Τρέχουν τα σχέδια επιχορηγήσεων του υπ. Εμπορίου. Σπεύσατε...

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 8.1.2018
Τρέχουν τα σχέδια επιχορηγήσεων του υπ. Εμπορίου. Σπεύσατε...
Πώς να συμπληρώσετε την αίτησή σας και πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες έγκρισης. Συμβουλές από τη Σίλια Χατζηχριστοδούλου, γ. δ. της GrantXpert.

Αυτό που περίμεναν πολλοί επίδοξοι επιχειρηματίες, άτομα που είτε βρίσκονται στην ανεργία είτε είναι μισθωτοί και αναζητούν μια καλύτερη επαγγελματική ευκαιρία, νέοι κατ' ακρίβεια μέχρι 40 ετών και γυναίκες μέχρι 55 ετών που έχουν μια ιδέα και πιστεύουν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μια προσοδοφόρα επιχείρηση, βρίσκεται εδώ.


Το Υπουργείο Εμπορίου και η Υπηρεσία Βιομηχανίας και Τεχνολογίας συγκεκριμένα έχουν προχωρήσει στη δεύτερη προκήρυξη των προγραμμάτων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας. Τελευταία μέρα υποβολής των αιτήσεων η 19η Μαρτίου, ένα χρονικό περιθώριο που μοιάζει μεγάλο αλλά δεν είναι για όσους θέλουν να υποβάλουν μια άρτια αίτηση η οποία να έχει πιθανότητες να εγκριθεί.


Η σύμβουλος επιχειρήσεων Σίλια Χατζηχριστοδούλου, γενική διευθύντρια της GrantXpert Consulting, μας δίνει συμβουλές για το πώς να συμπληρώσουμε, τι να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε, στη συμπλήρωση των αιτήσεων στα σχέδια νεανικής και γυναικείας επιχορήγησης ώστε να έχουμε και περισσότερες πιθανότητες με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης των σχεδίων να πάρουμε το διαβατήριο για τη χορηγία.Η Σίλια Χατζηχριστοδούλου, γενική διευθύντρια της GrantXpert Consulting, μας δίνει συμβουλές για το πώς να συμπληρώσουμε -τι να προσέξουμε και τι να αποφύγουμε- στη συμπλήρωση των αιτήσεων στα σχέδια νεανικής και γυναικείας επιχορήγησης. Όπως επισημαίνει πρόκειται για δύο πολύ καλά σχέδια τα οποία δίνουν την ώθηση σε νέους ανθρώπους και σε γυναίκες να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.


Σπουδές και εμπειρία


Δύο πάρα πολύ σημαντικά κριτήρια, όπως αναφέρει η Σίλια, είναι να έχεις σχετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, να μπορείς να το αποδείξεις μέσω βεβαιώσεων και να έχεις σχετική επαγγελματική εμπειρία. "Αν καταφέρει κάποιος μέσω της πρότασής του να τα έχει και τα δύο, μπορώ να πω ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να εγκριθεί η αίτησή του. Μας έτυχε να εγκριθούν αιτήσεις στις οποίες κάποιος δεν είχε σχετικές τις σπουδές, είχε όμως τη σχετική εμπειρία σε έναν συναφή τομέα. Αλλά πιστεύω πως αν έχει και τις γνώσεις και την εργασιακή εμπειρία αυξάνονται πολύ οι πιθανότητές του για έγκριση".


Η ωριμότητα του έργου


Το άλλο κριτήριο που είναι πολύ σημαντικό είναι η ωριμότητα του έργου, τονίζει. "Κι εννοούμε ότι δεν έχω απλώς μια ιδέα στο μυαλό μου και περιφέρεται... Αλλά είμαι έτοιμος να υλοποιήσω την ιδέα μου και έχω κάνει και προκαταρκτικές εργασίες: έχω βρει τον επαγγελματικό μου χώρο, έχω ζητήσει προσφορές, έχω μιλήσει με τον δήμο για άδειες που πρέπει να πάρω. Όλα αυτά δείχνουν ωριμότητα έργου και παίρνουν μέχρι και 12% στη βαθμολογία".


Νέες θέσεις εργασίας


Δέον να σημειωθεί πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην επιχείρηση. Αυτό παίρνει μέχρι 15% στη βαθμολογία.


Βιωσιμότητα


Πολύ σημαντικό κριτήριο είναι η βιωσιμότητα του έργου με βαθμολογία 30%. "Εδώ την τελική ετυμηγορία την δίνει η επιτροπή", εξηγεί η Σίλια... "Η επιτροπή πρέπει να πειστεί ότι αυτή η νέα επιχείρηση θα είναι επικερδής, θα μπορεί να επιβιώσει, να αντέξει τον ανταγωνισμό και να προσφέρει μια αξία στην κυπριακή οικονομία και μια διαφορετικότητα, ενώ επιπλέον μονάδες παίρνει ένα προϊόν ή υπηρεσία με προοπτικές εξαγωγής".


Έχεις το 50% του κόστους;


"Ιδανικά επίσης", τονίζει, "θέλουμε άτομα που να μπορούν να αποδείξουν από τώρα, από το στάδιο της αίτησης, ότι έχουν το υπόλοιπο 50% της χρηματοδότησης που απαιτείται για να δημιουργήσουν την επιχείρησή τους. Το 50% τους το προσφέρει το πρόγραμμα. Βεβαίως, εφόσον τηρούνται οι άλλες προϋποθέσεις, μπορεί να εγκριθεί ένα άτομο που δεν έχει τώρα τα λεφτά, αλλά σε περίπτωση που εγκριθεί εντός τριών μηνών, θα πρέπει να δείξει ότι έχει εξασφαλίσει είτε δάνειο, είτε έχει βρει λεφτά από δικούς του πόρους, είτε από συγγενικά του πρόσωπα".


