Μέσα σε έναν μόλις μήνα τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών αυξήθηκαν στα 17,32 δισ. στο τέλος Ιανουαρίου σε σύγκριση με 15,79 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τον Ιανουάριο του 2018 οι συνολικές μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) στο τραπεζικό σύστημα, λόγω της εφαρμογής του νέου λογιστικού προτύπου 9, το οποίο μπήκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2018.


Συγκεκριμένα, οι ΜΕΧ αυξήθηκαν τον πρώτο μήνα του χρόνου κατά 1.542 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον τελευταίο μήνα του 2017.
Σύμφωνα με την συνοπτική κατάσταση για τα ΜΕΧ που εκδίδει η Κεντρική Τράπεζα και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι συνολικές ΜΕΧ στο τέλος Ιανουαρίου του 2018 διαμορφώθηκαν στα 22,11 δισ. σε σύγκριση με 20,57 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017. Έτσι, ο δείκτης των ΜΕΧ ως ποσοστό των συνολικών δανείων ανήλθε στο 45,7% σε σύγκριση με 43,7% τον Δεκέμβριο του 2017.


«Η αύξηση στις συνολικές χορηγήσεις, μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και συσσωρευμένες προβλέψεις κατά την 31η Ιανουαρίου οφείλεται, κυρίως, στην εφαρμογή του νέου Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) 9 από 1 Ιανουαρίου 2018», εξηγεί η ΚΤΚ.


Συναφώς, τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών αυξήθηκαν στα 17,32 δισ. στο τέλος Ιανουαρίου του 2018 σε σύγκριση με 15,79 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου του 2017.


Ως ποσοστό των συνολικών δανείων τα ΜΕΔ διαμορφώθηκαν στο 35,8% σε σύγκριση με 33,4% τον Δεκέμβριο του 2017. Σημειώνεται ότι τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών δεν περιλαμβάνουν τα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί, όπως ισχύει στην περίπτωση των ΜΕΧ, όπου τα αναδιαρθρωμένα δάνεια συνεχίζουν να κατηγοριοποιούνται ως ΜΕΧ για περίοδο τουλάχιστον ενός χρόνου. 


Αύξηση παρουσίασαν και οι συνολικές συσσωρευμένες προβλέψεις, οι οποίες έφτασαν τα 11,65 δισ. ευρώ τον πρώτο μήνα του 2018, έναντι 9,63 δισ. τον Δεκέμβριο του 2017.


Ως ποσοστό των συνολικών ΜΕΧ, οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν στο 52,7% τον Ιανουαρίου του 2018, έναντι 46,8% τον Δεκέμβριο του 2017.
Τα συνολικά δάνεια στο τέλος του Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν στα 48,41 δισ. ευρώ από 47,08 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017, σύμφωνα με την ΚΤΚ.


Πάνω και τα δάνεια


Οι συνολικές χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν ανήλθαν στα 12,08 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2018, έναντι 11,82 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017.


Αύξηση παρουσίασαν και οι αναδιαρθρωμένες χορηγήσεις που κατηγοριοποιούνται ως μη εξυπηρετούμενες, αφού διαμορφώθηκαν στα 8,86 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 8,46 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017.


Σημειώνεται πως, βάσει του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS 9), ένα τραπεζικό ίδρυμα προβαίνει σε προβλέψεις για απομείωση στη βάση της αναμενόμενης ζημιάς από την αρχή της παροχής μιας δανειακής σύμβασης. Οι προβλέψεις δεν αφορούν μόνο τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, αλλά και τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά.
 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play