POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

25σέλιδο άρθρο του ΔΝΤ για την ΚύπροΜε ένα 25σέλιδο άρθρο που έχει τίτλο «Η ισχύς του ισολογισμού μπορεί να ωθήσει τον επενδυτικό κύκλο: Στοιχεία από την Κύπρο προ και μετά της κρίσης» (Does Balance Sheet Strength Drive the Investment Cycle? Evidence from Pre- and Post-Crisis Cyprus), οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ Sophia Chen και Yinqiu Lu επιχειρούν να καλύψουν ένα κενό στην οικονομική ανάλυση των αιτίων της κρίσης κι αν ισχύουν για την Κύπρο τα ευρήματα του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη.

«Το ΔΝΤ βρίσκει μιαν αρνητική σχέση μεταξύ του δείκτη μόχλευσης και των επενδύσεων μιας επιχείρησης και εκτιμά πως η αδύναμη ανάκαμψη των επενδύσεων στη ζώνη του ευρώ μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην επιβάρυνση του εταιρικού χρέους. Ωστόσο, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει εξειδικευμένη ανάλυση για την Κύπρο», αναφέρουν οι συγγραφείς στη σύνοψη του δημοσιεύματος, επισημαίνοντας ότι η εργασία τους φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό και να διερευνήσει κατά πόσον τα εταιρικά χρέη συνοδευόμενα από μια συνολική ευρωστία του ισολογισμού, υπήρξε ένας παράγοντας που συνέβαλε στον κύκλο επενδύσεων στην Κύπρο.

Η εργασία χαρακτηρίζει τις πάγιες επενδύσεις ως τον σημαντικότερο παράγοντα που συνέβαλε στον κύκλο έκρηξης-συρρίκωνσης στην Κύπρο κατά την τελευταία δεκαετία. Οι επενδύσεις άνθισαν στη διάρκεια μιας πιστωτικής άνθησης στα μέσα της δεκαετίας του 2000, κατά την οποία ο εταιρικός τομέας δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό. Οι επενδύσεις κατέρρευσαν μετά το 2008, όταν έληξε η πιστωτική έκρηξη. Οι επενδύσεις και οι εταιρικοί ισολογισμοί επιδεινώθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της κυπριακής τραπεζικής κρίσης, μεταξύ 2012-2014.

Χρησιμοποιώντας στην εργασία τους δεδομένα εταιρικών επενδύσεων και εταιρικών ισολογισμών, οι δύο συγγραφείς διαπιστώνουν ότι το εταιρικό χρέος συνδέεται αρνητικά με τις επενδύσεις τόσο πριν όσο και μετά την τραπεζική κρίση, αν και η επίδραση είναι ασθενέστερη μετά την κυπριακή τραπεζική κρίση, ενδεχομένως λόγω του μειωμένου ρόλου των πιστώσεων στην ώθηση των επενδύσεων μετά την κρίση και στην ανάπτυξη.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν την ανάγκη για την αποκατάσταση των ισολογισμών των επιχειρήσεων, για να στηριχθούν οι βιώσιμες επενδύσεις», αναφέρουν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των δύο οικονομολόγων του ΔΝΤ είναι συμβατά με πρόσφατα στοιχεία ευρωπαϊκών χωρών, σχετικά με την επίπτωση της οικονομικής δυσχέρειας στις επενδύσεις. Τονίζεται παράλληλα η σημασία των αναδιαρθρώσεων των επιχειρηματικών χρεών από τις τράπεζες, στην ανάπτυξη των επενδύσεων.

«Η αρνητική επίδραση των εταιρικών χρεών επί των επενδύσεων υπογραμμίζει την ανάγκη για τη διόρθωση των ισολογισμών των επιχειρήσεων. Παρά το 1,7 τοις εκατό της αύξησης της ανάπτυξης το 2015, η ανάπτυξη παρέμεινε 9 τοις εκατό κάτω από το υψηλότερο σημείο της το 2008”, σημειώνουν.

Προσθέτουν ότι “η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για την επιτάχυνση μιας ομαλής εταιρικής απομόχλευσης. Το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας επιτρέπει σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες την αναδιάρθρωση του χρέους τους, προσφέροντας σε βιώσιμες επιχειρήσεις την ευκαιρία να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους. Οι τράπεζες έχουν επίσης θέσει σε εφαρμογή εσωτερικές πολιτικές για τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης του χρέους”.

“Συνολικά, μια ολοκληρωμένη προσπάθεια πολιτικής για τη μείωση του εταιρικού χρέους και τη βελτίωση της αντοχής του ισολογισμού θα συμβάλει στην ταχύτερη ανάκαμψη, σε μια βιώσιμη αύξηση των επενδύσεων και μακρο-χρηματοπιστωτική σταθερότητα», καταλήγει η εργασία.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.