Διαφωνία με τη διασύνδεση του κρατικού μισθολογίου με το ονομαστικό ΑΕΠ εκφράζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο τονίζοντας την ίδια ώρα την ανάγκη εξεύρεσης άλλου ορθολογιστικού μηχανισμού συγκράτησης των δημοσίων δαπανών η οποία κατά το συμβούλιο εξακολουθεί να είναι αναγκαία.
Αυτό μεταξύ άλλων ξεχωρίζει από τη νέα φθινοπωρινή έκθεση του ΔΣ που παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Γεωργιάδη στην παρουσία των δύο άλλων μελών του. Υπενθυμίζεται ότι η διασύνδεση του κρατικού μισθολογίου με το ονομαστικό ΑΕΠ έχει συμφωνηθεί με τις συντεχνίες για ανανέωση των συμβάσεων ενώ είχε προταθεί από την κυβέρνηση και σε νομοσχέδιο στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Δημοσίου που απορρίφθηκε από τη Βουλή.
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε χθες πως η εξεταζόμενη μεταρρύθμιση στο σύστημα μισθολογικών αυξήσεων πιθανό να φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και να διευρύνει περαιτέρω το χάσμα απολαβών μεταξύ του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Σύμφωνα δε με την έκθεση του ΔΣ το όριο της παραχώρησης μισθολογικών αυξήσεων έως και ίσο με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ θα πρέπει να αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα, στο πλαίσιο ενός μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού για τη συγκράτηση γενικά των κρατικών δαπανών, αλλά «δεν πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς ή μηχανισμό καθορισμού αυξήσεων, εφόσον πιθανόν να οδηγήσει σε λανθασμένες παραχωρήσεις που θα επηρεάσουν τα δημόσια οικονομικά και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».
Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη πως θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη άλλα στοιχεία όπως το κατά εργαζόμενο ΑΕΠ, παρά η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ που εμπεριείχε κινδύνους αφού αυτό μπορεί να αυξάνεται απλά και μόνο επειδή παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού και του εργατικού δυναμικού. Προκειμένου να πείσει για τις θέσεις του είπε πως κατά την περίοδο 2004 -2017 το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 46,3% ενώ οι μέσες απολαβές εργαζομένων κατά 29,6% και το κατά εργαζόμενο ΑΕΠ κατά 25,7%.
Στη νέα του έκθεση το ΔΣ τονίζει επίσης την ανάγκη επίσπευσης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο την επάρκεια των συντάξεων ώστε να μην προκαλούν «βαρίδι» στα δημόσια οικονομικά, χωρίς να αποκλείει για ακόμα μια φορά τη λήψη φορολογικών κινήτρων για αποταμίευση και για στήριξη του δεύτερου και τρίτου πυλώνα συνταξιοδοτικού συστήματος.
Στην έκθεσή του το ΔΣ θεωρεί πάντως ως βήμα προς την ορθή κατεύθυνση την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία μιας ενιαίας, ενισχυμένης και αποτελεσματικής εποπτικής αρχής που θα καλύπτει τον δεύτερο και τρίτο πυλώνα, όπως και στον εκσυγχρονισμό του όλου θεσμικού πλαισίου (σ.σ. για τα ταμεία προνοίας και τα ασφαλιστικά σχέδια).
«Η ενίσχυση της εποπτείας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συνταξιοδοτικού συστήματος που θα διασφαλίζει επαρκείς συντάξεις για το σύνολο του πληθυσμού», αναφέρει το ΔΣ. Γενικά το ΔΣ με τη χθεσινή του έκθεση αν και αναγνωρίζει τις θετικές ενδείξεις για την οικονομία που παρουσιάζονται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων σημειώνει πως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κινδύνοι που σχετίζονται μεταξύ άλλων με το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος που θα μπορούσαν να μεγεθυνθούν αισθητά με μια μελλοντική αύξηση των επιτοκίων, με τα ΜΕΔ και με την κόπωση που παρουσιάζεται στις μεταρρυθμίσεις και με μειωμένες αντιστάσεις των πολιτικών ενόψει εκλογών.
Τονίζει δε πως θεωρεί το ίδιο ότι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος επίτευξης διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και αντιμετώπισης των κινδύνων και περιορισμού των επιπτώσεων τους είναι η άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η συγκράτηση των κρατικών δαπανών, τα οποία θα περιορίσουν την πιθανότητα ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού που θα απειλούσε ξανά τη σταθερότητα της οικονομίας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.