Τα νοικοκυριά βλέπουν πιο εύκολα... το χρώμα του χρήματος από τις τράπεζες σε σχέση με τις επιχειρήσεις, αν και ο συνολικός δανεισμός μειώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα.
Η μόνη κατηγορία δανείων που εμφανίζει κάποια κινητικότητα είναι τα καταναλωτικά και λοιπά δάνεια, κατηγορίες δανείων που αφορούν σχετικά μικρά ποσά.
Γενικά η πιστωτική επέκταση παραμένει πρακτικά οριακή και δεν ακολουθεί τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ο οποίος είναι υποτονικός.
Οι συνολικές τραπεζικές χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 0,2% τον Ιούνιο του 2017 σε σύγκριση με αύξηση κατά 3% στον αντίστοιχο μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των χορηγήσεων (55,3%), ποσοστό χωρίς σημαντική μεταβολή σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016. Ακολουθούν τα λοιπά δάνεια (32,3%) και τα καταναλωτικά δάνεια (12,4%).
Σε ό,τι αφορά την αξία, τον Ιούνιο του 2017, τα στεγαστικά δάνεια σημείωσαν ετήσια μείωση της τάξης του 0,9%, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξης του 0,7% και τα λοιπά δάνεια σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξης του 1,7%. Σε απόλυτες τιμές, παρουσιάστηκε μείωση στη χορήγηση τραπεζικών δανείων προς τα εγχώρια νοικοκυριά και στις τρεις κατηγορίες.
Σημειώνεται ότι τα λοιπά δάνεια περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις χορηγήσεις σε ιδιώτες (εκτός στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια), όπως για ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την εξυγίανση του χρέους, καθώς και τα δάνεια προς τους εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων και των αυτοεργοδοτούμενων) και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά.
Το χρέος των νοικοκυριών μειώθηκε στο 121,2% του ΑΕΠ τον Μάρτιο του 2017 από το 122,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία.
"Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι μολονότι τα εγχώρια νοικοκυριά παραμένουν υπερχρεωμένα, παρουσιάζονται κάποια σημάδια βελτίωσης", τονίζεται στην έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας.
Καλύτερη η εικόνα στις καταθέσεις των νοικοκυριών οι οποίες συνέχισαν να αυξάνονται, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 3,2% τον Ιούνιο του 2017.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις το σύνολο των τραπεζικών χορηγήσεων κατέγραψε ετήσια μείωση της τάξης του 0,2% τον Ιούνιο του 2017, σε σύγκριση με αύξηση ύψους 1,2% στη ζώνη του ευρώ για την ίδια περίοδο.
Οι καταθέσεις των εγχώριων μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξης του 18,7% τον Ιούνιο του 2017.
Οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξης του 6,1% τον Ιούνιο του 2017 έναντι ετήσιας αύξησης 5,6% τον Ιούνιο του 2016.
Από την τελευταία έρευνα της ΚΤΚ για τις χορηγήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων (Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων, Ιούλιος 2017), η καθαρή ζήτηση χορηγήσεων, τόσο από νοικοκυριά για στεγαστικούς σκοπούς όσο και από επιχειρήσεις, συνέχισε να καταγράφει αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017, σε συνάρτηση με τη σθεναρή οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τις προσδοκίες των πιστωτικών ιδρυμάτων, η καθαρή ζήτηση χορηγήσεων αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω αύξηση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, σε όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων.
Οι προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση στην καθαρή ζήτηση νέων χορηγήσεων από τον εγχώριο μη χρηματοοικονομικό ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), συνεχίζουν να αποτελούν θετική ένδειξη για συνέχιση της εύρωστης οικονομικής ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και για το επόμενο τρίμηνο.
Οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της ζήτησης χορηγήσεων από τα νοικοκυριά για στεγαστικούς σκοπούς ήταν η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και η μείωση του γενικού επιπέδου των επιτοκίων. Για τις επιχειρήσεις οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης ήταν η ανάγκη αύξησης των αποθεμάτων και κεφαλαίων κίνησης, των πάγιων επενδύσεων, καθώς και η ανάγκη αναδιάρθρωσης χρέους. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι με βάση τις προσδοκίες των πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, τα κριτήρια έγκρισης χορηγήσεων στην Κύπρο προς όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.