Σε σχέση με την καταγγελία της Δήμητρα Επενδυτική για το ταμείο 7Q, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρείχε καθοδήγηση στο δ.σ. της Ελληνικής, ενώ διατηρεί δικαίωμα παρέμβασης σε επόμενο στάδιο
Με τη σημερινή ανακοίνωση από την Ελληνική Τράπεζα των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας για την κατανομή των αδιάθετων δικαιωμάτων ολοκληρώνεται η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της Ελληνικής, η μεγαλύτερη αύξηση μέσω χρηματιστηρίου μετά την τραπεζική κρίση του 2013.
Πριν την άσκηση των δικαιωμάτων η Wargaming Group κατείχε το 24,92% των μετοχών, η Third Point Hellenic Recovery Fund το 26,20%, η Δήμητρα Επενδυτική το 10,05%, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) το 5,37% και λοιποί μέτοχοι το 33,46%. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας άσκηση των δικαιωμάτων εκτιμάται ότι τρεις μέτοχοι θα κατέχουν από περίπου 20%, και συγκεκριμένα τη Wargaming, τη Δήμητρα Επενδυτική και την Pimco, ενώ η Third Point περιορίζεται στην περιοχή του 12%. Η τελευταία δεν άσκησε τα δικαιώματά της, αλλά τα πώλησε στο κυπριακό επενδυτικό ταμείο 7Q.
ΚαταγγελίαΗ εμφάνιση του ταμείου 7Q, στο οποίο έχουν επενδύσει ταμεία προνοίας της Κύπρου, μεταξύ των οποίων και η ΕΤΥΚ, αποτέλεσε την έκπληξη της διαδικασίας. Ταυτόχρονα, όμως, η νομική μορφή του ταμείου, ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων Περιορισμένου Αριθμού Προσώπων (ΟΕΕΠΑΠ), στο οποίο μετέχουν ως 50 επενδυτές και οι ενδείξεις ότι με την άσκηση των δικαιωμάτων υπερβαίνει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, με συνέπεια να απαιτείται προέγκριση της συμμετοχής του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μετάσχει στην αύξηση - προκάλεσαν την αντίδραση της Δήμητρα Επενδυτική, η οποία προέβη σε καταγγελία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Κεντρική Τράπεζα και την ίδια την Ελληνική. Σε ό,τι αφορά τη νομική μορφή, η συμμετοχή ταμείων προνοίας ανεβάζει σε χιλιάδες τους επενδυτές.
Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι μετά από μια πρώτη εξέταση της καταγγελίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (σ.σ. εποπτεύει και τη Δήμητρα Επενδυτική και την 7Q και έχει εξουσίες που μπορεί να ασκήσει εις βάρος τους αν παραβιάζουν νόμους και κανονισμούς), βλέπει ότι κάποια θέματα που εγείρονται από τη Δήμητρα Επενδυτική καλύπτονται από τη νομοθεσία, ενώ υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα. Ο «Π» αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με το όριο του 10%.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πριν τη χθεσινή σύγκληση του δ.σ. της Ελληνικής Τράπεζας, παρείχε καθοδήγηση, αλλά το τελευταίο είναι και το μοναδικό που έχει την ευθύνη για τη λήψη απόφασης σχετικά με την κατανομή των αδιάθετων δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί η νομοθεσία, μεταφέρεται στον «Π», και αν διαπιστωθεί παράβαση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα λάβει μέτρα θεραπείας.
Η ΔήμητραΗ πλευρά της Δήμητρα Επενδυτική ζητεί επίσης την τήρηση της νομοθεσίας, ώστε ο κάθε επενδυτής να λάβει όσες μετοχές πράγματι δικαιούται. Στα χέρια της έχει γνωματεύσεις τριών δικηγορικών γραφείων της Κύπρου τα οποία στηρίζουν τις θέσεις της. Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Δήμητρα Επενδυτική να λειτουργήσει και ως ανάδοχος της αύξησης κεφαλαίου, συνέβαλε στο να κλείσει το deal της Ελληνικής - πρώην Συνεργατικής.
Υπενθυμίζεται ότι η Δήμητρα Επενδυτική έχει δεσμευτεί ότι θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα που της αναλογούν, καταβάλλοντας 10.056.844 ευρώ, ενώ έχει δεσμευθεί να εγγραφεί για μέχρι 71.428.571 νέες συνήθεις μετοχές για συνολικό ποσό μέχρι και 50 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία Δήμητρα Επενδυτική - Ελληνικής Τράπεζας προβλέπει ότι στον βαθμό που μετοχές δεν θα αποκτηθούν από άλλους κατόχους δικαιωμάτων προτίμησης, η τράπεζα έχει συμφωνήσει να διαθέσει στη Δήμητρα τέτοιο αριθμό πρόσθετων μετοχών που χρειάζονται, ούτως ώστε η Δήμητρα να έχει συνολική μετοχική συμμετοχή όχι λιγότερη από 20,1% κατά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Αυτό που μεταφέρουν οι άνθρωποι της Δήμητρα Επενδυτική είναι ότι ζητούν να λάβουν όσες μετοχές δικαιούνται με βάση τα συμφωνηθέντα.
Το νέο δ.σ.Την επόμενη ημέρα το ενδιαφέρον στρέφεται και στη συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου. Το δ.σ. αποτελείται από 11 μέλη, από τα οποία τα επτά είναι ανεξάρτητα και τα τέσσερα είναι μη ανεξάρτητα και εκπροσωπούν επί της ουσίας τους μετόχους. Το βασικό σενάριο είναι ότι από μια θέση θα λάβουν Wargaming (σήμερα ελέγχει δύο θέσεις), Δήμητρα Επενδυτική (δεν εκπροσωπείται σήμερα) και Pimco (αποκτά το 17,6% των μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης). Ερωτηματικό αποτελεί η τύχη του Μαρίνου Γιαννόπουλου, σημερινού αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος είχε διατελέσει το 2014 για διάστημα τεσσάρων μηνών ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.