Το 2013, στα 52 της χρόνια, έμεινε άνεργη. Δύσκολη εποχή για όλους τους Κύπριους πολίτες, δύσκολη ηλικία για να κάνει νέα καριέρα. Έτσι αποφάσισε να εκμεταλλευτεί όσα είχε στο χέρι: τα οικογενειακά κτήματα από τον πατέρα της, την αγάπη της για τη φύση και το κέφι της για δουλειά. Πήρε τον... κασμά και με μια μικρή αρχική επένδυση των 500 ευρώ, για την αγορά των αρωματικών φυτών, ξεκίνησε να φυτεύει βότανα στο χωριό Ποτάμι -κοντά στον Αστρομερίτη- στην επαρχία Λευκωσίας.
"Δεν ήταν καθόλου εύκολο στην αρχή. Δεν είχαμε τα αναγκαία κεφάλαια κι ούτε ήταν εποχές δανεισμού... Ευτυχώς είχαμε τη γη και κάποιο παλιό εξοπλισμό, όπως λάστιχα για το πότισμα, και αρχίσαμε δειλά-δειλά φυτεύοντας τέσσερα δεκάρια. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, με πολύ μεράκι και σκληρή δουλειά, και χωρίς αμοιβή για τις ώρες εργασίας μας διότι όσα χρήματα έβγαιναν έμπαιναν ως επένδυση στην επιχείρηση, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε την καλλιέργειά μας στα 24 δεκάρια συμπεριλαμβανομένων και των ελιών που φυτέψαμε φέτος", μας λέει με περηφάνια.
Είναι η Κούλα Μαραγκού, η ιδιοκτήτρια μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης, ενός κτήματος με την επωνυμία Regenas Gardens το οποίο παράγει βιολογικά προϊόντα: Τριάντα είδη βοτάνων της κυπριακής γης, ροδόσταγμα, κάποια άλλα ανθόνερα και μικρές ποσότητες -προς το παρόν- αιθέριων ελαίων, στο μέλλον και βιολογικό ελαιόλαδο, τα οποία πωλούνται στους πάγκους καταστημάτων με βιολογικά αλλά και απευθείας από την ίδια την παραγωγό τους σε εκθέσεις και φεστιβάλ.
Υπολογίζει πως η συνολική επένδυση που έγινε, χωρίς να υπολογίζονται οι μισθοί και χωρίς το κόστος της συσκευασίας, έφτασε τις 20 χιλιάδες εδώ.
"Αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι η επιχείρηση άρχισε να αποδίδει και να μου αποφέρει ένα καλό εισόδημα. Για να κτίσεις μια επιχείρηση που έχει να κάνει με τον γεωργικό τομέα θέλει κόπο και υπομονή... Στις αρχές για μένα ήταν σημαντικό το ότι απασχολούμουν με κάτι, γιατί είναι δύσκολο πράγμα η ανεργία. Κάθε μικρή επιτυχία στη σοδειά ή στις πωλήσεις αναπτέρωνε το ηθικό μου. Τότε κατάλαβα πως ο άνθρωπος είναι σημαντικό να ασχολείται με αυτό που αγαπά. Εγώ ένιωσα απελευθερωμένη που ήμουν στον κόσμο της φύσης και χωρίς αφεντικά".
Η διατήρηση μιας ποιοτικής παραγωγής, δηλαδή καλά και μυρωδάτα βότανα και ανθόνερα, είναι ο πρώτιστος στόχος της Κούλας. Οι εξαγωγές δεν την ενδιαφέρουν, γιατί αφενός η αγορά βιολογικών προϊόντων ανοίγει ολοένα και περισσότερο χρόνο με τον χρόνο και στην Κύπρο, κι αφετέρου για να κάνει κανείς εξαγωγές θέλει μεγάλες ποσότητες, κι όπως μας λέει αυτό δεν την ενδιαφέρει. Θέλει να παράγει ποιοτικά προϊόντα σε ικανοποιητικές ποσότητες ώστε να κρατούν υγιή την επιχείρησή της.
"Ο κόσμος στρέφεται σήμερα όχι μόνο στα βιολογικά προϊόντα για να τρώει τροφές απαλλαγμένες από φυτοφάρμακα, αλλά και στα τοπικά παραδοσιακά", στο πλαίσιο και της κοινωνικής αλληλεγγύης που γέννησε η οικονομική κρίση. Πολλοί θέλουν να ξέρουν από πού αγοράζουν και πλέον αναζητούν τον ίδιο τον παραγωγό", επισημαίνει η κ. Μαραγκού. Τονίζοντας πως η δημιουργία προσωπικών σχέσεων παραγωγού - πελάτη προσφέρει στον δεύτερο την εγγύηση που αναζητά, ότι τα προϊόντα που αγοράζει είναι φρέσκα και ποιοτικά".
Το επόμενο βήμα του Regenas Gardens το οποίο θα ολοκληρώσει τα σχέδια της Κούλας Μαραγκού είναι η δημιουργία ενός tea room σε χώρο μέσα στο κτήμα. Εκεί θα ήθελε να υποδέχεται τουρίστες, ντόπιους και ξένους, οι οποίοι να μπορούν να απολαμβάνουν το φυσικό τους τσάι ή και ένα κυπριακό πρόγευμα ως μέρος της εμπειρίας τους από το ταξίδι στο νησί μας. Είναι κάτι που το έχει ανάγκη ο τουρίστας, μας λέει. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων αναμένεται να δημιουργήσει και μία έα θέση για την επιχείρηση της Κούλλας.
.
Μπορεί τα βιολογικά προϊόντα να κερδίζουν κάθε μέρα μια καλύτερη θέση στο τραπέζι των Κυπρίων (υπάρχει άνοδος των βιολογικών προϊόντων στην Κύπρο, με την αγορά να παρουσιάζει αύξηση τζίρου κατά 10% το 2016), ωστόσο σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Ειδικά όσον αφορά τον τομέα της γεωργίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η καλλιεργούμενη έκταση βιολογικών προϊόντων ξεπερνά τις 2.000 περίπου εκτάρια και αφορά το 4,5% της συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης. Οι βιοκαλλιεργητές έχουν ξεπεράσει τους 1.200 αυτή τη στιγμή. Η κυριότερη καλλιέργεια σε ό,τι αφορά τις ετήσιες καλλιέργειες είναι αυτή του κριθαριού, ενώ για τις πολυετείς καλλιέργειες τη μεγαλύτερη έκταση καταλαμβάνει η καλλιέργεια της ελιάς.
Η χαρτογράφηση η οποία έγινε στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού έργου, του LIFE+ORGANIKO, κατέδειξε ότι η βιολογική γεωργία στην Κύπρο παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης ειδικότερα στους τομείς όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Οι τομείς αυτοί χρήζουν βελτιώσεων σε ό,τι αφορά τις πρακτικές που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς, έτσι ώστε να είναι δυνατή η οικονομικά βιώσιμη παραγωγή.
Στην Ευρώπη, η αγορά βιολογικής καλλιέργειας είναι της τάξης των 27,1 δισ. ευρώ με αυξητικές τάσεις. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη με 8,6 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Γαλλία με 5,5 δισ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 2,6 δισ. ευρώ. Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ξοδεύουν ολοένα και περισσότερα χρήματα σε βιολογικά προϊόντα, με τον μέσο όρο κατανάλωσης ανά Ευρωπαίο για βιολογικά προϊόντα να είναι 36,4 ευρώ. Η Ελβετία είναι η χώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση βιολογικών προϊόντων με 262 ευρώ. Ακολουθεί η Δανία με 191 ευρώ και η Σουηδία με 177 ευρώ.
Η Κύπρος με μόνο 2 εκατ. ευρώ ετησίως, είναι η χώρα της ΕΕ που έχει το χαμηλότερο κύκλο εργασιών από την πώληση βιολογικών τροφίμων, παρ' όλο που ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο Κύπριος ξοδεύει μόλις... πέντε ευρώ κατά μέσο όρο κατά κεφαλήν για αγορά βιολογικών προϊόντων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.