Επισημαίνεται ότι η κοινοπραξία ΣΚΤ - Altamira πέτυχε σε μικρό σχετικά διάστημα αποτελεσματικότερες επιδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη διαχείριση των ΜΕX.
Το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό αναδεικνύει με σαφή τρόπο ότι η μη αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) υπήρξε μοιραία για τον Συνεργατισμό.
«Το ουσιαστικό πρόβλημα του Συνεργατισμού αναδυόταν μέσα από την κακή διαχείριση του ιδιωτικού δανεισμού και ειδικότερα των ΜΕΧ, που κατά το 2013 άγγιζε το 40% του συνολικού δανεισμού, με προοπτική να αγγίξει το 60 % έως το 2015. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα των ΜΕΧ προϋπήρχε και ήταν έντονο, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν πλήρως ορατό, λόγω της κατηγοριοποίησης των ΜΕΧ που ακολουθούσαν οι τράπεζες», τονίζεται στο πόρισμα (σελ. 180).
«Το πρόβλημα», προστίθεται, «επιδεινώθηκε λόγω της βαθιάς ύφεσης που υπέστη η κυπριακή οικονομία από το 2012 και μετά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά η ανεργία και να μειωθούν δραστικά οι τιμές και η ζήτηση των ακινήτων (...). Η αποτελεσματική διαχείριση και σημαντική μείωση των ΜΕΧ θα περιόριζε την έκθεση του ΣΠΤ σε μεγάλο πιστωτικό κίνδυνο, θα μείωνε τις απορρέουσες από τον κίνδυνο ζημιές και θα διασφάλιζε τη βιωσιμότητα του τομέα», τονίζεται σε άλλο σημείο (σελ. 287).
Η κοινοπραξίαΤα παραπάνω είναι επιβαρυντικά για τη διοίκηση της ΣΚΤ (με τα πυρά να στρέφονται στη διοίκηση Χατζηγιάννη), αλλά σε ένα σημείο του πορίσματος καταγράφεται μια διαπίστωση που δίνει και μία άλλη παράμετρο για τους λόγους αποτυχίας των προσπαθειών μείωσης των ΜΕΔ.
«Η κοινοπραξία Altamira – ΣΚΤ πέτυχε μέσα στο ίδιο νομικό και δικαστικό πλαίσιο και σε μικρό σχετικά διάστημα αποτελεσματικότερες επιδόσεις μάλιστα, στηριζόμενη σε μεγάλη έκταση στο ίδιο διευθυντικό και άλλο προσωπικό», αναφέρει το πόρισμα στη σελ. 727.
Πού οφείλεται αυτό; Πρόσωπα εμπλεκόμενα στη διοίκηση της πρώην ΣΚΤ ανέφεραν στον «Π» δύο βασικούς λόγους:
Πρώτον, η Altamira έφερε τεχνογνωσία, ειδικά στην πώληση ακινήτων. Η πρόοδος στην οποία αναφέρεται το πόρισμα αφορά πωλήσεις ακινήτων, τονίζουν τα ίδια πρόσωπα.
Δεύτερον, η αποστολή επιστολών από την Altamira για την τακτοποίηση οφειλών κινητοποίησε τους πελάτες της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ). Αποτελεί «κοινό μυστικό» ότι οι οχλήσεις από τη ΣΚΤ άφηναν αδιάφορο ένα μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια. Η παραλαβή επιστολών από την άγνωστη, σε πολλούς, Altamira, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ένας τρίτος παράγοντας που επιτρέπει στην Altamira να πετυχαίνει καλύτερα αποτελέσματα και εισπράξεις, είναι ότι μετά την αφαίρεση της τραπεζικής άδειας της ΣΚΤ χειρίζεται δάνεια μη τραπεζικού ιδρύματος, κάτι που επιτρέπει επιθετικότερες προτάσεις - αναδιαρθρώσεις προς τους δανειολήπτες. Δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη υπολογισμού επιπλέον προβλέψεων.
Ως τέταρτος παράγοντας αναφέρεται το γεγονός ότι η Altamira πληρώνεται με βάση το έργο που παράγει, τις αναδιαρθρώσεις που πετυχαίνει. Το προσωπικό καλείται να καλύψει στόχους και αυτή η πίεση για αποτελέσματα έχει αντίκτυπο στις επιδόσεις.
Οι εκποιήσειςΗ επιτροπή, πάντως. στη σελίδα 292 του πορίσματος αναγνωρίζει ότι ένας από τους λόγους μη ικανοποιητικής μείωσης των ΜΕΧ ήταν και ο χαμηλός ρυθμός εκποιήσεων, λόγω εν μέρει των αδυναμιών στο νομοθετικό πλαίσιο (ιδιαίτερα για χορηγήσεις με εξασφάλιση πρώτη κατοικία).
«Οι αναδιαρθρώσεις», προστίθεται, «που πραγματοποιήθηκαν κατά την εν λόγω περίοδο δεν ήταν αρκετές για να οδηγήσουν σε μείωση των ΜΕΧ για διάφορους λόγους: προσθήκη νέων τόκων στις ΜΕΧ, ροή νέων ΜΕΧ, χορηγήσεις που είχαν ρυθμιστεί καθίσταντο πάλι ΜΕΧ».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.