Η ενεργοποίηση του σχεδίου Εστία και οι κινήσεις απομόχλευσης αναμένεται να δράσουν ευεργετικά στην εποπτική πίεση για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Πριν έξι χρόνια, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα κατέρρεε υπό το βάρος της έλλειψης κεφαλαίων, τα οποία δεν μπορούσε να τα βρει από την αγορά. Σήμερα το θέμα των κεφαλαίων, αλλά και της ρευστότητας, δεν αποτελούν θέμα για καμία από τις τράπεζες της χώρας, συστημικές και μη. Τα κεφάλαια υπερβαίνουν τα ελάχιστα εποπτικά όρια, ενώ η ρευστότητα είναι πλεονάζουσα, προκαλώντας έναν «ευχάριστο» πονοκέφαλο στις τράπεζες, καθώς δεν μπορούν να τη διαθέσουν, δηλαδή να δανείσουν. Κάθε ένα δις ευρώ πλεονάζουσας ρευστότητας έχει κόστος 8 εκατ. ευρώ τον μήνα.
Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει πρόκληση –και μια δυνητική απειλή, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για τη σταθερότητα της χώρας- ωστόσο η ενεργοποίηση του σχεδίου Εστία και οι κινήσεις απομόχλευσης αναμένεται να δράσουν ευεργετικά, μειώνοντας και την εποπτική πίεση.
Τράπεζα ΚύπρουΗ Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ότι ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1, δηλαδή το κεφάλαιο σε ρευστό) ανήλθε σε 15,4% αναπροσαρμοσμένος (pro forma) για την αναβαλλόμενη φορολογική πίστωση (ΑΦΠ) και το «Σχέδιο Helix» (πώληση δανείων) και στο 14,9% μη αναπροσαρμοσμένος. Ο ελάχιστος εποπτικός δείκτης CET1 για την Τράπεζα Κύπρου ορίστηκε στο 10,5% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 14%. Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 18,3% αναπροσαρμοσμένος (pro forma) για το ΑΦΠ και το Helix (14,9% μη αναπροσαρμοσμένος).
Σημειώνεται ότι οι τροποποιήσεις στη νομοθεσία για μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης σε αναβαλλόμενη φορολογική πίστωση, οι οποίες εγκρίθηκαν την 1η Μαρτίου 2019, οδηγούν σε βελτιωμένο χειρισμό ως προς τα εποπτικά κεφάλαια, απελευθερώνοντας 285 εκατ. ευρώ κεφαλαίων (χωρίς μεταβατικές διατάξεις για ΑΦΑ σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019). Ο λογιστικός αυτός χειρισμός αποτελεί κοινή πρακτική στην ΕΕ. Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε και σημαντικό πλεόνασμα ρευστότητας ύψους 4,4 δις -αναπροσαρμοσμένο (pro-forma) για το Helix – και δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 65% (αναπροσαρμοσμένος (pro-forma) για το Helix).
«Η Τράπεζα είναι καλά κεφαλαιοποιημένη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν.Ελληνική ΤράπεζαΟι Δείκτες CET1 και Κεφαλαιακής Επάρκειας (με μεταβατικές διατάξεις) της Ελληνικής Τράπεζας ανέρχονται στο 17,77% και 20,40%, αντίστοιχα, λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ. Με βάση τη Διαδικασία Εποπτικής Εξέτασης και Αξιολόγησης της ΕΚΤ, η τράπεζα απαιτείται να διατηρεί για το 2018, σε ενοποιημένη βάση, σε σταδιακή εφαρμογή Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας ύψους 13,075%.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ενέκρινε τη συμπερίληψη των κερδών του τρίτου τριμήνου 2018 (ύψους 259,6 εκατ. ευρώ) στα CET1 κεφάλαια. Ως αποτέλεσμα, το CET1 κεφάλαιο με μεταβατικές διατάξεις αυξήθηκε σε 726,1 εκατ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, σε σύγκριση με 484,7 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου του 2018.
«Με την αύξηση κεφαλαίου και το βελτιωμένο προφίλ κινδύνου της ενωμένης οντότητας (σ.σ. με τις εργασίες και υποχρεώσεις της πρώην ΣΚΤ), η Ελληνική Τράπεζα θα εισέλθει σε μια νέα εποχή όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση», σχολιάζει η AXIA σε πρόσφατο σημείωμά της για την Ελληνική.
«Οι Ενδεικτικοί Δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας υπερβαίνουν κατά πολύ τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις και συγκρίνονται ευνοϊκά με τον μέσο όρο της ΕΕ», είχε σχολιάσει η Ελληνική Τράπεζα ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του εννιαμήνου του 2018.
RCBΤον Δεκέμβριο του 2018, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s διατήρησε σταθερή σε Β1 (δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την αξιολόγηση της Κύπρου) τη βαθμολόγησή της για τη RCB Bank, την τρίτη συστημική τράπεζα της Κύπρου, διατηρώντας παράλληλα σε σταθερές και τις προοπτικές. Στα δυνατά σημεία της τράπεζας περιλαμβάνονται το σχεδόν μηδενικό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (0,2%) και ο υψηλός δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων, ο οποίος ανέρχεται στο 20,1%. Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία του οίκου ότι τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα τους επόμενους 12-18 μήνες.
Eurobank Cyprus
Για το εννιάμηνο του 2018, η Εurobank Cyprus ανακοίνωσε δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (Capital Adequacy Ratio), όπως και δείκτη κοινών μετοχών (CET1) στο 25,7%. Επίσης ανακοίνωσε και σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων των δανείων που εξασφαλίζονται με καταθέσεις) να ανέρχεται στο 28%. Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ήταν στο 3,98%.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.