Εξοικονόμηση δαπανών ύψους 20 με 30% προβλέπουν για τις κοινότητες τα προσχέδια της μεγάλης τεχνοοικονομικής μελέτης που πραγματοποιεί η PWC για λογαριασμό της Ένωσης Κοινοτήτων, σχετικά με τη βιωσιμότητα της θεσμοθέτησης και επέκτασης των συμπλεγματοποιημένων υπηρεσιών όλων των κοινοτήτων. Η μελέτη βρίσκεται στα τελικά της στάδια και είναι πιθανό την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου να παραδοθεί επίσημα στην Ένωση Κοινοτήτων.
Οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι τα συμπεράσματα της μελέτης, τουλάχιστον μέσα από τα προκαταρκτικά κείμενα που παραδόθηκαν, είναι σε γενικές γραμμές θετικά ως προς την ωφελιμότητα των νέων συμπλεγμάτων (η εξοικονόμηση 20-30% κρίνεται ως ικανοποιητική σε πρώτη φάση). Προτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων η επιπρόσθετη ανάληψη από τα συμπλέγματα της ευθύνης για την παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών, όπως επίσης της υπηρεσίας τροχονόμων.
Ωστόσο, οι μελετητές έχουν εντοπίσει αρκετά προβλήματα που θα πρέπει να μελετηθούν για να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση από τα νέα συμπλέγματα του υφιστάμενου προσωπικού των κοινοτήτων και των σημερινών άτυπων συμπλεγμάτων και την πρόσληψη νέου.
Αυτό που απασχολεί την Ένωση Κοινοτήτων είναι η πλήρης, κατά το δυνατό, αξιοποίηση των σημερινών εργοδοτουμένων, χωρίς καμιά θυματοποίηση και χωρίς υποβάθμιση των ωφελημάτων τους.
Από την άλλη, η εργοδότηση νέου καταρτισμένου προσωπικού από τα νέα συμπλέγματα θα πρέπει να γίνει μέσα σε υγιείς, αξιοκρατικές και ορθολογιστικές βάσεις. Λόγω της ύπαρξης διαφόρων όρων εργοδότησης υπαλλήλων από κοινότητες και υφιστάμενα συμπλέγματα εκτιμάται ότι η κατάληξη σε ένα γενικό πλάνο εργοδότησης, στο πλαίσιο των νέων θεσμοθετημένων συμπλεγμάτων, θα είναι από τα κυριότερα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Ένα άλλο είναι η διστακτικότητα που διακατέχει κάποιες κοινότητες ως προς την υποχρεωτική συμμετοχή τους σε θεσμοθετημένα συμπλέγματα. Βάσει του σχεδιασμού που γίνεται, η συμμετοχή θα είναι υποχρεωτική και η έξοδος από τα συμπλέγματα θα γίνεται υπό προϋποθέσεις και αφού διέλθει συγκεκριμένη περίοδος. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η αρχική περίοδος υποχρεωτικής παραμονής σε ένα σύμπλεγμα θα είναι τα δέκα χρόνια.
Ωστόσο, τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται οριστικό, αφού η τελική μελέτη της PWC δεν έχει παραδοθεί ακόμα και η υιοθέτησή της από την Ένωση Κοινοτήτων θα εξαρτηθεί από τις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ των μελών της Ένωσης και του Υπουργείου Εσωτερικών.
'Αλλωστε, το κόστος της μελέτης καλύπτεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο σχεδιασμός για τη θεσμοθέτηση των συμπλεγμάτων γίνεται σε συνεννόηση της Ένωσης Κοινοτήτων με το υπουργείο και προσωπικά τον υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη και, επιπλέον, η τελική θεσμοθέτηση και οι άλλες αλλαγές θα γίνουν μέσω νομοσχεδίου, την τελική ευθύνη του οποίου θα έχει η κυβέρνηση.
Ο «Πολίτης» πληροφορείται ότι στις 3 Ιανουαρίου αντιπροσωπεία της Ένωσης Κοινοτήτων θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της PWC για συζήτηση επί των τελικών πορισμάτων της μελέτης. Θα ακολουθήσει συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια θα οργανωθούν συγκεντρώσεις για την άμεση ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα συμπεράσματα της μελέτης και τα επόμενα βήματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.