Στην 53η θέση, από την 45η που βρίσκονταν στην προηγούμενη μέτρηση υποχώρησε η Κύπρος στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία στο επιχειρείν. Με άριστα το 100, σε μια σειρά από διαδικασίες που αφορούν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, η Κύπρος στην κατάταξη για το 2018 έχει γενική βαθμολογία 71,63 (θέση 53η), από 72,12 (θέση 45η) που είχε στην κατάταξη του 2017.
Η επίδοση της Κύπρου είναι κοντά στον μέσον όρο της γεωγραφικής ενότητας Ευρώπη - Κεντρική Ασία, στην οποία η Κύπρος έχει ενταχθεί για τους σκοπούς της έρευνας, που είναι 71,33.
Η Κύπρος έχει καλύτερες επιδόσεις από την Τουρκία (βαθμολογία 69,14 και 60η θέση) και την Ελλάδα (βαθμολογία 68,02 και 67η θέση), αλλά και δύο άμεσους ανταγωνιστές στην προσέλκυση νέων επιχειρήσεων, το Λουξεμβούργο (βαθμολογία 69,01 και 63η θέση) και τη Μάλτα (βαθμολογία 64,72 και 84η θέση) και χειρότερες από τη Βουλγαρία (βαθμολογία 71,91 και 50η θέση) και την Ιταλία (βαθμολογία 72,70 και 46η θέση).
Η έκθεση για το 2018, που συνοδεύει και εξηγεί την κατάταξη, είναι αφιερωμένη στις μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι οι καλύτερες επιδόσεις στο Doing Business σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα στην ανεργία και τη φτώχεια.
Η έκθεση για την ευκολία του επιχειρείν βαθμολογεί τις επιδόσεις των χωρών σε 10 τομείς που συνδέονται με την άσκηση του επιχειρείν. Η Κύπρος έχει την καλύτερη θέση, την 21η θέση διεθνώς στην επίλυση ζητημάτων αφερεγγυότητας και τη χειρότερη, την 138η, στην εφαρμογή των συμβάσεων (χρόνος και κόστος επίλυσης εμπορικών διαφορών, αφορά κυρίως το δικαστικό σύστημα).
Στους υπόλοιπους τομείς η Κύπρος κατατάσσεται καλύτερη από τον μέσο όρο της χώρας, στην 43η θέση στην προστασία των μετόχων μειοψηφίας, στην 44η στην πληρωμή των φόρων, την 45η στη διεξαγωγή εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου και την 50η στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Επιδόσεις χειρότερες από τον μέσο όρο της χώρας καταγράφονται στη σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο (67η), στη λήψη πίστωσης (68η), στην καταχώρηση ιδιοκτησίας (92η) και στην έκδοση πολεοδομικών αδειών (120η). Σε σύγκριση με το 2017 τη μεγάλη διαφορά, που έριξε και τη γενική κατάταξη της χώρας, έκανε η αλλαγή στον τρόπο πληρωμής φόρων, με την Παγκόσμια Τράπεζα να τη θεωρεί ως μια αρνητική μεταρρύθμιση.
Συγκεκριμένα η Κύπρος κατέστησε την πληρωμή των φόρων πιο δύσκολη, αυξάνοντας τη συχνότητα και τον αριθμό των ελέγχων για το ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ. Ταυτόχρονα, η καταβολή των φόρων έγινε λιγότερο δαπανηρή μετά την εισαγωγή πλασματικών εκπτώσεων φόρου και την αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου επί ακινήτων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.