
- Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λτδ, 18,42%.
- Poppy Sarl (Pimco): 17,30%.
- Third Point Hellenic Recovery Fund LP, 12,59%.
- 7Q Financial Services Ltd, 9,99%.
Το ενδιαφέρον, συνεπώς, στρέφεται στη συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου. Το δ.σ. αποτελείται από 11 μέλη, από τα οποία τα επτά είναι ανεξάρτητα και τα τέσσερα είναι μη ανεξάρτητα και εκπροσωπούν επί της ουσίας τους μετόχους. Το βασικό σενάριο είναι ότι από μια θέση θα λάβουν Wargaming (σήμερα ελέγχει δύο θέσεις), Δήμητρα Επενδυτική (δεν εκπροσωπείται σήμερα) και Pimco. Σήμερα η Wargaming ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στο διοικητικό συμβούλιο.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι μέτοχοι κάνουν τις κινήσεις τους, με ορίζοντα την ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας τον Μάιο. Γενικά δεν υπάρχει βιασύνη. Θεωρείται, πάντως, απίθανο να συγκληθεί νωρίτερα έκτακτη γενική συνέλευση με σκοπό την αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου. Η ύπαρξη πέντε βασικών μετόχων σημαίνει ότι μπορούν να προκύψουν πολλά σενάρια και πολλές συμμαχίες για τον σχηματισμό της απαιτούμενης πλειοψηφίας.
Ο διάδοχοςΗ Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για την πλήρωση, μέσω εξειδικευμένου οίκου, της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου ενόψει της αποχώρησης του Τζον Χούρικαν τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα τρέχει και η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία του διοικητικού συμβουλίου του συγκροτήματος, με τον Τάκη Αράπογλου (ο οποίος αρνήθηκε τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προτιμώντας να μείνει στον ιδιωτικό τομέα) να διαδέχεται τον Ζόζεφ Άκερμαν. Η αγορά σημειώνει ότι τον κ. Άκερμαν διαδέχεται ελληνόφωνος, αν και όχι Κύπριος πολίτης. Υπάρχουν φωνές -τόσο εντός τράπεζας, όσο και εκτός- που θέλουν την ανώτατη διοίκηση να μιλά τη γλώσσα των πελατών της τράπεζας.
Στο κάδρο των διαδόχων έχουν μπει -ανεξάρτητα από το αν το επιδίωξαν οι ίδιοι- ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Χριστόδουλος Πατσαλίδης και ο Νικ Σμιθ, διευθυντής της Διεύθυνσης Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης Χρεών.
Παρατηρητές των εξελίξεων σημειώνουν ότι και οι τρεις οργανισμοί -Κεντρική, Κύπρου, Ελληνική- θα κληθούν τους επόμενους μήνες να κινηθούν συντονισμένα για να αντιμετωπίσουν τις δύο βασικές προκλήσεις του τραπεζικού τομέα: τη μείωση των κόκκινων δανείων και την προσαρμογή του τομέα στην ψηφιακή εποχή.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.