Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια – Κύπρος, το εν λόγω Ευρωβαρόμετρο δημοσιοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου και περιλάμβανε δείγμα 302
Ποσοστό 100% των επιχειρήσεων (που συμμετείχαν στην έρευνα) θεωρούν τη διαφθορά ευρέως διαδεδομένη στην Κύπρο σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο για τη διαφθορά, το οποίο μετρά τις αντιλήψεις του επιχειρηματικού τομέα, ενώ την ίδια στιγμή 68% των επιχειρήσεων θεωρούν τη διαφθορά πρόβλημα στη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια – Κύπρος, το εν λόγω Ευρωβαρόμετρο δημοσιοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου και περιλάμβανε δείγμα 302 κυπριακών επιχειρήσεων.
'Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Ευρωβαρόμετρο καταδεικνύει ότι 100% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων θεωρούν τη διαφθορά ευρέως διαδεδομένη στην Κύπρο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 67%. Την ίδια στιγμή 92% θεωρούν ότι υπάρχει υπερβολικά στενή σχέση μεταξύ πολιτικών και επιχειρήσεων, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 50%.
Ποσοστό 68% θεωρούν τη διαφθορά πρόβλημα στη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ ο σχετικός ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 37%, και 38% πιστεύουν ότι δεν κέρδισαν δημόσια προσφορά λόγω διαφθοράς, σε σύγκριση με 31% μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Επίσης 93% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι μέρος της επιχειρηματικής κουλτούρας.
Το ειδικό Ευρωβαρόμετρο που επίσης δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου περιλάμβανε και 1001 προσωπικές συνεντεύξεις στην Κύπρο με το 50% των συμμετεχόντων να πιστεύουν πως η διαφθορά τους επηρεάζει προσωπικά.
Το 94% των επιχειρήσεων πιστεύουν πως η διαφθορά είναι διαδεδομένη, όπως και στην Ισπανία, την Κροατία, τη Λιθουανία (93%), την Πορτογαλία (92%) και την Ελλάδα (96%), σε αντίθεση με 21% στη Φινλανδία. Το 2013 το ποσοστό στην Κύπρο ήταν 78%.
Το 21% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι είναι αποδεκτό να δώσουν δώρο σε δημόσιο λειτουργό ως αντάλλαγμα για εξυπηρέτηση, σε σύγκριση με 60% στην Ουγγαρία και μόνο 6% στην Δανία. Εξάλλου, σε ποσοστό 78% πιστεύουν πως δεν είναι ποτέ αποδεκτό να δώσουν δώρο σε δημόσιο λειτουργό για εξυπηρέτηση, 9% περισσότερες εταιρείες από την 2013.
Επίσης πιστεύουν πως η διαφθορά είναι περισσότερο διαδεδομένη στον τομέα της υγείας (77%), πολιτικά κόμματα (65%), αστυνομία-τελωνείο (56%), πολεοδομία (56%)
Από τους συμμετέχοντες, 88% πιστεύουν ότι υπάρχει διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση
Σε ποσοστό 30% πιστεύουν ότι υπάρχει ικανοποιητική διαφάνεια , 21% περισσότερες εταιρείες από το 2013.
Κατά 90% πιστεύουν ότι η δωροδοκία και το μέσο συχνά είναι ο πιο εύκολος τρόπος να εξυπηρετηθείς στο δημόσιο, σε σύγκριση με 64% στην Μάλτα και 29% στην Δανία.
Παράλληλα 82% πιστεύουν ότι η διαφθορά και ο νεποτισμός παρεμποδίζουν τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό, σε σύγκριση με 61% στη Μάλτα και 18% στη Δανία
Κατά 36% πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετές καταδίκες για διαφθορά, 22% περισσότερες εταιρείες από το 2013. Όμως, κατά 77% πιστεύουν ότι δεν κυνηγιούνται για διαφθορά οι υψηλά ιστάμενοι .
Την ίδια στιγμή 57% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματικά και 32% θεωρούν ότι τα μέτρα ενάντια στην διαφθορά εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις
Επίσης 56% γνωρίζουν που να αναφέρουν κρούσματα διαφθοράς, αλλά 51% δεν θα το έκαναν γιατί δεν τους παρέχεται προστασία
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.