Αξίζει να αναφερθεί ότι σε προηγούμενες προκηρύξεις των δύο σχεδίων πολλές εγκρίσεις δεν προχώρησαν ακριβώς επειδή δεν βρέθηκαν ποτέ τα χρήματα...
"Αντιλαμβανόμαστε ότι ένα αρνητικό των σχεδίων είναι πως το κράτος δεν σου δίνει προκαταβολή. Διότι ένας νέος ή μια γυναίκα θα πρέπει να έχει ένα ποσό, να το ξοδέψει μέχρι ενός ποσοστού 30% του προϋπολογισμού του έργου και μετά να έρθει να πάρει από το υπουργείο τα μισά λεφτά πίσω. Κι όταν πια ολοκληρώσει την επένδυση, το υπόλοιπο 70%, θα του επιστραφούν τα μισά. Παίρνει λοιπόν χρόνο να έρθουν και χρειάζεται να έχεις κάποιο μαξιλαράκι".


Να είστε έτοιμοι


"Αυτό που συστήνω", προσθέτει η Σίλια Χατζηχριστοδούλου, "είναι αυτός που θα προχωρήσει για να κάνει αίτηση να ήταν ούτως ή άλλως έτοιμος να κάνει την επιχείρησή του. Δεν την κάνει επειδή απλώς άκουσε για αυτό το σχέδιο. Πρέπει να έχεις ήδη ένα στρατηγικό σχέδιο, να ξέρεις το προϊόν ή την υπηρεσία σου καλά, να ξέρεις τους ανταγωνιστές σου... Πρέπει όλα αυτά να τα έχεις ξεκάθαρα στο μυαλό σου όταν ετοιμάζεις την αίτηση. Αν κάποιος ακούσει για αυτό το σχέδιο και πει, ω τι ωραία δίνει το υπουργείο λεφτά, να πάω να κάνω κι εγώ επιχείρηση, να είναι σίγουρος ότι θα βασανιστεί και θα χάσει το. χρόνο του".


Και, όπως επισημαίνει, κάποιος πριν μπει στη διαδικασία της διεκπεραίωσης της αίτησης πρέπει να διαβάσει καλά τους κανονισμούς του σχεδίου και να ξέρει τις προϋποθέσεις. "Μελετήστε το σχέδιο πριν μπείτε στη διαδικασία. Και ξοδέψτε χρόνο για να κάνετε μια καλή αίτηση. Δεν είναι κάτι που βγαίνει μέσα σε λίγες ώρες. Κάθε χρόνο γίνονται πιο ανταγωνιστικά τα σχέδια, άρα χρειάζεται η αίτηση να γίνει με σοβαρότητα και επαγγελματισμό".


Αλλαγές στο σχέδιο


Όπως μας εξηγεί η Σίλια, τα δύο σχέδια παρουσιάζουν φέτος και κάποιες καινοτομίες. Πρώτον, έχει γίνει ηλεκτρονικό το σύστημα υποβολής. Κάτι που θα βοηθήσει και στην καλύτερη και πιο έγκαιρη διαχείριση των αιτήσεων αφού μεγάλο μέρος της δουλειάς θα γίνεται αυτόματα. Μάλιστα, τους πρώτους 70 πόντους ο αιτητής θα τους παίρνει αυτόματα από το σύστημα, το οποίο θα κρίνει τα έξι από επτά κριτήρια αξιολόγησης. Το κριτήριο βιωσιμότητας θα αξιολογείται από την επιτροπή.


Και δεύτερον, έχει αφαιρεθεί η προσωπική συνέντευξη, κάτι που επίσης καθυστερούσε τη διαδικασία.
Αυτή η νέα διαδικασία έχει πολλά πλεονεκτήματα. Σύμφωνα με τη Σίλια, όσοι παίρνουν πάνω από 80% στην αυτόματη αξιολόγηση, θα παίρνουν και το εισιτήριο. "Δεν θα χρειάζεται να περιμένουν να γίνει η αξιολόγηση όλων των αιτήσεων, να μπουν σε σειρά προτεραιότητας και μετά να κριθεί ποιοι πέρασαν στον προϋπολογισμό".


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Το διαχρονικό μήνυμα των ψηφοφόρων στα κόμματα» του Διονύση Διονυσίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το διαχρονικό μήνυμα των ψηφοφόρων στα κόμματα» του Διονύση Διονυσίου

«Το διαχρονικό μήνυμα των ψηφοφόρων στα κόμματα» του Διονύση Διονυσίου

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει

Πενσιλβάνια: Από τα 135 μέτρα ο πυροβολισμός στον Τράμπ– Ποιος είναι ο 20χρονος δράστης

Πενσιλβάνια: Από τα 135 μέτρα ο πυροβολισμός στον Τράμπ– Ποιος είναι ο 20χρονος δράστης

Πενσιλβάνια: Από τα 135 μέτρα ο πυροβολισμός στον Τράμπ– Ποιος είναι ο 20χρονος δράστης

Πεπεισμένος ο ΠτΔ για ουσιαστική προσπάθεια τερματισμού της κατοχής σύντομα

Πεπεισμένος ο ΠτΔ για ουσιαστική προσπάθεια τερματισμού της κατοχής σύντομα

Πεπεισμένος ο ΠτΔ για ουσιαστική προσπάθεια τερματισμού της κατοχής σύντομα

Αννίτα Δημητρίου: «Δεν μπορώ να μιλήσω για αισιοδοξία στο Κυπριακό»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννίτα Δημητρίου: «Δεν μπορώ να μιλήσω για αισιοδοξία στο Κυπριακό»

Αννίτα Δημητρίου: «Δεν μπορώ να μιλήσω για αισιοδοξία στο Κυπριακό»