Αισιόδοξο το κυπριακό επιχειρείν. Θετικές οι προοπτικές λένε οι CEOs

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 17.4.2018
Αισιόδοξο το κυπριακό επιχειρείν. Θετικές οι προοπτικές λένε οι CEOs
Οι Κύπριοι CEOs σε έρευνα της PwC. Το 63% πιστεύει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση ανθρώπινου δυναμικού κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας βρίσκεται η αισιοδοξία των επικεφαλής των κυπριακών επιχειρήσεων, με το 85% να δηλώνει αισιόδοξο για την ανάπτυξη των εσόδων τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την Κύπρο της 21ης Ετήσιας Παγκόσμιας Έρευνας της PwC για τους CEOs. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2013 ήταν μόλις 40%, με τη βελτίωση της ψυχολογίας να δείχνει τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας.


Στην έρευνα με τίτλο "The Anxious Optimist in the Corner Office" συμμετείχαν σχεδόν 1.300 CEOs από 85 χώρες.


Η PwC Κύπρου διεξήγαγε για 7η συνεχόμενη χρονιά τοπική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 67 CEOs. Η έρευνα, που παρουσιάζεται κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, εξετάζει τις απόψεις των CEOs για την οικονομία, την τεχνολογία, την παγκοσμιοποίηση και άλλα θέματα που επηρεάζουν τη στρατηγική σκέψη τους. Επιπρόσθετα, η έρευνα αναφέρεται εκτενώς και στον τρόπο που οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τις απειλές συγκρίνοντας τις απόψεις των CEOs από διάφορες γεωγραφικές περιοχές.


Οι προοπτικές


Ειδικότερα, όσον αφορά τις προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων τους επόμενους 12 μήνες, η φετινή έρευνα στην Κύπρο έδειξε μια μικρή αύξηση στο 34% για τους πολύ αισιόδοξους CEOs, από 31% στην προηγούμενη μέτρηση. Συνολικά το 85% των CEOs στην Κύπρο (οι πολύ αισιόδοξοι και οι σχετικά αισιόδοξοι), είναι θετικοί για την ανάπτυξη των εταιρειών τους, από 83% πέρυσι.


Αυξητική τάση παρατηρείται και σε ορίζοντα τριετίας, με το ποσοστό αισιοδοξίας να διαμορφώνεται σε 91% από 85% πέρυσι. Οι CEOs παγκοσμίως αλλά και οι CEOs στην ευρωζώνη χαρακτηρίζονται και αυτοί από αισιοδοξία και θετικότητα για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων των επιχειρήσεων που διοικούν, τόσο σε ορίζοντα έτους όσο και στα επόμενα τρία χρόνια. Οι CEOs παγκόσμια δηλώνουν κατά 88% αισιόδοξοι για τις προοπτικές των επόμενων 12 μηνών και 91% σε ορίζοντα τριετίας και οι CEOs της ευρωζώνης σημειώνουν ποσοστά 86%, και 90%, αντίστοιχα για την τριετία.


Στην ανάλυση των κυπριακών αποτελεσμάτων τονίζεται ότι "η Ευρώπη, αφού δοκιμάστηκε από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 80 ετών, τώρα αντιμετωπίζει έναν κύκλο αστάθειας με απρόβλεπτες συνέπειες. Μέσα σε αυτό το ρευστό ευρωπαϊκό περιβάλλον, η Κύπρος ισχυροποίησε σημαντικά την οικονομία της, έχοντας εισέλθει σε περίοδο ανάπτυξης. Τα στοιχεία των οίκων αξιολόγησης και η πτωτική τάση των spreads των κυπριακών ομολόγων, αποτελούν την επιβεβαίωση ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Ωστόσο, η Κύπρος καλείται να προχωρήσει παρακάτω και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.


Καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις με κυριότερες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές. Η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις, η προσέλκυση επενδύσεων, η διασύνδεση της πανεπιστημιακής γνώσης και έρευνας με την αγορά εργασίας και τον χώρο των επιχειρήσεων, η ενίσχυση της καινοτομίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η επένδυση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων ανθρώπων του τόπου, αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της Κύπρου. Στοίχημα που, αν κερδηθεί, θα δυναμώσει τη θέση της χώρα στους διεθνείς δείκτες επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.


Προτεραιότητες


Από την έρευνα διαπιστώνεται επίσης πως προτεραιότητα των CEOs στην Κύπρο αποτελεί η οργανική ανάπτυξη με ποσοστό 69% και στη συνέχεια οι νέες στρατηγικές συμμαχίες ή κοινοπραξίες με 51%. Όσον αφορά τις νέες συγχωνεύσεις και εξαγορές, το ποσοστό για την Κύπρο, το οποίο σημείωσε μείωση σε σχέση με πέρυσι, (από 24% σε 18% φέτος), είναι ενδεικτικό του πώς σκέφτονται οι CEOs στη χώρα, καθώς κάποιοι θα ανέμεναν ότι λόγω του μικρού μεγέθους της Κύπρου οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές θα έπρεπε να αποτελούσαν κύρια δραστηριότητα για τις επιχειρήσεις, αλλά δεν είναι.


