Eιδική έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας για την αυτοαπασχόληση δείχνει ότι ο ο εν λόγω «στίβος» δεν είναι εύκολος - Ένας στους τρεις, το 33,9%, δηλώνει ότι επιθυμεί να εργαστεί ως υπάλληλος
Η αυτοαπασχόληση δεν κερδίζει τον Κύπριο, καθώς σε σύνολο 379.842 εργαζομένων, μόνο 45.086 ήταν αυτοαπασχολούμενοι στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2017, δηλαδή περίπου το 12% του συνόλου του εργατικού δυναμικού.
Από την ειδική ενότητα για την αυτοαπασχόληση στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι όσοι επέλεξαν να κινηθούν στην αγορά εργασίας χωρίς την «ασφάλεια» της υπαλληλικής σχέση αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Μάλιστα, ένας στους τρεις, το 33,9%, δηλώνει ότι επιθυμεί να εργαστεί ως υπάλληλος και το 64,6% αναφέρει ότι δεν επιθυμεί να αλλάξει επαγγελματική υπόσταση. Στους υπαλλήλους, μόλις το 6,3% δηλώνει ότι επιθυμεί να γίνει αυτοαπασχολούμενος.
Διαφορά υπάρχει και στον βαθμό ικανοποίησης. Στο σύνολο του εργατικού δυναμικού, το 43,1% δηλώνει ικανοποίηση σε μεγάλο βαθμό για την τωρινή κύρια εργασία του, το 44,1% ικανοποίηση σε μέτριο βαθμό, το 9,3% ικανοποίηση σε μικρό βαθμό και 3,5% καμία ικανοποίηση.
Μεταξύ των υπαλλήλων, η ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη. Το 45,5% δηλώνει ικανοποίηση σε μεγάλο βαθμό για την τωρινή κύρια εργασία του, το 43,7% ικανοποίηση σε μέτριο βαθμό, το 8,1% ικανοποίηση σε μικρό βαθμό και 2,7% καμία ικανοποίηση.
Στους αυτοαπασχολούμενους η ικανοποίηση είναι πιο μέτρια. Το 25,6% δηλώνει ικανοποίηση σε μεγάλο βαθμό για την τωρινή κύρια εργασία του, το 46,9% ικανοποίηση σε μέτριο βαθμό, το 18,4% ικανοποίηση σε μικρό βαθμό και 9,1% καμία ικανοποίηση.
Βλέπουμε ότι στα δύο άκρα (ικανοποίηση σε μεγάλο βαθμό και καμία ικανοποίηση) υπάρχει ένα χάσμα.
Ένα σημαντικό ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων, ένας στους τέσσερις, δεν έγινε αυτοαπασχολούμενος από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Αυτό από μόνο του είναι ένα μειονέκτημα για όποιον επιλέγει το ελεύθερο επάγγελμα.
Ειδικότερα, το 25% δηλώνει ότι ο κύριος λόγος που άρχισε να εργάζεται ως αυτοαπασχολούμενος είναι ότι δεν μπόρεσε να βρει εργασία ως υπάλληλος. Ωστόσο, ένα εξίσου υψηλό ποσοστό, το 23%, δήλωσε ότι επέλεξε το ελεύθερο επάγγελμα επειδή του παρουσιάστηκε η κατάλληλη ευκαιρία.
Το 20,6% αναφέρει ότι είναι η συνήθης πρακτική στον τομέα που ασχολείται, το 8,7% ότι συνέχισε την οικογενειακή επιχείρηση, το 8% ήθελε να έχει ευέλικτο ωράριο, το 2,5% ότι το ζήτησε ο πρώην εργοδότης του, το 8,3% ανέφερε άλλους λόγους και το 3,7% ότι αναγκάστηκε να γίνει για λόγους που δεν περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται οι αυτοαπασχολούμενοι, το 84,6% έχει πολλούς πελάτες και κανέναν κυρίαρχο, ένα 11,6% έχει μόνο έναν πελάτη (πίσω από αυτήν την απάντηση ενδεχομένως να κρύβεται εξαρτημένη απασχόληση) και το 3,6% έχει πολλούς πελάτες και μόνο έναν κυρίαρχο πελάτη.
Σχετικά με το ωράριο απασχόλησης, το 71,3% των αυτοαπασχολούμενων αποφασίζουν μόνοι τους για το ωράριο και για το 23,3% το ωράριο το καθορίζει ο πελάτης.
Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες, το 23,6% αντιμετώπισε τις γενικές οικονομικές δυσκολίες, το 22,5% δεν είχε πελάτες, το 7,8% διαχειρίστηκε καθυστέρηση σε πληρωμές, το 3,5% δεν είχε εισόδημα λόγω ασθένειας, ενώ το 22,8% δεν είχε καμία δυσκολία.
Το 53,5% δεν απασχολεί προσωπικό επειδή δεν έχει αρκετή εργασία, ενώ το 23,6% επιθυμεί να εργάζεται μόνο του. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες με εταιρείες, το 77,5% επιλέγει να εργάζεται μόνο του, ενώ μόλις το 15,3% ανήκει σε δίκτυο συνεργασίας με άλλους αυτοαπασχολούμενους.
Σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, η απασχόληση το β΄ τρίμηνο του 2017 ανήλθε σε 379.842 άτομα, εκ των οποίων 198.424 άνδρες και 181.419 γυναίκες. Οι υπάλληλοι ανέρχονταν το β΄ τρίμηνο στα 334.756 άτομα (εκ των οποίων 169.664 άνδρες και 165.092 γυναίκες) και οι αυτοαπασχολούμενοι στα 45.086 άτομα (28.760 άνδρες και 16.326 γυναίκες).
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.