Αισιοδοξία ότι η ΕΝΙ θα ανακαλύψει μεγάλα ή μικρά αλλά αξιοποιήσιμα για τις ανάγκες της Κύπρου κοιτάσματα εξέφρασε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Κλαούντιο Ντεσκάλτζι ανακοινώνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία την πρόθεση του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού να προχωρήσει με ερευνητική γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» το τέλος του Δεκέμβρη, και μέσα στον Ιανουάριο στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3. Την αισιοδοξία της ΕΝΙ συμμερίζονται και ειδικοί που θεωρούν πως οι πιθανότητες είναι αρκετές για ανεύρεση υδρογονανθράκων και στα δύο τεμάχια εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ίδιοι κύκλοι πάντως δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους που η εταιρεία δεν προχώρησε σε ερευνητική γεώτρηση και στο τεμάχιο 8 «Eρατοσθένης Νότιο 1» όπως αρχικά είχε αφεθεί εννοηθεί από την εταιρεία. Πάντως ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης εμμέσως έθεσε ζήτημα για ακόμη μια γεώτρηση τους επόμενους μήνες πέραν των δύο της ExxonMobil που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 κάνοντας αναφορά και για πέμπτη γεώτρηση.
Η γεώτρηση στην «Καλυψώ» αποδεικνύει πάντως πως η εταιρεία δεν έχει απογοητευτεί από τις αποτυχίες στην Κύπρο. Ο στόχος «Καλυψώ» θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά που θα αναζητήσει η ΕΝΙ αφού το καλοκαίρι που μας πέρασε σε κοινοπραξία με τη γαλλική TOTAL απέτυχε να εντοπίσει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα στον «Ονησίφορο» στο θαλάσσιο τεμάχιο 11. Είχαν προηγηθεί οι αποτυχίες στις γεωτρήσεις σε κοινοπραξία με τη νοτιοκορεατική KOGAS στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» τέλος του 2014 και στην «Αμαθούσα» το πρώτο τρίμηνο του 2015. Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ περιλαμβάνουν δύο δεσμευτικές ερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3 και 9, μία ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 και δύο ερευνητικές γεωτρήσεις στο 8. Σύμφωνα με τον Ντεσκάλτζι η ΕΝΙ έχει επενδύσει στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια πέραν των 450 εκατ. ευρώ.
"Κουράγιο" πάντως για να συνεχίσει της γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ πήρε η ΕΝΙ από την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ζορ» λίγο έξω από την ΑΟΖ της Κύπρο σε αιγυπτιακά νερά.
Περιμένει η «Αφροδίτη»
Όπως σε κάθε γεώτρηση το κοίτασμα «Αφροδίτη» αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα καθώς τυχόν εξεύρεση επιπρόσθετων ποσοτήτων είναι δυνατό να δώσουν την απαιτούμενη δυναμική ώστε να προχωρήσει επιτέλους και η δική του εμπορική εκμετάλλευση. Η «Καλυψώ» ενδεχομένως να δώσει τις ποσότητες που χρειάζεται η χώρα ώστε να προχωρήσει με το δικό της τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό ή με τις εξαγωγές στα τερματικά της Αιγύπτου και πιο συγκεκριμένα το τερματικό στην Νταμιέτα που είναι συμφερόντων της ΕΝΙ. Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως αναφέρουν πως το όλο θέμα τέθηκε και στην ΕΝΙ χωρίς να αναμένεται η ιταλική εταιρεία να επιστρέψει με απαντήσεις τις επόμενες μέρες για το όλο θέμα. Επισήμως αυτό που δηλώνεται είναι πως συνεχίζονται οι συζητήσεις. Στις επιλογές αν και σαφώς πιο κάτω είναι και ο υποθαλάσσιος αγωγός Εastmed που στόχο έχει να μεταφέρει τα κοιτάσματα της περιοχής στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, και ίσως μια μεγάλη ανακάλυψη παρόμοια με αυτή του «Ζορ» και σε συνδυασμό με το ισραηλινό «Λεβιάθαν» να καταστήσει τον αγωγό επικερδή προοπτική για τις εταιρείες.
«Η Ιταλία και η Κύπρος μαζί με την Αίγυπτο και την Ελλάδα συζητούν αυτό τον πιθανό διάδρομο και είμαστε αισιόδοξοι και γι’ αυτό είμαστε παρόντες και επενδύουμε πολλά» είπε.
Στο βάθος Τουρκία
Πέρα από τους υδρογονάνθρακες η «Καλυψώ» θα αποτελέσει ακόμη έναν κρίσιμο έλεγχο των προθέσεων της Τουρκίας καθώς μέρος του τεμαχίου 6 είναι μέσα στη θαλάσσια ζώνη που διεκδικεί για λογαριασμό της. Η αντίδραση πάντως δεν αναμένεται να είναι διαφορετική από άλλες γεωτρήσεις καθώς η «Καλυψώ» δεν είναι μέσα σε αυτή τη ζώνη, ωστόσο η αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών έχει δείξει πως τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.