Ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει στην επιστολή του ότι παρά τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο ΥΠΟΙΚ δεν προέβη σε οποιαδήποτε οδηγία
Ο Υπουργός Οικονομικών δεν ενήργησε, ως όφειλε, με τρόπο που θα διασφάλιζε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τη Διακρατική Συμφωνία για τα παιγνίδια του ΟΠΑΠ, αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ημερομηνίας 25/10/2017, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στην επιστολή του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πληροφορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «από τον Μάιο του 2014, με εκτενή και εμπεριστατωμένη επιστολή μας, είχαμε ενημερώσει τον Υπουργό Οικονομικών ότι υπήρχαν στοιχεία που δείκνυαν ότι η Διακρατική Συμφωνία ενδεχομένως να μην ερμηνευόταν ορθά, με αποτέλεσμα η Δημοκρατία να χάνει ορισμένες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».
Ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει στην επιστολή του ότι παρά τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και σχετικού γραπτού σημειώματος που ετοίμασε λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο εξηγούσε γιατί οι πρόνοιες της Συμφωνίας ερμηνεύτηκαν/διατυπώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να χάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, εντούτοις ο υπουργός Οικονομικών δεν προέβη σε οποιαδήποτε οδηγία ή άλλη ενέργεια του προς διασφάλιση των συμφερόντων της Δημοκρατίας.
Αναφέρει επίσης ότι «παρά τις συνεχείς προτροπές μας προς τον Υπουργό Οικονομικών να αναζητήσει καθοδήγηση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως προς την ορθή ερμηνεία της Διακρατικής Συμφωνίας, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Δημοκρατίας, ο Υπουργός όχι μόνο ουδέν έπραξε, αλλά αντίθετα, με την επιστολή του ημερομηνίας 18.01.2017 τοποθετήθηκε καθέτως αντίθετα στην προσπάθεια αυτή, αποφαινόμενος ότι ‘δεν τίθεται θέμα λανθασμένης ερμηνείας της Διακρατικής Συμφωνίας’ και, υποβαθμίζοντας το θέμα, υιοθέτησε αναφορά του ΟΠΑΠ για το θέμα των θεωρητικών κερδών ότι ‘σε βάθος χρόνου το ποσοστό θεωρητικών και διανεμηθέντων κερδών δεν έχει μεγάλη απόκλιση’».
Λόγω της αρνητικής στάσης του Υπουργού, προσθέτει ο κ. Μιχαηλίδης στην επιστολή του, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναζήτησε η ίδια γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως προς τα δύο κύρια θέματα:
(α) Το θέμα της ορθής ερμηνείας και εφαρμογής της πρόνοιας για συμπερίληψη στα ετήσια έξοδα λειτουργίας της «ΟΠΑΠ Α.Ε. ΚΥΠΡΟΣ» των κερδών που αντιστοιχούν στους τυχερούς, δηλαδή αν από τις ακαθάριστες εισπράξεις θα πρέπει να αφαιρούνται τα θεωρητικά κέρδη, ή τα πραγματικά κέρδη που διανέμονται στους τυχερούς.
(β) Το θέμα της ορθής ερμηνείας και εφαρμογής της πρόνοιας για αφαίρεση επί μέρους ετήσιων εξόδων τα οποία καθορίζονται στη σύμβαση, ως προς το είδος τους και αν υπολογίζονται ως προς το ύψος του ποσοστού τους, δηλαδή αν θα πρέπει να αφαιρούνται τα πραγματικά λειτουργικά κόστη, το πραγματικό κόστος χορηγιών και το πραγματικό κόστος διαφήμισης, ή τα αντίστοιχα θεωρητικά κόστη, ανεξάρτητα αν ο ΟΠΑΠ έχει στην πράξη υποστεί λιγότερα έξοδα.
Στη γνωμάτευση του ημερομηνίας 24/10/2017, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ως προς το πρώτο θέμα ότι «η οποιαδήποτε θεωρία ή τρόπος ερμηνείας και εφαρμογής του επίμαχου όρου, η οποία λαμβάνει υπόψιν το λεγόμενο «θεωρητικό» έξοδο και όχι το πραγματικά πληρωθέν, είναι ανεπίτρεπτη και αδικαιολόγητη με βάση τόσο το λεκτικό του όρου, όσο και τον ορθό τρόπο ερμηνείας του.»