Αντίστοιχα οι CEOs παγκόσμια με 79% αλλά και στην ευρωζώνη με 77%, έβαλαν πάνω στο τραπέζι πρώτα την οργανική ανάπτυξη και μετά τη μείωση κόστους με 62% και 55% αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα με πέρυσι για τους CEOs παγκόσμια και στην ευρωζώνη, ενώ για τους CEOs στην Κύπρο παρατηρείται ότι υπάρχει σημαντική πτώση όσον αφορά τη μείωση του κόστους, καθώς το ποσοστό αυτό φέτος είναι 48% και πέρυσι ήταν 65%. "Το γεγονός αυτό αποπνέει μια θετική νότα αισιοδοξίας για το μέλλον και επιβεβαιώνει και το πιο πάνω γενικότερα αισιόδοξο κλίμα", τονίζεται στο σχολιασμό των αποτελεσμάτων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το 63% των CEOs στην Κύπρο πιστεύουν πως θα προχωρήσουν σε αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού τους κατά τους επόμενους 12 μήνες. Όσον αφορά τις χώρες που θεωρούν σημαντικές για τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους, πρώτη επιλογή των CEOs στην Κύπρο είναι η Ελλάδα με 54%, ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 52%, η Ρωσία με 34% και η Γερμανία με 21%.


Οι απειλές


Παρά τη γενικότερη αισιοδοξία που επικρατεί, εντούτοις φαίνεται να αυξάνεται η ανησυχία για ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών, κοινωνικών και οικονομικών απειλών. Στο επίκεντρο των ανησυχιών των CEOs στην Κύπρο βρίσκεται το μέλλον της Ευρωζώνης με ποσοστό 79%.


Στη συνέχεια, το 78% προτάσσει τη γεωπολιτική αστάθεια και τις υπερβολικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Ακολουθεί η αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση με 70%, η αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη με 69% και η τρομοκρατία, που εισέρχεται για πρώτη φορά στην πεντάδα των απειλών σε παγκόσμιο επίπεδο, με 67%. Επιπρόσθετα ο ρυθμός μεταβολής της τεχνολογίας με 67%, οι κυβερνοαπειλές με 66%, η διαθεσιμότητα βασικών δεξιοτήτων με 64% και η μεταβαλλόμενη καταναλωτική συμπεριφορά με 57% συνιστούν τις πιο σημαντικές επιχειρηματικές απειλές για τους CEOs στην Κύπρο όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων τους.


Η παγκοσμιοποίηση


Στην ερώτηση σε ποιο βαθμό έχει συμβάλει η παγκοσμιοποίηση σε διάφορους τομείς, το 79% των CEOs στην Κύπρο απαντούν με σιγουριά ότι έχει συμβάλει κατά κύριο λόγο στη διευκόλυνση της μετακίνησης των κεφαλαίων, των ανθρώπων, των αγαθών και των πληροφοριών και στη συνέχεια στην επίτευξη καθολικής δυνατότητας σύνδεσης (66%). Οι CEOs στην ευρωζώνη ταυτίζονται με τους CEOs στην Κύπρο με ποσοστά 66% και 63% στους ίδιους τομείς, ενώ οι CEOs παγκόσμια τοποθετούν πρώτα με 63% την επίτευξη της καθολικής δυνατότητας σύνδεσης και μετά με 58% τη διευκόλυνση της μετακίνησης των κεφαλαίων, των ανθρώπων, των αγαθών και των πληροφοριών.



Σύμφωνα με στοιχεία, η μέση διάρκεια ζωής των σύγχρονων εταιρειών συρρικνώνεται διαρκώς, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις αυξημένες διαταραχές των αγορών. Τι μπορούν όμως να κάνουν οι CEOs για να επεκτείνουν και να ενισχύσουν τον κύκλο των εταιρειών τους;


Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν και τι μπορούν να κάνουν για να το αντιμετωπίσουν; Περισσότεροι από τους μισούς CEOs του δείγματός μας, δηλαδή το 57% στην Κύπρο, θεωρεί ότι οι αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά θα έχουν αρνητική επίπτωση στην επιχείρησή τους κατά την επόμενη πενταετία, ενώ αντίστοιχα οι CEOs παγκόσμια και στην ευρωζώνη ανησυχούν περισσότερο, με ποσοστά 69% και 51% αντίστοιχα, για την αύξηση του αριθμού των
άμεσων η έμμεσων ανταγωνιστών τους.


Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης λοιπόν, το 97% των CEOs στην Κύπρο δηλώνουν ότι δεν προχώρησαν σε εξαγορά κάποιας επιχείρησης μεγαλύτερης κατά 20% βάσει κεφαλαιοποίησης από τη δική τους και επιπλέον το 73% υποστηρίζει ότι ούτε τους έγινε κάποια πρόταση εξαγοράς για την εταιρεία τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες.


Η παρουσίαση


Τα αποτελέσματα της κυπριακής έρευνας παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, ο συνέταιρος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην PwC Κύπρου Φίλιππος Σώσειλος. Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν o διευθύνων σύμβουλος της PwC Κύπρου κ. Ευγένιος Ευγενίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Cablenet Communication Systems Ltd κ. Νικόλας Σιακόλας και η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια της Hermes Airports Ltd κ. Ελένη Καλογήρου, η οποία συμμετείχε στην έρευνα παραχωρώντας προσωπική συνέντευξη.


Σχολιάζοντας τα ευρήματα της τοπικής έρευνας, ο διευθύνων σύμβουλος της PwC Κύπρου Ευγένιος Ευγενίου, σημείωσε ότι παρά το θετικό περιβάλλον οι προκλήσεις παραμένουν και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. "Η Κύπρος καλείται να προχωρήσει παρακάτω και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις με κυριότερες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές.


Η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις, η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, η διασύνδεση της πανεπιστημιακής γνώσης και έρευνας με την αγορά εργασίας και τον χώρο των επιχειρήσεων, η ενίσχυση της καινοτομίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η επένδυση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων ανθρώπων του τόπου, αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της Κύπρου. Στοίχημα που, αν κερδηθεί, θα δυναμώσει τη θέση της χώρας στους διεθνείς δείκτες επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας", σημείωσε ο κ. Ευγενίου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας