Τραπεζικές πηγές που μίλησαν στον «Π» ανέφεραν ότι εάν ψηφιστεί ο συγκεκριμένος τροποποιητικός νόμος, τότε η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα παγιωθεί.
Έντονες ανησυχίες ανάμεσα στους τραπεζίτες άρχισε να προκαλεί η κατάθεση πρότασης νόμου εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για επέκταση της αναστολής εκποιήσεων μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2021. Η πρόταση, που τροποποιεί τον Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμο, αναμένεται να τεθεί στην ατζέντα της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα και στόχος είναι η τροποποίηση του Άρθρου 62 του βασικού νόμου. Στην αιτιολογική έκθεση των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών τα οποία υπέβαλαν την πρόταση, αναφέρεται πως λόγω των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που έχει επιφέρει η πανδημία της Covid 19, η αναστολή εκποιήσεων θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2021. Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη αναστολή είναι μέχρι την 31η Ιουλίου του 2021 και αφορά κύρια κατοικία με εκτιμώμενη αξία που δεν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, επαγγελματική στέγη του χρεώστη με κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ (και απασχολεί λιγότερο από 10 εργαζομένους), καθώς και αγροτεμάχιο του χρεώστη με εκτιμώμενη αξία που δεν υπερβαίνει τις 250 χιλιάδες ευρώ.
Ανησυχίες τραπεζιτώνΤραπεζικές πηγές που μίλησαν στον «Π» ανέφεραν ότι εάν ψηφιστεί ο συγκεκριμένος τροποποιητικός νόμος, τότε η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα παγιωθεί και κανένας δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Σημειώνεται πως, τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε πρόσφατες εκθέσεις τους είχαν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους με πιθανές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων. Ειδικότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω πρόσφατης δήλωσης είχε ζητήσει από τις κυπριακές αρχές να μην προβούν σε περαιτέρω αλλαγές στη διαδικασία των εκποιήσεων και να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και στη στήριξη της πιστωτικής επέκτασης. Η ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι κάτι που επιζητούν και οι διευθύνσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και κάτι που επισημαίνει και η ίδια η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο τελευταίο Οικονομικό της Δελτίο του Ιουνίου 2021. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι το ιστορικά χαμηλό επιτοκιακό περιβάλλον επηρεάζει την κερδοφορία των τραπεζών και σε συνδυασμό με το υψηλό λειτουργικό τους κόστος, δημιουργεί την ανάγκη για αναπροσαρμογή του οικονομικού τους μοντέλου. Όπως γίνεται κατανοητό, τυχόν επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων ενδέχεται να επιφέρει αρνητικές, αλυσιδωτές επιδράσεις στο τραπεζικό σύστημα. «Τα επίπεδα των ΜΕΧ αναμένεται να επανέλθουν σε πτωτική πορεία κατά τα έτη 2022-2023, έχοντας υπόψη τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των τραπεζών για περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους», υποδεικνύει μεταξύ άλλων η Κεντρική Τράπεζα.
Μορατόριουμ δόσεων Τέλος, όσον αφορά την εξέλιξη στο μορατόριουμ των πιστωτικών διευκολύνσεων, η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ενθαρρυντικά καθώς οι αποπληρωμές ξανάρχισαν από τον Ιανουάριο του 2021. «Ωστόσο, συνεχίζουμε να διανύουμε μία περίοδο προκλήσεων και αβεβαιότητας και θα πρέπει να αναμένουμε ένα μεγαλύτερο διάστημα για πιο ασφαλή συμπεράσματα. Επίσης, τα αποτελέσματα ανάμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα διαφέρουν και η προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε αυτά που έχουν επηρεαστεί περισσότερο», καταλήγει η Κεντρική.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.