Σε σχέση με το δεύτερο θέμα, ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνει ότι «μια τέτοια ερμηνεία, όπως αυτή που υιοθετεί ο ΟΠΑΠ, δεν καθιστά τις σχετικές πρόνοιες απλά ετεροβαρείς, αλλά κατά την άποψη μου δεν θα μπορούσε να ευσταθεί με καμία λογική. Η εξήγηση που λογικά προσφέρεται για το γεγονός ότι οι συμβαλλόμενοι συμπεριέλαβαν στους σχετικούς όρους κάποια καθ’ υπολογισμό ποσά, είναι για να δοθεί κάποια ένδειξη ως προς τα μεγέθη αυτών των κόστων και ίσως για να θέσουν κάποια ανώτατα όρια ως προς τα ποσά εξόδων. Δεν νοείται όμως σε καμία περίπτωση, ενώ φυσιολογικά τα πραγματικά κόστη για τις προβλεπόμενες λειτουργίες θα ποικίλλουν κάθε έτος, το ποσό το οποίο θα αφαιρείται, να μη συναρτάται με το πραγματικό, αλλά με το δυνητικό ή θεωρητικό ποσοστό.»
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επισημαίνει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο ότι «το ακριβές ποσό που θα πρέπει τώρα η Δημοκρατία να απαιτήσει από τον ΟΠΑΠ στη βάση της πιο πάνω γνωμάτευσης ανέρχεται σε ορισμένες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει να υπολογιστεί από την Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, η οποία με βάση τη Διακρατική Συμφωνία διεξάγει τον οικονομικό έλεγχο των λογαριασμών του ΟΠΑΠ».
«Θα μπορούσε φυσικά κάποιος με βεβαιότητα να προβλέψει ότι ο ΟΠΑΠ θα αρνηθεί να καταβάλει στην Δημοκρατία το ποσό που θα απαιτηθεί από αυτόν, είναι δε προφανές πως η ασύγγνωστη πολυετής αδράνεια του Υπουργείου Οικονομικών θα διευκολύνει τον ΟΠΑΠ στην προσπάθεια του να αποφύγει την καταβολή των αντισυμβατικώς κατακρατηθέντων ποσών», αναφέρει περαιτέρω ο Γενικός Ελεγκτής.
Ο κ, Μιχαηλίδης επαναλαμβάνει τη θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όπως είχε καταγραφεί σε επιστολή της ημερ. 28.02.2017 πως «όσο το νυν καθεστώς με τον ΟΠΑΠ συνεχίζεται ως έχει, η Δημοκρατία ουσιαστικά επωμίζεται σημαντικότατο κόστος κάθε μήνα, πέραν του τεράστιου κόστους που η εκπληκτική έλλειψη βούλησης και η αδράνεια του Υπουργείου Οικονομικών, παρά και τις συστάσεις μας, να λάβει έγκαιρα μέτρα προς το δημόσιο συμφέρον είχε μέχρι σήμερα λόγω απολεσθεισών εισπράξεων, κάτι για το οποίο οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Οικονομικών επιβάλλεται, κατά την άποψη μας, να λογοδοτήσουν και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου προκύπτουν για όλα τα θέματα που εγείρονται.»
Εξάλλου,
με σημερινή της ανακοίνωση «ως απάντηση σε αριθμό παραπλανητικών αναφορών» ως προς το θέμα αυτό, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι «η θέση του Υπουργού Οικονομικών, πως δήθεν με δική του πρωτοβουλία αποφασίστηκε η καταγγελία της Διακρατικής Συμφωνίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
«Αντίθετα, όπως καταδεικνύεται πιο κάτω, το Υπουργείο Οικονομικών ουδέν μέχρι σήμερα έχει πράξει, πλην της κατάθεσης ενός νομοσχεδίου τον Οκτώβριο του 2016, δηλαδή 2,5 χρόνια μετά την αρχική καταγγελία της Διακρατικής Συμφωνίας, που και αυτή έγινε πολύ καθυστερημένα και τελικά ανακλήθηκε», προστίθεται.
Η Υπηρεσία σημειώνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν υιοθέτησε τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας «με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να εφαρμόζεται η ετεροβαρής Διακρατική Συμφωνία» και πως είναι σε επαφή με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, «σε μια προσπάθεια που θα πρέπει να αναληφθεί υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ώστε να ανακτηθούν αυτά που, στη βάση της λανθασμένης ερμηνείας και εφαρμογής της Συμφωνίας, αντισυμβατικώς κατακρατούσε ο ΟΠΑΠ».
«Θεωρούμε σημαντικό για τους πολίτες να γνωρίζουν επίσης ότι τα ποσά που δίνονται από τον ΟΠΑΠ σε χορηγίες για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό αφαιρούνται και μειώνουν ισόποσα τα έσοδα της Δημοκρατίας και δεν επηρεάζουν τα κέρδη του ΟΠΑΠ», καταλήγει η ανακοίνωση της Υπηρεσίας
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.